Recept: Açorda de Camarão

Açorda de Camarão

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar ook garnalen lenen zich uitstekend voor dit gerecht. Een Açorda de Camarão is niet moeilijk om te maken en hiermee zet je echt eens wat anders op tafel. Houd je niet van koriander? Vervang het dan bijvoorbeeld door…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Braga

Bacalhau à Braga

Bacalhau à Braga is een typisch gerecht uit het Noorden van Portugal. En zoals de naam al doet vermoeden uit de stad Braga, of restaurant Narcisa om nog preciezer te zijn. Daarom wordt bacalhau à Braga ook wel bacalhau à Narcisa genoemd. Twee verschillende namen voor één en hetzelfde gerecht dus. Het gerecht wordt gekenmerkt…

Lees verder

WASP – Wines of Alentejo Sustainability Program

WASP - Wines of Alentejo Sustainability Program

De warme dagen in Nederland lopen langzaam op hun einde. In Portugal blijft het waarschijnlijk, afgezien van welke regio, de komende maanden nog erg aangenaam. In Nederland zijn we dit jaar/deze zomer ook verwend met een overdaad aan zonneschijn. Hartstikke leuk natuurlijk; helemaal voor de Nederlandse wijnboeren. De overige gewassen in Nederland hebben het helaas…

Lees verder

Moscatel de Setúbal

Moscatel de Setúbal

Moscatel de Setúbal is een echte klassieker onder de dessertwijnen. In de late Middeleeuwen was het vooral populair bij de Zuid-Europese vorstenhuizen. Het licht stroperige drankje zou namelijk effectief zijn tegen scheurbuik. Het is een Portugese muscatel die wordt geproduceerd op het schiereiland Setúbal. De regio staat dan ook vooral bekend om die versterkte Muscat-wijnen, bekend…

Lees verder

Recept: Morgadinhos do Algarve

Morgadinhos

Portugal is een land vol overheerlijke traditionele en regionale zoetigheden en de typische zoetigheden uit de Algarve zijn daar een goed voorbeeld van. Er zijn weinig andere landen met zo’n grote verscheidenheid aan zoetigheden. Morgadinhos zijn een van de bekendste regionale zoetigheden in de Algarve. Misschien heb je die leuke witte bolletjes wel eens zien…

Lees verder

Recept: Chouriço à Brás

Chouriço à Brás

Vandaag maken we weer eens een variant op het bekende gerecht Bacalhau à Brás. Na de eerdere recepten maken we het dit keer met chouriço als hoofdingrediënt. Het blijft een makkelijk te maken recept, waar je niet heel veel ingrediënten voor nodig hebt. Wat je ook als basis gebruikt het is snel klaar! Zo maak…

Lees verder

Recept: Paté de Delícias do Mar

Paté de Delícias do Mar

Een lekkere frisse salade voor op een broodje, stokbroodje of toastje. Ideaal met deze zomerse (lees tropische) temperaturen! Niks mis met een zelfgemaakte tonijn- of zalmsalade, maar heb je wel eens gedacht aan een salade met als basis surimi? In Portugal zie je dit met enige regelmaat voorbij komen en soms krijg je zelfs een…

Lees verder

Recept: Arroz de Bacalhau com Amêijoas

Arroz de Bacalhau com Amêijoas

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Mousse de Bolacha Maria

Mousse de Bolacha Maria

Tijd voor een makkelijk en snel nagerecht dat je met maar een paar ingrediënten, die je meestal wel in huis hebt, maakt. Als het op zoetigheid en nagerechten in Portugal aankomt kun je bijna niet om de nationale voorliefde voor eigeel en bolacha maria (maria biscuitjes) heen! Zo zijn die biscuitjes ook het hoofdbestanddeel van…

Lees verder

De Ervaring van Wijn

De Ervaring van Wijn

Bij een uitgebreide beoordeling van wijn maken we gebruik van een organoleptische analyse. Een beoordeling waarbij we voornamelijk gebruik maken van de neus en de mond. Deze zintuigelijke waarnemingen van smaak, geur en aanraking worden bijgestaan met het zicht. Het zicht waarbij we de kleur en de structuur van de wijn beoordelen. Na deze uitgebreide…

Lees verder

Recept: Caipirão

Caipirão

Met dit recept heb je binnen no time een zomers gevoel te pakken! In Nederland loop je de laatste jaren steeds vaker tegen de caipirinha aan: een Braziliaanse cocktail gebaseerd op de sterke drank cachaça. Deze cocktail heeft inmiddels vele varianten waarbij de cachaça wordt vervangen door andere dranken. In Portugal kom je, gezien de relatie met Brazilië, de caipirinha natuurlijk…

Lees verder

Recept: Migas à Moda da Beirã

Migas à Moda da Beirã

Migas worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Ze eten het in Portugal dan ook op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Het is een typisch Portugees bijgerecht dat zowel lekker is bij vlees als bij vis. Een zeer veelzijdig gerecht dus. Op basis van brood, dus…

Lees verder

Recept: Patê de Bacalhau

Patê de Bacalhau

Iedereen kent de zelfgemaakte tonijn- of zalmsalade. Maar wist je dat ook bacalhau zich hier uitstekend voor leent? Vandaag dus het recept voor een huisgemaakte bacalhausalade voor op een broodje of toastje. Eerder deelde ik al eens een lekker smeersel met bacalhau voor op de hapjestafel, nu komt daar dus nog een andere variant bij,…

Lees verder

Lekkere Restaurants in Sintra

Lekkere Restaurants in Sintra

Op vakantie naar Portugal? Daar hoort heerlijk eten bij! Afgelopen april hebben we fijn wat tijd doorgebracht in de regio Lisboa en in Sintra heb ik een aantal smakelijke adresjes gevonden! Niet in de Michelinsterren categorie, dat blijft niet echt mijn ding, maar gewoon lekker en betaalbaar. Dus zoals eerder al beloofd vandaag mijn restaurant…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!