Celebra a Vida: Binnen

De buitenkant van de huizen krijgen steeds meer de definitieve vorm. Het is nu echt alleen nog een kwestie van afwerking, de puntjes op de i. Binnen hebben we nog wél flink wat stappen te maken. Na maanden van babystapjes en oponthoud komt ook hier serieus beweging in. Het wordt nog wat met die huizen.

Kink in de kabel

Het bleef er maandenlang maar kaal uitzien aan de binnenkant. Om de isolatie en de gipswanden te plaatsen moest eerst al het loodgieterswerk en de elektriciteit aangelegd worden. En daar kwam de kink in de kabel. Of eigenlijk helemaal geen kabels. De elektricien liet ons in de steek. Niet een klein beetje. Nee, echt big time! De hele bouw stagneerde. De aannemer heeft dan nog vertrouwen in de elektricien en probeert steeds nieuwe afspraken met hem te maken. Het is een ongeleid projectiel, doet lekker wat ie wil en komt wederom niet opdagen.

Onze aannemer moet met spoed op zoek naar een nieuwe elektricien, maar welke goede, betrouwbare elektricien kan op zo’n korte termijn? Even lijkt de aannemer al snel een andere optie gevonden te hebben, maar deze elektricien geeft aan: dit is veel te groot. Dat lukt niet op zo’n korte termijn. De aannemer is erg teleurgesteld en stelt voor om toch nog een keer om tafel te gaan met de huidige elektricien. Want hij heeft zelf geen alternatief. Dat gaat wat ons betreft echt niet gebeuren.

We vragen iedereen in onze omgeving of zij een goede elektricien kennen die tijd heeft. Maar ze zitten logischerwijs allemaal vol. Ik doe ook nog een poging bij één van de aannemers die we benaderden in het offertestadium voor de bouw van de huizen. Hij heeft destijds bewust afgehaakt omdat ons project een te groot risico zou worden voor zijn bedrijf. Al z’n mensen op één project en er gebeurt iets: ik noem een bouwstop. Dan kun je geen kant op.

Ik vraag z’n hulp op maandagochtend. Nog in de ochtend krijg ik bericht dat hij op woensdag met z’n vaste elektricien naar de bouwplaats komt. We bespreken het project met onze aannemer op woensdag. Op donderdagmiddag is er een offerte en op vrijdagochtend is de deal rond met elektricien Custódio. En het is niet alleen een deal. Hij is ook betrouwbaar en komt z’n afspraken na. Een engeltje op onze schouders. Even later kregen we ook nog een andere elektricien door van een vriend die zou kunnen helpen als Custódio toch niet kon. Zo fijn dat we weer uit de brand geholpen zijn!

Elektriciteit hier en daar

In onze ontwerpen hebben we de elektriciteitspunten enorm serieus genomen. Sommigen zeggen ook wel: overdreven. Hoezo heb je daar nog een stopcontact nodig? Hoeveel hotelschakelaars wil je hebben? Waarom wil je in elke ruimte een netwerkkabel? Je krijgt toch wifi? Klopt! Maar je kunt het maar één keer aanleggen. En als blijkt dat de wifi niet zo goed met de staalconstructie kan omgaan? Of je toch een stopcontact mist? Oh, the horror! Ja, wij zijn daar nogal overdreven en autistisch in. Tot aan de stroompunten buiten in ons zijtuintje voor de buitenkeuken toe. En dan zijn we straks nog steeds iets vergeten, let maar op. 🙂

De elektricien had dus flink wat kabels aan te leggen en te trekken. Hij kon er wel om lachen, ook al vindt ie ons volgens mij knettergek. Met een paar man gingen ze hard aan de slag en zo lagen de huizen na een paar weken vol met alle kabels.

Gipsplaten

Hèhè, we kunnen verder met de wanden! De stalen constructie, de kabels en leidingen verdwijnen netjes achter de isolatie en gipsplaten. Als de wanden eenmaal dichtgezet worden dan gaat het hard. De ruimtes beginnen nu écht kamers te worden.

Vloeren

We gaan lekker! Op naar meer zichtwerk en voortgang. De eerste laag van de betonvloer wordt gestort. In alle ruimtes komt een gepolijste betonvloer en dit is de eerste laag die aangebracht wordt. Later volgt nog een gevlinderde toplaag eroverheen. Deze vloer loopt straks ook helemaal door naar het privéterras. Met de grote schuifdeuren open krijg je zo een mooie binnen/buiten ervaring.

De komende maanden hopen we nu ook aan de binnenkant écht richting afwerking te gaan. Volgende maand meer!


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.