Celebra a Vida: Festa de Natal

In Portugal is Kerst vandaag voorbij, maar wij Nederlanders blijven nog even in de kerstsfeer op 26 december. Het is onze tweede Kerst in Olhão en voorlopig vieren wij het ook nog twee dagen. Zou dat nog eens gaan veranderen door de jaren heen? Of blijven we dat erin houden? Hoe dan ook: het is festa de natal.

Elk dorpje en elke stad in Portugal heeft z’n eigen kerstversiering, activiteiten en tradities in de decembermaand. Ook al gaat het licht ’s avonds wat eerder uit om elektriciteit te besparen, alle kerstverlichting buiten maakt het ’s avonds altijd heel sfeervol en gezellig. Zo kom je goed in de kerstsfeer. Laten we een kerstwandeling maken in verlicht Olhão.

We beginnen bij de nieuw aangelegde haven. In het midden ligt een grote, rode kerstbal te shinen. De bal is op grote afstand te zien. Je kunt ook ín de kerstbal lopen tot plezier van veel kinderen. Loop je de haven weer uit? Dan kom je een groot kerstcadeau en een kerstboom tegen.

Ga naar rechts en loop langs het water langs de Jardim Pescador Olhanense. In het weekend voor Kerst werd daar Animaçao de Natal georganiseerd. De plaatselijke bakker deelde een Bolo Rei Gigante van 60 meter lang uit. Een traditie die je in veel dorpen en steden ziet. Verder was er muziek, zang en verschillende kerstfiguren.

Na dit intermezzo lopen we door en zien we dat de iconische markthallen van Olhão prachtig zijn uitgelicht. Het is niet zo koud dat je op één van de terrasjes een glühwein of warme chocolademelk wilt bestellen, maar je komt bijna in de verleiding. 😉 Een Portugees wijntje is natuurlijk altijd een goed idee.

Festa de Natal

In het water ligt de verlichte replica van de Bom Sucesso. Met deze vissersboot staken vissers in 1808 de Atlantische Oceaan over naar Brazilië om koning João IV te vertellen dat het Olhão gelukt was de Franse bezetters te verdrijven.

Festa de Natal

Tussen de markthallen door steek je de Avenida 5 de Outobro over en loop je via het pleintje de knusse verlichte winkelstraatjes van Olhão in.

Aan het einde van de Rua do Comêrcio kom je bij de Igreja Matriz de Nossa Senhora do Rosário. De achterkant van de kerk laat engeltjes zien. De voorkant is het pronkstuk met een grote kerstboom van lichtjes die steeds van kleur en verschillende vormen in de boom verandert.

Het laatste stukje is het wandelpad in het midden op de Avenida da Republica met de lichtjes in de bomen en op het einde weer een lichtjesboom.

Tot 6 januari is de verlichting nog te bewonderen. Kun je geen genoeg krijgen van Kerst? Bezoek dan in het cultureel centrum van Vila Real de Santo Antonio tot 8 januari de grootste kerststal in Portugal.

Boas entradas!


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.