Recept: Broa de Milho com Chouriço

Broa de Milho com Chouriço

De Portugese keuken kent verschillende traditionele broden. Eén van deze broden is de Broa de Milho (in sommige delen van Portugal Pão de Milho), een stevig en lekker maisbrood met een geheel eigen smaak en textuur. Eerder gaf ik al eens het recept voor dit typisch Portugese brood, vandaag maken we het met een smakelijke twist! Namelijk Broa…

Lees verder

Recept: Cantaril Assado no Forno à Portuguesa

Cantaril Assado no Forno à Portuguesa

In de Algarve kom je deze vis regelmatig tegen op de kaart van een visrestaurant. Volgens Google en Wikipedia heet hij in het Nederlands blauwkeeltje (Helicolenus dactylopterus) en is het een straalvinnige vis uit het geslacht Helicolenus, orde schorpioenvisachtigen (Scorpaeniformes). Weer wat geleerd! Het is een wat steviger vis die licht naar kreeft smaakt. Altijd…

Lees verder

Recept: Bolinhos de Alfarroba & Mel

Bolinhos de Alfarroba & Mel

Alfarroba wordt in de Algarve veel gebruikt in verschillende toetjes, gebakjes en koekjes, zoals de bolo de alfarroba of de mousse de alfarroba. Veel toeristen denken dan ook met chocolade te maken te hebben als ze de donker gekleurde zoetigheden zien liggen bij een pastelaria, maar dat is dus meestal niet het geval. Deze gezondere carobkoekjes met…

Lees verder

Recept: Bacalhau Guisado com Grão, Tomate e Chouriço

Bacalhau Guisado com Grão, Tomate e Chouriço

Kikkererwten zijn peulvruchten die ze in Portugal graag eten en die heel goed samengaan met bacalhau. Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar…

Lees verder

Recept: Vitela Arouquesa Assada no Forno

Vitela Arouquesa Assada no Forno

Het gerecht Vitela Arouquesa Assada no Forno komt oorspronkelijk uit de regio Arouca, in het noorden Portugal, zoals de naam al doet vermoeden. Het wordt gemaakt met kalfsvlees van Arouquesa runderen, wat bekend staat om zijn smaak en malsheid. Vanwege de unieke en authentieke smaken die het bevat, wordt het vaak geserveerd bij speciale gelegenheden….

Lees verder

Recept: Champarrião

Champarrião

Volgens verhalen verscheen Champarrião rond de jaren ’20 van de vorige eeuw in Portugal. Het werd meegebracht door de Portugese troepen die terugkeerden uit de Eerste Wereldoorlog. En was geïnspireerd op een Franse drankje dat samengesteld werd uit cognac, bruine suiker, kaneel en koffie. Champarrião is een zoete, feestelijke alcoholische drank. Traditioneel afkomstig uit het…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Doce de Ovos

Rabanadas com Doce de Ovos

Een heerlijk recept voor de kerstdagen! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. De basis van…

Lees verder

Recept: Rolo de Bacalhau com Broa

Rolo de Bacalhau com Broa

Deze rolo de bacalhau com broa is een makkelijk te bereiden gerecht, waarbij de ingrediënten perfect samengaan. Daarnaast zou hij zeker niet misstaan op een kerstmenu, voor diegene die graag bacalhau eet met de feestdagen. Maar het kan ook prima op een normale doordeweekse dag. Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan…

Lees verder

Recept: Feijoada de Javali

Feijoada de Javali

Het is weer wildseizoen. Dit is toch één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Bij de meeste restaurants begint het wildseizoen in oktober en eindigt het op tweede kerstdag. In Portugal valt dit uiteraard geheel anders. Hier vind je wild zwijn (javali) bijna het hele jaar door terug op de menukaart. Maar nu het…

Lees verder

Recept: Feijoada de Chocos e Castanhas

Feijoada de Chocos e Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek…

Lees verder

Recept: Marmelada de Castanha

Marmelada de Castanha

Vandaag is het São Martinho (11 november), dit telt in Portugal als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf nu vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een…

Lees verder

Recept: Coelho Estufado com Cogumelos e Castanhas

Coelho Estufado com Cogumelos e Castanhas

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. Vanaf dan vullen de straten van de Portugese steden zich met de karretjes van de kastanjeverkopers, die met de verrukkelijke en onmiskenbare geur van geroosterde kastanjes het melancholische gevoel van een Portugese winter bij je oproepen. Ik vond dit een mooie insteek…

Lees verder

Recept: Bolinhas de Sapateira

Bolinhas de Sapateira

Niks mis met een heerlijke verse krab, die je in Portugal bij een marisqueira op gewicht bestelt. En waarvan je de vulling op geroosterd brood smeert. Maar je kunt er uiteraard meer kanten mee op. Je kunt het krabvlees ook gebruiken als basis voor andere gerechten. Zo maken we er vandaag leuke bolinhas de sapateira,…

Lees verder

Recept: Castanhas de Ovos

Castanhas de Ovos

Ook dit recept is een goed voorbeeld van de Portugese doçaria conventual. Castanhas de Ovos vertaalt zich naar eierkastanjes. Het is een typische zoetigheid uit de regio Aveiro/ Arouca. De naam van de Castanhas de Ovos komt van de rijkdom aan kastanjebomen die de regio Aveiro heeft, vooral aan de oevers van de rivier de…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!