Celebra a Vida: Zoektocht Tijdelijke Huurplek

Het is tijd voor een vast, tijdelijk woonplekje in de Algarve. Een eigen plekje waar we langer kunnen blijven dan een paar weken en op afstand kunnen werken. Maar zeker ook om de bouw beter in de gaten te houden en ons lekker thuis te voelen. De afgelopen maanden stapten we de wereld van ‘arrendar’ in. Want hoe zoek en vind je eigenlijk een huurhuis in Portugal?

In Nederland weten we onze weg wel te vinden bij het zoeken naar een huurhuis. Maar hoe doe je dat in Portugal? Nou, dat komt gelukkig verrassend veel overeen. En toch werkt het net weer even anders.

De zoekopties

Er zijn er vast meer, maar de volgende opties kwamen op ons pad. Uiteindelijk was het een combinatie van deze kanalen die ons bij ons nieuwe plekje bracht. Het was vooral leuk om de verschillen in de contacten met particulieren, makelaars en tussenpersonen mee te maken. Van lief en behulpzaam tot glad en commercieel.

  • Idealista, Imovirtual en Olx

Online vind je meerdere online platforms voor het huren en kopen van woningen. Vooral handig om hier je zoektocht te beginnen en je te oriënteren op wat er te huur is, de prijs, kwaliteit en beschikbaarheid.

Idealista vonden wij heel handig en makkelijk werken. Je gebruikt de app of website. Dat kan in het Portugees, maar ook in het Engels. Je bewaart een zoekopdracht met je wensen en krijgt steeds een seintje als er weer een nieuw huurhuis beschikbaar komt in je lijst. Een beetje zoals Funda. Je kunt vanuit de app reageren op een woning via een berichtje, sms of je belt.

Particulieren gebruiken Idealista om zo gratis hun huurwoning aan te bieden. Maar er zijn ook diensten voor makelaars om dit platform te gebruiken. Het is dus een allegaartje van aanbieders en de reactie en reactietijd kan daarom per advertentie erg verschillen.

Immovirtual en Olx gaan hand in hand. Olx is de Portugese marktplaats. Speciaal voor de woningmarkt hebben ze het aparte platform Immovirtual, inclusief app, gemaakt waar particulieren en professionals hun woningaanbod kunnen plaatsen. De advertenties op Immovirtual zijn ook zichtbaar op Olx en andersom.

De werking van Immovirtual is vergelijkbaar met Idealista. Huizen zoeken, opslaan, reageren in de app. Zelf vind ik Idealista iets prettiger werken, omdat je wat meer zoekopties en filters hebt. Zo kun je net wat specifieker zoeken.

  • De traditionele makelaar

Uiteraard hebben we naast het online geweld ook de traditionele makelaar nog. De meeste makelaars in de Oost-Algarve richten zich vooral op de verkoop. Maar hier en daar bieden ze toch een handjevol huurwoningen aan. Niet gelijk onze keus, want liever huren we rechtstreeks bij de eigenaar. Maar goed, als je iets passends tegenkomt dan zeg je ook weer geen nee.

  • Facebook groepen en Marketplace

Heb je Facebook? Dan kun je los in de vele facebookgroepen en een oproep plaatsen. Zoals in ons geval East Algarve Long Team Rental, Algarve Houses to Rent or Sell, Winter Renter Algarve of groepen in een bepaalde regio of plaats. Marketplace wordt ook volop gebruikt voor de verkoop en verhuur van huizen.

  • Via via

In Portugal schakelden we ons kleine netwerk in, want via via kun je weleens een pareltje tegenkomen. Nederlandse vrienden en bekenden die in de regio wonen, onze architect, de advocaat. Eigenlijk iedereen die we kennen 😊. Daar kwam gelijk een hele mooie optie in Fuseta uit.

Tijdelijke Huurplek

Reageren op een huurhuis

Enthousiast reageerden we via Idealista, Imovirtual en Marketplace op verschillende huizen en appartementen. Omdat mijn Portugees nog niet heel goed is, stuurde ik een berichtje in het Portugees. Zo kon ik het wat beter voorbereiden. En dan stond ik niet met mijn mond vol tanden aan de telefoon als ik het niet meer verstond. We kregen weinig reactie. Alleen van buitenlandse eigenaren. Dat moest anders.

Een sms’je sturen ging al ietsje beter, maar het beste was toch de telefoon pakken. Een paar pogingen gingen best aardig, maar met wat hulp van een vriendin ging het vliegen. Makelaars reageren uiteraard wel op elk bericht, maar dat is ook hun werk. De particuliere eigenaren hebben liever dat je belt of in sommige gevallen een sms’je of whatsappje stuurt is onze ervaring.

De bezichtigingen

  • Waar gaan we heen?

Het eerste huis was in St Barbara de Nexe. Een eindje uit de buurt, wel binnen een half uur rijden, dus waarom niet? Ik sprak af met de eigenaar bij dé kerk van het dorp en reed achter hem aan. Het was nog maar een klein stukje. Toen we een zandweg insloegen, bekroop me al een onaangenaam gevoel. Nog eens drie afslagen verder en de weg werd steeds slechter, smaller en steiler omhoog om vervolgens weer een diepe duik naar beneden te maken. Ik was blij dat ik en de auto even later heelhuids gearriveerd waren bij het huis. Je zou het elke dag moeten rijden…

De woning zelf had een prachtig uitzicht, maar was erg basic. Meer dan op de foto’s te zien was. En ik moest het wel gelijk de volgende maand gaan huren. Onze startdatum ligt 2 maanden later. Tja, dan gaat het feest niet door. En voor ik het in de gaten had, reed hij alweer weg in z’n auto. Met het zweet op mijn voorhoofd heb ik de weg uiteindelijk zelf teruggevonden… 😉

  • Olhão here we come?

Bij het volgende huis, een vakantiehuisje tussen Olhão en Fuseta, leerden we Aureliano kennen. De advertentie vonden we via facebook marketplace en hij was de tussenpersoon die het regelde voor de eigenaar. Hij is ook makelaar bij een kantoor, maar doet er dus ook wat klusjes naast. Hij zag er glad uit met mooie kleding en een blitse zonnebril. Toch bleek hij later in de onderhandeling minder glad dan we dachten.

Het vakantiehuisje zelf was het niet voor ons, maar hij had nog wel een groter appartement in Olhão. Nou, kom maar door met de foto’s. Na het zien van de foto’s waren we eigenlijk al verkocht. Een mooi appartement met een prachtig groot dakterras. We zagen onszelf er al helemaal zitten. De andere 5 bezichtigingen die volgden waren het daarom allemaal net niet. En dat waren echt prima opties.

Het enige probleem: hij had geen sleutel van het appartement. Dat duurde een week. En nog een week. We dachten dat we aan het lijntje gehouden werden. Vooral door zijn vriendelijke, maar vage berichtjes hierover. Toch was het zo. De sleutels waren bij de eigenaar in Lissabon. En zij kon niet naar de Algarve komen.

Drie weken later waren de sleutels er en wij waren inmiddels terug in Nederland. Een vriendin deed daarom de bezichtiging voor ons en wij keken online mee. Yes, dit was het appartement voor ons. Nu nog zorgen dat we het krijgen.

De onderhandeling

Eerst waren er andere kandidaten voor het appartement in Olhão. Waarop ik een kennismakingsverhaaltje over onszelf in het Portugees stuurde met foto’s. Toen waren er geen kandidaten meer. En vanaf het moment dat we de onderhandeling in gingen toch weer wel.

Er volgde een heel lang verhaal van de tussenpersoon over een ander koppel die het wel twee of drie jaar wilden huren. Dat was, dachten wij, een uitgebreide introductie om ons vriendelijk af te wijzen. Of een hogere prijs te vragen. Maar tot onze verbazing bleek dat we het appartement toch hadden voor dezelfde prijs? Blij en nog steeds verbaasd bespraken we de volgende stappen om het formeel vast te leggen.

De startdatum bleek op het laatste moment nog wel een dingetje. Maar na extra overleg met de eigenaar waren alle lichten weer op groen. Een week later kwam er nog een nabrander over de betaling van de tussenpersoon. Maar ook daar kwamen we weer uit. De huurovereenkomst hebben we ‘as we speak’ binnen. Nog even een check door onze Portugese advocaat en dan zijn we echt rond.

De cirkel is rond

Onze eerste kennismaking met de Oost-Algarve was in Olhão. Vanaf dat moment sloten we deze regio en plek in ons hart. Hier ontstonden de eerste ideeën en plannen voor Celebra a Vida. Dat we binnenkort ons eerste eigen plekje in Olhão hebben, maakt voor ons de cirkel rond. Nu is het aftellen naar het moment dat we die kant op kunnen.


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog hier op Saudades de Portugal.