Recept: Sopa de Grão com Espinafres

Sopa de Grão com Espinafres

Niets lekkerder met dit herfstige weer dan een bord vol dampend hete soep! Het soeprecept van vandaag heeft kikkererwten en aardappel als basis, dus hij vult goed. Het heet niet voor niets Sopa de Grão com Espinafres. Naast de kikkererwten gebruiken we namelijk ook nog spinazie, een bord vol vitamientjes gegarandeerd. Daarnaast is het een…

Lees verder

Recept: Açorda de Camarão

Açorda de Camarão

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar ook garnalen lenen zich uitstekend voor dit gerecht. Een Açorda de Camarão is niet moeilijk om te maken en hiermee zet je echt eens wat anders op tafel. Houd je niet van koriander? Vervang het dan bijvoorbeeld door…

Lees verder

Recept: Bacalhau à Braga

Bacalhau à Braga

Bacalhau à Braga is een typisch gerecht uit het Noorden van Portugal. En zoals de naam al doet vermoeden uit de stad Braga, of restaurant Narcisa om nog preciezer te zijn. Daarom wordt bacalhau à Braga ook wel bacalhau à Narcisa genoemd. Twee verschillende namen voor één en hetzelfde gerecht dus. Het gerecht wordt gekenmerkt…

Lees verder

Recept: Morgadinhos do Algarve

Morgadinhos

Portugal is een land vol overheerlijke traditionele en regionale zoetigheden en de typische zoetigheden uit de Algarve zijn daar een goed voorbeeld van. Er zijn weinig andere landen met zo’n grote verscheidenheid aan zoetigheden. Morgadinhos zijn een van de bekendste regionale zoetigheden in de Algarve. Misschien heb je die leuke witte bolletjes wel eens zien…

Lees verder

Recept: Chouriço à Brás

Chouriço à Brás

Vandaag maken we weer eens een variant op het bekende gerecht Bacalhau à Brás. Na de eerdere recepten maken we het dit keer met chouriço als hoofdingrediënt. Het blijft een makkelijk te maken recept, waar je niet heel veel ingrediënten voor nodig hebt. Wat je ook als basis gebruikt het is snel klaar! Zo maak…

Lees verder

Recept: Paté de Delícias do Mar

Paté de Delícias do Mar

Een lekkere frisse salade voor op een broodje, stokbroodje of toastje. Ideaal met deze zomerse (lees tropische) temperaturen! Niks mis met een zelfgemaakte tonijn- of zalmsalade, maar heb je wel eens gedacht aan een salade met als basis surimi? In Portugal zie je dit met enige regelmaat voorbij komen en soms krijg je zelfs een…

Lees verder

Recept: Arroz de Bacalhau com Amêijoas

Arroz de Bacalhau com Amêijoas

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Mousse de Bolacha Maria

Mousse de Bolacha Maria

Tijd voor een makkelijk en snel nagerecht dat je met maar een paar ingrediënten, die je meestal wel in huis hebt, maakt. Als het op zoetigheid en nagerechten in Portugal aankomt kun je bijna niet om de nationale voorliefde voor eigeel en bolacha maria (maria biscuitjes) heen! Zo zijn die biscuitjes ook het hoofdbestanddeel van…

Lees verder

Recept: Caipirão

Caipirão

Met dit recept heb je binnen no time een zomers gevoel te pakken! In Nederland loop je de laatste jaren steeds vaker tegen de caipirinha aan: een Braziliaanse cocktail gebaseerd op de sterke drank cachaça. Deze cocktail heeft inmiddels vele varianten waarbij de cachaça wordt vervangen door andere dranken. In Portugal kom je, gezien de relatie met Brazilië, de caipirinha natuurlijk…

Lees verder

Recept: Migas à Moda da Beirã

Migas à Moda da Beirã

Migas worden in Portugal op vele manieren klaargemaakt. Ze eten het in Portugal dan ook op verschillende manieren met allerlei verschillende toevoegingen. Maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Het is een typisch Portugees bijgerecht dat zowel lekker is bij vlees als bij vis. Een zeer veelzijdig gerecht dus. Op basis van brood, dus…

Lees verder

Recept: Patê de Bacalhau

Patê de Bacalhau

Iedereen kent de zelfgemaakte tonijn- of zalmsalade. Maar wist je dat ook bacalhau zich hier uitstekend voor leent? Vandaag dus het recept voor een huisgemaakte bacalhausalade voor op een broodje of toastje. Eerder deelde ik al eens een lekker smeersel met bacalhau voor op de hapjestafel, nu komt daar dus nog een andere variant bij,…

Lees verder

Recept: Picado à Madeirense

Picado à Madeirense

Picado of picadinho is een traditioneel gerecht van Madeira. Je ziet het daarom veel in verschillende restaurants op het eiland. Het wordt meestal geserveerd op een grote schaal omringd door friet die dan door meerdere mensen wordt gedeeld. Je schept zelf op hoeveel je wilt. Makkelijk en snel ook eens thuis te maken. Dus mis…

Lees verder

Recept: Queijinhos do Céu

Queijinhos do Céu

Het is weer tijd voor een hemels gerecht uit de Portugese keuken. Dit maal Queijinhos do Céu; hemelse kaasjes. Al heeft het weinig met kaas te maken, maar is het een zoet ‘gebakje’. De naam komt van de vorm van het taartje. Queijinhos do Céu zijn een typische zoetigheid op basis van eieren en amandel,…

Lees verder

Recept: Tarte Três Delícias do Algarve

Tarte Três Delícias do Algarve

De typische smaken waar de regio bekend om staat samengevoegd in een goddelijk taartje. Er worden regionale producten, zoals vijgen, johannesbrood en amandelen gebruikt. De verrassing (voor mij) in dit recept was de witte chocolade, die had ik niet verwacht. In de Algarve kom je hem ook vaak tegen als nagerecht. Hij is vrij machtig,…

Lees verder

Recept: Bacalhau à João do Porto

Bacalhau à João do Porto

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!