Celebra a Vida: Vamos Construir!

Wachten duurde bij ons wel héél erg lang. Veel lessen engelengeduld en een lange adem. Het was nodig. Maar het is binnenkort eindelijk tijd voor de bouwfase. Begin 2021 starten we met het bouwen van ons vakantieresort Celebra a Vida in Fuseta. En we hebben er ongelofelijk veel zin in. Vamos começar!

Hier met die vergunningen

Het heeft 2 jaar en 2 maanden geduurd om door het grootste deel van de bouwvergunningen-ellende te komen bij gemeente Olhão. We zijn er namelijk nog niet. Als we dat van tevoren wisten dan waren we er misschien niet aan begonnen. We snappen nu ook heel goed dat mensen afhaken op zo’n project en even geen perspectief meer zien. Nu zijn we best wel positivo’s, maar we hebben toch ook wat lastige momentjes gehad.

Even slikken

Zoals het moment dat de gemeente per ongeluk een stukje van onze grond aan het project van de buren had toegewezen. De keer dat één van de lokale instanties een berekeningsfout had gemaakt en daarom onterecht geen goedkeuring gaf. Of toen bleek dat we na de goedkeuring van onze verkaveling nóg een aanvraag moesten doen om ook écht te gaan verkavelen. En laatst nog: de geldigheid van de hypotheekaanvraag was verlopen. De bank heeft de vergunningen van de gemeente nodig om de hypotheek te accepteren. Door alle vertragingen bij de gemeente moeten we nu opnieuw door de hele acceptatieprocedure.

Vamos Construir!

Waarom zo lang?

De voorbeelden hierboven vreten allemaal tijd. Tijd om fouten te ontdekken en daarna om ze weer te herstellen. Het is een combinatie van de enorme bureaucratie (welkom in Portugal), onduidelijke procedures, lange verwerkingstijden en slechte bereikbaarheid van de gemeente, ook door corona. Maar de bonus is het bestemmingsplan. Volgens dit plan moeten wij onze grond verplicht verkavelen. Vaak doen projectontwikkelaars dat bij grotere stukken bouwgrond als ze veel huizen tegelijk gaan bouwen. Ons kleine stukje grond met een paar huizen gaat ook door datzelfde traject. Dat blijkt een zeer tijdrovende klus.

Nog een klein staartje…

De bouwvergunning zelf hebben we nog niet. Maar we kunnen met de vergunning van de verkaveling in januari wel de alternatieve procedure volgen: communicaçao previa. Dat betekent dat je alle stukken voor de bouwvergunning indient bij de gemeente. Zoals de ontwerpen, berekeningen en de documenten van de aannemer. Als de gemeente binnen 30 dagen niet reageert dan mag je alvast starten met de bouw. Je hebt dan nog geen bouwvergunning. Uiteraard kunnen ze later nog met aanpassingen komen, maar je kunt aan de slag!

Vamos Construir!

Vamos começar

De aannemer staat net als wij al maanden te popelen om te beginnen. En hoe fijn is het dan dat je net in de laatste weken van december kan starten met de bouwvoorbereiding. Want dat mag wel al. Ze gaan de grond opruimen, olijfbomen snoeien en verplaatsen, plots markeren, hekken plaatsen en de grond al voor een deel afgraven. Zijn we toch nog in 2020 begonnen 😊


Astrid & Serge bouwen in Fuseta het kleinschalige vakantieresort Celebra a Vida. Vier het leven! Wil je meer weten over hun weg naar de Oost-Algarve? Lees dan hun blog of volg ze via Facebook en/of Instagram. En natuurlijk de maandelijkse blog op Saudades de Portugal.