Recept: Ovos Rotos

Ovos Rotos

Ovos Rotos is eigenlijk een typisch Spaans recept (huevos rotos), maar het wordt ook in Portugal gegeten. Simpel gezegd gebakken aardappeltjes, uien en dunne plakjes rauwe ham, met gebakken eieren erop. Een snel en makkelijk gerecht voor op die dagen dat je niet veel tijd hebt, een soort comfort food. Het is de bedoeling dat…

Lees verder

Quinta de Sant’Ana

Quinta de Sant’Ana

Wijngaarden in Portugal komen in allerlei soorten en maten. Van ultra moderne tot super romantische settings. Uiteraard vaak vergezeld door glooiende wijngaarden op de hellingen rondom, om het plaatje compleet te maken. Quinta de Sant’Ana valt in de wat kleinschaliger categorie, grenzend aan de ‘Tapada de Mafra’ (voorheen het jachtgebied van de Portugese koning). En…

Lees verder

Recept: Moqueca de Bacalhau

Moqueca de Bacalhau

Deze maand heeft het bacalhau recept een klein Braziliaans tintje. We maken namelijk het in Brazilië erg populaire gerecht Moqueca de Bacalhau. Dit is een soort klipvis curry (maar dan net iets anders), die dan ook vaak met rijst wordt gegeten. In het originele recept wordt vaak palmolie gebruikt, maar in plaats daarvan gebruiken we…

Lees verder

Recept: Fogaças de Alcochete

Fogaças de Alcochete

Deze fogaças de Alcochete zijn traditionele koekjes uit het dorp waar ze hun naam aan danken. Het recept is ontstaan ter ere van Nossa Senhora da Atalaia. De geur en smaak van kaneel vallen gelijk op, maar het zijn geen kaneelkoekjes. Ook zijn het geen gebruikelijke knapperige koekjes, maar ze hebben een lichtelijk chewy binnenkant….

Lees verder

Recept: Licor Beirão Cocktails

Licor Beirão Cocktails

Heerlijk, een glaasje Licor Beirão op zijn tijd. Geen idee of het met het zomerse weer van de afgelopen paar dagen (ik zat in Lissabon) te maken heeft… Maar wist je dat je met Licor Beirão ook prima lekkere cocktails kunt maken?! Naast ‘on the rocks’ (en in je sangria) zijn er verschillende mogelijkheden om…

Lees verder

Recept: Bola Doce Mirandesa

De Bola Doce Mirandesa wordt in Portugal voornamelijk rond Pasen gegeten. Een beetje zoals onze paasstol, maar dan met andere smaken. Het is meer een zoet brood dan echte zoetigheid, ook al zit er suiker en kaneel in. Dit komt doordat de basis van het recept brooddeeg is. Wil je dus eens wat anders serveren…

Lees verder

Recept: Bacalhau no Pão

Bacalhau no Pão

De nationale Portugese favoriet bacalhau is een stuk veelzijdiger te gebruiken dan je misschien zou denken. Veel Nederlanders zullen niet staan te springen als ze een hele moot op hun bord krijgen. Maar is het verwerkt in een gerecht, dan smaakt het al veel minder overheersend (voor iemand die niet is opgegroeid met die enigszins…

Lees verder

Fijne Lunch Spots in de Algarve

Fijne Lunch Spots in de Algarve

Op vakantie naar de Algarve? Daar hoort heerlijk eten bij! Ik heb tijdens ons jaarlijkse uitje naar deze regio wederom een aantal fijne adresjes gevonden! Niet in de Michelinsterren categorie, dat blijft niet echt mijn ding, maar gewoon lekker en betaalbaar. Nu breng ik ieder jaar een aantal weken door in de Algarve, maar het…

Lees verder

De Wijnregio van Zon, Zee en Strand…

De Wijnregio van Zon, Zee en Strand…

Het weerbeeld is helaas niet helemaal in lijn met deze blog, het is 31 maart als ik dit schrijf en het sneeuwt, de temperatuur hikt tegen de vier graden aan en de wind is waterkoud. Jammer, ik laat me er niet door weerhouden. Deze keer op het programma: de Algarve. De Algarve, een regio waarbij…

Lees verder

Recept: Legumes à Brás

Legumes à Brás

Een vegetarisch bijgerecht dat je groentes en koolhydraten combineert. Net even een keer wat anders. Uitermate geschikt ook om eventuele restjes groente op te maken/in te verwerken. Want je kunt er heerlijk op los variëren qua groentes die je gebruikt. Legumes à Brás is een gemakkelijk gerecht dat ook nog eens snel op tafel staat….

Lees verder

Recept: Choquinhos à Algarvia

Choquinhos à Algarvia

Choquinhos à algarvia is, zoals de naam al doet vermoeden, een typisch gerecht uit de Algarve. Het wordt speciaal bereid met baby sepia. En is dus niet te verwarren met lulinhas à algarvia, wat gemaakt wordt met pijlstaartinktvisjes. Beide gerechten zijn overigens uitermate smakelijk, maar het verschil zit hem dus vooral in de soort inktvis…

Lees verder

Recept: Estrogonofe de Bacalhau

Estrogonofe de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Frango na Púcara

Frango na Púcara

Frango na Púcara oftewel kip in de pot. Een recept waarbij die pot fundamenteel is voor de typische smaak van dit gerecht. Het is een typisch gerecht uit de Portugese keuken, voornamelijk rondom de stad Alcobaça. Zoals de naam van het gerecht al doet vermoeden, wordt het bereid in een Púcara, een pot van klei…

Lees verder

De Smaak te Pakken

De Smaak te Pakken

Ik was enige weken geleden bezig met de nieuwe prijskaartjes in de winkel. Op deze prijskaartjes staat uiteraard de prijs van de wijn, maar ook het land van herkomst, regio, druivenrassen, waar de wijn lekker bij is en….. de smaak. Nu is dit bij de meeste wijnen een speelse potpourri van vruchtjes en kruiden gecombineerd…

Lees verder

Recept: Marmelada

Marmelada

Deze week een recept dat perfect aansluit op een ander recept: de queijo fresco. Veel Portugezen eten deze namelijk samen met marmelada. Aangezien de kaas vrij neutraal van smaak is, gaat dit prima samen met de zoetzure smaak van deze kweeperenjam. In Portugal zie je de marmelada wel eens bij een ontbijtbuffet liggen, maar dan in blokjes. Misschien…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!