Gastblog: Praias Fluviais

Geen zwembad of strand aan zee en toch volop zwemgelegenheid! In onze zoektocht naar het geschikte huis op de perfecte locatie in Centro de Portugal waren vooral onze wensen ‘niet al te veel grond’ en ‘geen zwembad’ de grote struikelblokken. Wat in onze ogen al best veel grond betrof spraken de Portugezen in termen van postzegels. Hier kwamen we echter toch wel redelijk snel uit. Dan dat zwembad dat was een lastiger verhaal of eigenlijk geen zwembad. Veel huizen die in aanmerking kwamen hadden een zwembad.

Het aanbieden van zwemgelegenheid aan onze gasten is echter wel een pré. We hebben een heerlijk huis, fijne doch niet te grote tuin, ideale ligging (vinden wij dan), geen zwembad én toch volop zwemgelegenheid in de directe én wijde omgeving. Niet in de vorm van ons eigen privé zwembad in de tuin maar wel in de vorm van rivierstrandjes: de praia fluvial! Praias fluviais kom je in vele soorten en maten tegen, van simpel tot uitgebreide grote mooie plekken.

In de directe omgeving van Valbona is, op loopafstand, de praia fluvial van Folques te vinden. In de vorm van een zwembad maar gevuld met rivierwater. In juni laat men deze zwemgelegenheid volstromen met rivierwater en in september wordt de stop er weer uit getrokken. Bij dit praia fluvial is een grote zonneweide rondom het zwembad, er is een groot sanitairgebouw welke dagelijks wordt schoongemaakt én er zijn kleedhokjes. Onder de bomen vindt je er diverse bbq-plekken waar je ’s middags of ’s avonds je eigen meegebrachte vlees kan roosteren.

praia fluvials

Iets verder weg, op 5 autominuten, is een vergelijkbare plek als in Folques te vinden: in Sarzedo naast de grote brug. Deze plek is groter dan in Folques en hier kan je niet alleen in het zwembad zwemmen maar ook in de voorbij stromende rivier de Alva.

De andere kant op, 7 autominuten rijden, is onze favoriete praia fluvial te vinden: Praia fluvial de Cascalheira in Secarias. Hier is de Rio Alva vrij breed en stroomt lekker door maar niet hard én de rivier is hier ook niet zo heel diep. Het water is schoon en helder.  Het is een prachtige plek, de rivier heeft hier een waterval in de rivier en vanaf het strand is er een schitterend uitzicht op de oude romeinse brug welke nog steeds in gebruik is. Elk jaar begin juni wordt hier zand op het strand gespoten waardoor je lekker op het zandstrand kan liggen zonnen en de kinderen zandkastelen kunnen bouwen. Voor wie liever geen zand aan  de voeten krijgt is er een iets hoger gelegen terras, met een nog mooier uitzicht, met een kiosk waar versnaperingen te krijgen zijn. Voor de kinderen zijn er speeltoestellen in het water, er zijn waterfietsen en voor de veiligheid lopen er heuse life-guards rond. Ook de uitgebreide sanitaire voorzieningen zijn hier prima in orde. Aan het einde van het strand is een bbq-gelegenheid ingericht en voor meer bbq.plekken kan met makkelijk via de dam in het water naar de overkant lopen waar er veel meer te vinden zijn. Wij gaan hier graag met onze gasten naartoe: een middagje ontspannen, zwemmen, afkoelen en gezellig wat drinken.

In Coja is ook een mooi strandje te vinden, verborgen onder aan de weg en aan een dam in het water is het heerlijk toeven met mooi weer. Aan de overkant van de dam is een wat luxer restaurant met een terras boven het water. Een aanrader om een keer uitgebreider uit eten te gaan. Coja ligt op ca 10 á 15 minuten rijden van ons huis, middels een prachtige route door de bergen met weids uitzicht over de vallei en zicht op de Mont’Alto.

Dan is er nog iets verder weg, op ca 15 kilometer, het mooie en grote praia fluvial in Goís. Veel terrassen, uitgebreide ligweide en strandplekken, plateau’s in het water, 2 eetgelegenheden en volop vertier voor de kinderen. Speelterrein, waterspeeltoestellen en waterfietsen.

praia fluvials

Tot slot zijn er ook vele plekken aan de rivieren die niet de officiële benaming van praia fluvial hebben gekregen en waar geen voorzieningen zijn maar waar het wel heerlijk vertoeven is. Zo zijn bij ons een plek even buiten Arganil aan de Rio Alva en een plek nabij Tabua aan de Rio do Mondego favoriet om te gaan bbq met gasten en/of vrienden op een warme zomermiddag. Picknickmand mee, stoeltjes onder de arm, handdoek en zonnebrand in de tas en klaar voor een middag aan de rivier.

Bij zoveel natuurlijke mogelijkheden om verkoeling te vinden, te ontspannen en te genieten samen met de Portugezen is een eigen zwembad niet een pré. Het samen met de lokale bevolking gebruik maken en genieten van de faciliteiten die dit land ons biedt geeft zoveel meer plezier.

Voor meer informatie over onze B&B zie onze websiteFacebook pagina of Instagram!