Celebra a Vida: de Lucht in

Alles onder de grond en op de grond ligt er helemaal netjes bij. Op naar de volgende fase. We gaan de lucht in met onze bouwconstructie van Celebra a Vida! Het framewerk voor de begane grond van het eerste huis wordt in elkaar gezet en geplaatst. En dat trekt behoorlijk wat bekijks.

De meeste nieuwbouwhuizen hier om ons heen worden op traditionele wijze gebouwd. Een draagconstructie van gewapend beton, isolatie, een buiten- en een binnenmuur. Onze huizen bouwen we op een constructie van stalen frames. Dat zie je nog niet vaak in Oost-Algarve. En daarom komen er regelmatig mensen nieuwsgierig een kijkje nemen.

Wanden maken

Met lichtgewicht stalen profielen wordt een stalen framewerk in elkaar gezet en geschroefd. Dat gebeurt eerst op de grond. Als een mooie puzzel zie je op een gegeven moment allerlei delen naast elkaar liggen. Allemaal gemarkeerd welk deel van het framewerk dat is. Al die delen worden aan elkaar geschroefd en vormen een wand zoals de voorkant, zijkant of achterkant van het huis.

Verbind de delen

De wanden zijn nu klaar om rechtop op z’n plek te zetten. Daar worden ze verbonden met elkaar en vastgemaakt op speciale cementstroken van de begane grond. Na het vastmaken en verbinden staat de stalen draagconstructie van de begane grond. Die is 3,5 hoog en daarom schieten we ineens de lucht in.

Isoleren maar

Bij traditionele bouw vul je het gewapende beton op met stenen. De staalframebouw werkt anders. Dat doe je met speciale lichtgewicht isolatieplaten. Je kunt deze platen gebruiken voor buitenmuren, binnenmuren, daken, vloeren en gevels. Qua isolatie en de volledige opbouw van de muren komen er nog meer lagen, maar daarover later meer.

Celebra a Vida: de Lucht in

Dichtmaken

Met die isolatieplaten maak je een deel van de uiteindelijke buiten- en binnenmuur. Je zet zo de wanden van het huis dicht. Dit doen we straks ook op de eerste etage en het dak. De verwachting is dat we over een paar maanden ‘dicht’ zijn.

Het eerste resultaat

De begane grond krijgt z’n uiteindelijke vorm. De platen vormen de muren die gaan ontstaan. We zien nu ook duidelijk de openingen van de grote schuifdeuren, de ramen en de voordeur. De binnenruimte is nu ook omlijst door muren. Dat geeft gelijk weer een ander beeld en gevoel van de ruimte.

Celebra a Vida: de Lucht in

De komende tijd gaan we dit recept steeds herhalen. Voor de begane grond van de andere huizen en dan door naar de eerste etage. We kunnen niet wachten tot we het hoogste punt hebben bereikt!


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.