Recept: Fricassé de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. De herfst staat voor de deur, dus de tijd voor ovenschotels breekt weer aan! We maken Fricassé de Bacalhau.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

1 kilo bacalhau
250 gram roomkaas
300 gram mozzarella
1 zakje batata palha (+/-175 gram)
2 teentjes knoflook
2 uien
2 tomaten
1/2 kopje gesneden olijven
paprikapoeder
olijfolie
verse peterselie
Parmezaanse kaas
2 blikjes uitgelekte maïs
2 kopjes melk
1 pakje (kook)room
3 eetlepels boter of margarine
3 eetlepels bloem
zout & peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet een pan water op en breng aan de kook. Voeg dan de bacalhau toe. Kook dit vervolgens gedurende ongeveer vijf minuten. Haal de bacalhau na die vijf minuten voorzichtig uit het water en laat op een bord wat afkoelen. Verwijder dan de huid en graten en versnipper de vis (niet te klein).

Doe een scheut olijfolie in een pan en voeg hier de gesnipperde uien, uitgeperste knoflook en in stukjes gesneden tomaten aan toe. Bak dit alles glazig. Voeg vervolgens de versnipperde kabeljauw, wat paprikapoeder, een snufje zout, een handje fijngesneden peterselie en de olijven toe. Roer alles goed door elkaar en haal van het vuur. Nu kan de roomkaas erbij, roer wederom goed door en zet opzij.

Laat je mais goed uitlekken en doe dit samen met twee kopjes melk en drie eetlepels bloem in de keukenmachine (of blender). Maal tot een consistente massa. Smelt drie eetlepels boter in een pan en voeg daar vervolgens het maismengsel aan toe. Blijf roeren tot het goed ingedikt is. Proef even of er nog zout bij moet. Laat ongeveer drie minuten rustig doorkoken, haal van het vuur en voeg dan de room toe. Roer alles goed door.

Pak een ovenschaal (die groot genoeg is) en vet/spray deze lichtjes in. Verspreid het bacalhau mengsel over de bodem. Schep hier het maismengsel bovenop. Bestrooi met de mozzarella en als laatste met een dun laagje Parmezaanse kaas. Bak op 180 graden totdat de kaas gesmolten en goudbruin is. Haal uit de oven en bestrooi met batata palha. Serveer direct. Lekker met een salade.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

Mocht je niet aan een zakje batata palha kunnen komen, neem dan eens een kijkje bij de toko of Surinaamse supermarkt. Hier verkopen ze zakjes ‘kentang goreng’ van Sodiro’s die je kunt gebruiken in plaats van de batata palha (uiteindelijk hetzelfde product).


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.