Al onze inspanningen om de bouwvergunning te krijgen na 2 jaar levert nog steeds niet het gewenste resultaat op. We hebben wat perspectief nodig en soms heel erg de behoefte om met details bezig te zijn die nog lang niet in zicht zijn. En daar komt de chouriço bitterbal om de hoek kijken.
Het is heerlijk om na te denken over kleine dingen waar we onze toekomstige gasten in Celebra a Vida straks van willen laten genieten. Naast een comfortabele en luxe accommodatie willen we er een mooie vakantieherinnering en beleving van maken. En daar hoort lekker eten & drinken bij. Zoals een borrelplankje met heerlijke lokale hapjes.
We willen ook iets herkenbaars uit Nederland op de borrelkaart zetten. Maar dan wél met een Portugees tintje. Een mooie combi van Portugal en Nederland. De chouriço bitterbal was geboren. Het maken van deze bitterbal lijkt wel bizar veel op de voortgang in ons project: Het kost niet heel veel tijd, maar het duurt wel heel lang!!! Wachten en geduld hebben. Maar dan heb je ook wat.
Favoriete borrelhap
In Nederland is de bitterbal de populairste borrelhap. Het hoort bij onze borrelcultuur. Een borrel is pas compleet met een portie bitterballen erbij. En sinds dit jaar is de ambacht van het maken van de bitterbal ook officieel immaterieel erfgoed dankzij bitterballenkoningin Ilona de Wit. Hoe leuk is het dan als je naast alle lokale Portugese lekkernijen een hapje uit onze roots mixt met een vleugje Portugal.
Chouriço bitterbal
De Portugese chouriço worst bleek het ideale ingrediënt voor onze Portugese bitterbal. De Portugezen zijn dol op deze worst en de kruiden en het rokerige in de worst geeft de bitterbal veel smaak. Serge experimenteerde er op los dit voorjaar tijdens de lockdown voor de perfecte bitterbal. De grootte van de ballen, hoe lang laat je de vulling opstijven, wel of niet bloemen, hoe vaak paneren? Het resultaat, al zeggen wij en onze vrienden het zelf, is een heerlijke chouriço bitterbal. Die komt zeker op de borrelkaart!
Recept Chouriço bitterbal
Heb je al zin gekregen in zo’n Portugese bitterbal? We delen hier ons recept. Geniet ervan! En laat ons weten wat je ervan vindt.
Dit heb je nodig voor +/- 35 chouriço bitterballen
- 300 gram koude kippenbouillon (zelfgemaakt bij voorkeur)
- 4 gelatineblaadjes
- 60 gram boter
- 110 gram (volkoren)bloem
- 1 Portugese chouriço worst a ca 200 gr
- 1 kleine rode ui gepeld en in stukjes
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- Pakje vloeibaar eiwit
- Paneermeel
- (Siliconen) spatel
- Koekenpan
- Platte (glazen) ovenschaal
- Vershoudfolie
- Keukenweegschaal
- 2 diepe borden
- Plastic bakje of plankje
- Geduld…
Bereidingswijze
Deel 1 – dag 1: salpicon
We beginnen met het maken van de vulling van de bal. Dat heet: salpicon.
- Week de gelantineblaadjes in koud water.
- Snijd de chouriço worst in kleine blokjes.
- Bak de chouriço blokjes uit in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze krokant zijn.
- Schep de blokjes uit de pan en laat het bakvet/olie in de pan zitten.
- Doe de boter bij het bakvet van de blokjes in de pan en laat smelten.
- Ondertussen hak je de uitgebakken chouriço blokjes samen met de rode ui heel fijn. Dat gaat het makkelijkst in een hakmolentje.
- Als de boter is gesmolten doe je de bloem in de pan en roer je met een siliconen spatel de bloem door de boter. Blijf roeren totdat de bloem en boter goed vermengd zijn. Kook dit (feitelijk is dit een soort van roux) +/- 3 minuten terwijl je blijft roeren met de spatel.
- Voeg na 3 minuten in 1 keer de bouillon toe en roer met de spatel totdat de bouillon vermengd is met het boter-bloem mengsel.
- Blijf doorroeren totdat de substantie samenhangend is. De dikte van deze substantie bepaalt hoe compact de vulling van je bal is.
- Voeg de fijngesneden chouriço blokjes en rode ui en de gerookte paprikapoeder toe aan de salpicon.
- Draai het vuur nu uit.
- Knijp de gelantineblaadjes uit en voeg ze 1 voor 1 toe aan de salpicon terwijl je roert met de spatel.
- Laat een beetje afkoelen.
- Proef of de smaak goed is. Wellicht heeft het nog wat zout of peper nodig.
- Giet de salpicon in een platte overschaal.
Deel 1 is klaar. Hier ben je ongeveer 30 minuten mee bezig. Je zet de salpicon nu een nacht in de koelkast. And now we wait…
Deel 2 – dag 2: ballen draaien en paneren
De volgende dag haal je de salpicon uit de koeling en zet je een diep bord met paneermeel klaar en een ander diep bord met losgeklopt eiwit. Gebruik een pakje vloeibaar eiwit in plaats van zelf eiwit scheiden. Pak ook de keukenweegschaal erbij.
- Weeg stukjes salpicon af van ieder 18 of 19 gram. Dit luistert heel nauw.
- Draai van alle stukjes salpicon ronde ballen.
- Rol iedere bal eerst door het eiwit en vervolgens door het paneermeel.
- Herhaal deze stap nog een keer met de gepaneerde ballen. Je paneert dus dubbel.
- Leg de ballen los van elkaar in een plastic bakje of plankje.
Deel 2 is klaar. Hier ben je ongeveer 45 minuten mee bezig. Je legt de ballen nu een nacht in de vriezer
Deel 3 – dag 3: ballen frituren en smullen maar.
De ballen zijn nu klaar. Je kunt ze in een plastic vriestas bewaren in je vriezer. Je hebt de keuze of je ze wel of niet ontdooit voor je ze in de frituurpan gooit. Wij doen dit wel omdat je dan zeker weet dat je een mooie bal serveert die tot de kern warm is.
- Bitterbal ontdooit frituren: 170 gr voor +/- 3 minuten
- Bitterbal bevroren frituren: 180 gr voor +/- 4 minuten
De chouriço bitterbal is een perfecte combi met een beetje aïoli.
Je ziet: Bitterballen maken kost niet veel tijd, 1 uur en 20 minuten, maar het duurt wel lang voordat het resultaat op tafel staat: 48 uur. Net als bij onze bouwvergunning 😉
Celebra a Vida!
Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer weten over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.
Panko (Japans paneermeel) dient prima als grof paneermeel. In NL eenvoudig verkrijgbaar (bv bij AH), maar ik weet niet of dat in Pt het geval is. Zou best kunnen, per slot van rekening waren de Portugezen de eersten uit het westen die daar voet aan wal zetten. Het woord tempura getuigt daar nog van.
Panko kan inderdaad heel goed ?? en hebben ze ook in PT in de supermarkt.
Leuk idee, ga ik binnenkort ook eens proberen! Tip van Mister Kroket, Cees Holtkamp: ‘Volgens Cees is het geheim van de perfecte kroket het zelfgemaakte paneermeel. Het is iets meer werk, maar levert echt een veel lekkerder resultaat op dan gekocht paneermeel. Om zelf paneermeel te maken droog je (oud) witbrood in een oven. Vervolgens maak je het brood fijn, maar niet te fijn. Het paneermeel dat zo ontstaat wordt vervolgens gezeefd waardoor grof en fijn paneermeel ontstaan.’
Helemaal waar, Hans! We zijn ook met zelfgemaakte paneermeel aan het experimenteren. Leuk als je binnenkort de chouriço bitterbal gaat proberen??