Celebra a Vida: Papierwinkel

Voor het aanvragen van de bouwvergunning heb je een flinke papierhandel aan documenten nodig. Zeker als je in ons geval alles tegelijk aanvraagt. Eind juni hebben we alles voor de bouwvergunning ingediend bij de gemeente. Dat was wel weer een mijlpaal! Een klein stapje dichter bij ons doel. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

Wat dien je in?

Over wat voor documenten hebben we het? Naast de officiële bouwaanvraag gaat het om alle plannen van de architect, de engineering van de huizen, gas, water, elektriciteit, thermische plannen, infrastructuur en akoestiek. Maar ook papieren van de aannemer zoals de Alvará de Construção, kopie polis van de aansprakelijkheidsverzekering, een veiligheids- en gezondheidsplan en nog heul veul meer.

Hoeveel zeg je?

In totaal gaat het om 83 documenten! En omdat wij ons land verdelen in 4 kavels vraag je de bouwvergunning per kavel aan. Dan kom je op het mooie aantal van 332 documenten. Met gemiddeld zo’n 15 pagina’s per document haal je een kleine 5.000 pagina’s 🙂 Gelukkig kan het tegenwoordig digitaal via de portal van de gemeente verstuurd worden. Je zou het maar allemaal moeten printen en langsbrengen. Ik denk dat we een karretje nodig hadden gehad :P)

Comunicaçao previa

In de reguliere procedure vraag je gefaseerd de bouwvergunning aan. Eerst laat je de plannen van de architect beoordelen en goedkeuren. Daarna volgen de engineering plannen. Tot slot deel je de stukken van de aannemer en dan krijg je als het goed is de bouwvergunning.

Bij een comunicaçao previa lever je alles tegelijk in. Het grote voordeel is dat je na 20 werkdagen toestemming hebt om te starten met de bouw. Het nadeel is dat je nog geen bouwvergunning hebt en er later misschien nog iets aangepast moet worden na de beoordeling van de gemeente. Wij nemen dat risico omdat de normale procedure nog eens een jaar wachten zou betekenen.

En nu?

Gaat de bouw dan nu echt verder na 20 werkdagen? Dat is nog steeds een groot vraagteken voor ons. We missen namelijk één definitief document van Finanças, de caderneta predial. Omdat de bestemming landbouwgrond verandert naar bouwgrond moet een engineer van Finanças de grond herwaarderen. Door de coronamaatregelen komen ze niet meer ter plaatse en voeren ze die beoordeling en herwaardering sinds januari dit jaar niet uit. Het leek er even op dat ze in juni de boel weer gingen opstarten. Maar toen gingen de besmettingen weer omhoog.

Afspraak bij de gemeente

De gemeente toonde begrip voor onze lastige situatie door de coronamaatregelen. Daarom mochten we wél alle documenten voor de bouwaanvraag indienen eind juni. Of we echt door kunnen zonder dat definitieve document van Finanças? Dat beoordelen ze later wel. Daarom hebben we zelf een afspraak bij de gemeente gemaakt om hier antwoord op te krijgen. Alleen documenten indienen is natuurlijk geen doel op zich 😉

Volgende keer hoor je hoe dat is gegaan.


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer lezen over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.