Recept: Cataplana de Peixe

Cataplana de Peixe

De cataplana de marisco (zeevruchten) is waarschijnlijk wel het meest bekende gerecht dat in deze koperen potten wordt klaargemaakt. Maar de cataplana leent zich ook uitstekend om andere vis- en/of vleesgerechten in klaar te stomen. Vandaag maken we dan ook een cataplana de peixe. Oftewel een lekkere vis cataplana. Kies bij voorkeur wat stevigere vissoorten…

Lees verder

Recept: Croquetes de Bacalhau e Chouriço

Croquetes Bacalhau Chouriço

Kroketten, wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij Portugal?! Er komt waarschijnlijk wel een aantal andere gerechten met bacalhau in je op. Maar ook in Portugal eten ze kroketjes! En dan ook nog eens allerlei verschillende soorten. Vandaag maken we croquetes met een lekkere bacalhau en chouriço vulling. Als je zelf aan de…

Lees verder

Recept: Migas de Tomate

Migas de Tomate

Migas worden meestal gemaakt van overgebleven brood. In de Alentejo gebruiken ze Pão Alentejano voor dit gerecht en in de Beira regio Broa de Milho (maïsbrood). Je kunt migas op vele manieren klaarmaken, maar er zit altijd knoflook en olijfolie in. Lekker geserveerd bij vlees, maar ze gaan ook prima samen met bacalhau. Migas zijn dus een zeer veelzijdig bijgerecht!…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda do Porto e Mel

Rabanadas com Calda

Een heerlijk recept om het nieuwe jaar mee te beginnen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal…

Lees verder

Recept: Azevias de Batata Doce

Azevias de Batata Doce | Saudades de Portugal

In Portugal zijn zoete aardappels standaard het hele jaar door verkrijgbaar en worden ze ook veel vaker gegeten dan in Nederland. In de decembermaand maakt de schoonfamilie er lekkere zoete aardappelflapjes van. Zoals wij oliebollen hebben met nieuwjaar, hebben zij deze altijd zelfgemaakte azevias de batata doce rond de kerst. Uiteraard kun je er ter…

Lees verder

Recept: Bacalhau Assado com Vinho do Porto

Bacalhau | Saudades de Portugal

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met…

Lees verder

Recept: Chanfana de Javali

Chanfana de Javali

Het wildseizoen is weer geopend. Dit is één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hierdoor zie je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door wel op de kaart staan. Maar nu…

Lees verder

Recept: Perú Recheado com Castanhas

Perú Recheado com Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal een beetje als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie…

Lees verder

Recept: Tarte de Maçã e Castanha

Tarte de Maçã e Castanha

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek om de kastanje deze maand eens…

Lees verder

Recept: Requeijão Caseiro

Requeijão Caseiro

In Portugal zie je requeijão standaard in elke supermarkt staan. Ook komt het vaak terug in de keuken. Uiteraard is het in Nederland wat moeilijker te verkrijgen, dus maken we het gewoon zelf. Helemaal niet moeilijk en stukken lekkerder natuurlijk! Lekker op een stevige boterham, in een cakeje of in een taart (recept volgt volgende…

Lees verder

Recept: Soufflé de Bacalhau

Recept: Soufflé de Bacalhau

Het maandelijkse bacalhau (klipvis) recept is dit keer iets waar niet heel veel mensen zich aan wagen; een soufflé. Maar als hij dan lukt… Op zich geen moeilijk recept met ingewikkelde ingrediënten, dus laat de naam je niet weerhouden. Extra leuk om te serveren als je gasten krijgt! Als je zelf aan de slag gaat…

Lees verder

Recept: Sopa de Nabiças

Sopa de Nabiças

Herfst vraagt om soep. Soep vraagt om herfst. En laten ze in Portugal nou vele soorten soep hebben. Allemaal net iets anders dan we hier gewend zijn. Maar bijna standaard boordevol groente en uiteraard hartstikke lekker! Vandaag (het is tenslotte oktober) een lekker verwarmend recept voor raapstelensoep! Ingrediënten 1 bos raapstelen (ongeveer 200 gram) 1…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!