Een huis, boerderij of grond kopen in Portugal is andere koek dan in Nederland. Tuurlijk zijn er veel overeenkomsten, maar het verschil en venijn zit ‘m vaak in de lokale regels en kleine lettertjes. En dan kan het onverwacht toch spannend worden.
Wij zijn wel van de voorbereiding. Zet twee lichte controlfreaks bij elkaar en je weet dat het daar niet aan gaat liggen. Bij het koopproces van onze grond in Fuseta hadden we ons dus al goed ingelezen. Ook al ging het sneller dan verwacht. Tel daar de ervaringen van wat Nederlandse eigenaren in Portugal bij op én een goede advocaat. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen. In de praktijk ging het natuurlijk anders. En dan waren er bij ons niet eens héle gekke dingen.
Onderzoek vooraf
Heb je een mooi plekje gevonden? Dan wil je eerst weten of alle vergunningen en papieren in orde zijn. Zoals eigendomspapieren en of er geen schulden zijn. In Nederland is de verkoper verplicht om alle zaakjes op orde te hebben, maar in Portugal ligt het bij de koper om dat uit te zoeken. Even omschakelen dus. Zorg als eerste voor een goede, lokale advocaat. Die doet die check voor je. Bij ons liep dat deel vlotjes en was alles oké. So far, so good!
Voorlopig koopcontract
Noem ons achterdochtig, of realistisch, maar we hadden zo onze bedenkingen over de bouwmogelijkheden van het stukje grond. Het voorlopig koopcontract is dan een prettig tussenstation. Daar kun je ontbindende voorwaarden in laten opnemen. Bijvoorbeeld dat je eruit kunt stappen als je toch geen goedkeuring krijgt van de gemeente om te bouwen. Zo hadden wij alles mooi dichtgetimmerd, dachten we.
Dat bleek later toch niet zo. Wil je een officieel plan indienen bij de gemeente voor je bouwplannen? Dan moet de grond wel op je naam staan. Maar wij waren natuurlijk nog geen eigenaar. Wat heb je dan aan die ontbindende voorwaarden? Juist, helemaal niets. Daar hadden we geen rekening mee gehouden.
Wel of niet bouwen?
Onze grond staat geregistreerd als ‘rustiek’. Dat betekent meestal dat je dan niets mag bouwen. Daar werden we toch wel een beetje zenuwachtig van. De enige manier om erachter te komen: navragen bij de gemeente. Zij checken het bestemmingsplan en vertellen je wat allemaal mag. Daar was gelukkig niet een officieel plan voor nodig, zoals we eerder dachten. Je kunt zelf langsgaan, maar ook een advocaat of architect kan dat voor je doen.
Omdat de grond bij ons in een urbanisatie van Fuseta ligt, mogen we volgens het bestemmingsplan wel bouwen. Net als de kavels om ons heen. Maar dit kan per gemeente en gebied verschillen. Dus check het altijd bij de gemeente. Wij waren dolblij dat deze grote hobbel genomen was.
Beter een goede buur….
Al eens gehoord van ‘recht van eerste koop’? Wij dachten die fase na ons bod al achter de rug te hebben. Não! De aangrenzende buren moesten geïnformeerd worden over de verkoop en zij hebben het recht van eerste koop. Dat wil zeggen dat zij het stuk grond onder dezelfde voorwaarden kunnen kopen. Ze krijgen een aangetekende brief met informatie over de verkoop en hebben dan 8 dagen de tijd om te reageren als ze van dat recht gebruik willen maken. Dat was wel even met de billetjes knijpen. Na een paar weken kwam het verlossende antwoord van onze advocaat. Niemand die dat gekke stukje grond wil. ?
Kopen, afstaan en weer terugkopen
In ons bestemmingsplan vonden we nog een bijzondere detail. Als je grond koopt dan moet je daar iets van afstaan aan de gemeente voor groene zones en algemene stadsvoorzieningen. De regel is dat hoe meer je bouwt, hoe meer je moet afstaan. Bij een eerste rekensom kwamen we uit op 30% van onze grond!!
Omdat we juist niet heel veel grond hebben, zouden onze plannen niet meer haalbaar zijn. Na nog een keer goed doorvragen bleek het minder dramatisch dan gedacht, 15%. En toen kwam de gemeente met een meesterlijke zet: je kunt het afkopen. Dat kan niet overal, maar wat een geluk voor ons. Een fantastische deal toch? Je koopt eerst grond. Dan sta je verplicht je deel af aan de gemeente. En dan mag je daarna dat deel weer terugkopen van ze. ?
De rest van het koopproces en het koopcontract tekenen verliep verder ontspannen en soepel. De spannende momenten waren voorbij en met hulp van onze advocaat en architect konden we ons lekker gaan storten op de leuke plannen.
Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer weten over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.
Hi!
Van harte met de koop en een leuk, informatief (!) verhaal! Wat zijn jullie allemaal van plan ]met het stuk grond?
Zit er zelf ook aan te denken om een stuk grond in Portugal of Spanje te kopen. Wil daar sustainable homes op zetten voor eigen gebruik en verhuur.
Wellicht hebben jullie een antwoord op mijn vragen:
– Hoe hebben jullie uiteindelijk jullie stuk grond gevonden? Eerst gekeken op internet? Zo ja, wat is een goede site?
– Hoe zijn jullie aan jullie advocaat gekomen? Internet? Rond gevraagd?
– Gaat dit ook zo in Spanje? Zo nee, tips?
– Spreken/lezen jullie Portugees? Aan te raden om dit avontuur aan te gaan? 😉
Alvast bedankt en zal jullie volgen! Ben erg benieuwd! Veel succes en plezier!
Cheers!
Rene
Ha René,
We hebben de grond 2 jaar geleden gekocht om een kleinschalig vakantieresort op te bouwen. Je kunt onze blogs hier op Saudades volgen onder https://saudadesdeportugal.nl/fuseta en onze eigen blogsite op https://www.opwegnaaroostalgarve.nl/.
Ik zal je vragen hieronder beantwoorden:
-We hebben eerst op internet gezocht en zijn daarna in de Oost-Algarve zelf met makelaars op pad gegaan. Je kunt namelijk veel niet vinden op internet. Dan moet je er echt heen. We hebben uiteindelijk ook een stuk grond gekocht die niet op internet stond.
-Advocaat hebben we via aanbeveling van Nederlanders die er al 10 jaar wonen en werken.
-Geen idee hoe het in Spanje gaat. Dat zul je echt daar moeten informeren. In Portugal kunnen de regels heel lokaal verschillen. Dus belangrijk om je goed te laten voorlichten en vooral de makelaar niet te geloven 😉
-We spreken een klein beetje Portugees, maar het is aan te raden om het beter te spreken. Helpt altijd. Wij hebben ervoor gekozen om nog in NL te blijven werken, dus staat Portugees leren op een lager pitje. En we hebben de advocaat, architect en aannemer gekozen die goed Engels spreken.
Nog een tip: laat je goed informeren over de mogelijkheden van sustainable homes voor gebruik en verhuur. De regels verschillen heel erg per regio en zijn ook weer aangescherpt.
Veel succes! Ben benieuwd welk avontuur het gaat worden.
Super bedankt!
Linkje moet zijn: https://saudadesdeportugal.nl/category/nederlanders-in-portugal/algarve-nederlanders-in-portugal/fuseta/