Recept: Coxinhas de Bacalhau

Coxinhas de Bacalhau

Eerder deelde ik al eens een recept voor coxinhas met eend. Vandaag maken we dit hartig hapje met bacalhau. Coxinhas zijn kort gezegd een soort van luxe gevulde aardappelkroketjes. Het is een van oorsprong Braziliaans hapje, maar je ziet ze in elke pastelaria in Portugal. De variant die je daar het meest ziet is de…

Lees verder

Recept: Cataplana de Tamboril

Cataplana de Tamboril

De zomer staat eindelijk voor de deur! Al gaat het nog een beetje met horten en stoten… We trekken gelijk de cataplana weer tevoorschijn. Dit keer maken we een lekker gerecht dat geheel om moeders mooiste onder de vissen, de zeeduivel (tamboril) draait. Ze maken hier in Portugal ook een lekker rijstgerecht mee, maar de…

Lees verder

Recept: Mexilhões à Portuguesa

Mexilhões à Portuguesa

Wie kent ze niet, de Zeeuwse mosselen?! Maar ook in Portugal eten ze mosselen. Al maken ze ze daar natuurlijk wel iets anders klaar. Ik realiseerde me pas geleden dat ik nog niet eerder een recept met mexilhões had gedeeld, dus het werd hoog tijd. Mijn favoriet onder de schelpdieren zijn de amêijoas, dus die kwamen…

Lees verder

Recept: Miniquiche de Alho-Poró e Bacalhau

Miniquiche de Alho-Poró e Bacalhau

Het 1750ste artikel op Saudades de Portugal! En daar ben ik eigenlijk best een beetje trots op. Als je het zo ziet staan lijkt het namelijk aardig wat. Kleine persoonlijke mijlpalen zijn dit toch voor mij. Toevallig is het ook nog eens een bacalhau recept, dus hoe Portugees wil je het hebben?! We maken er…

Lees verder

Recept: Dom Rodrigo

Dom Rodrigo

Misschien heb je de felgekleurde aluminium pakketjes wel eens zien liggen in een pastelaria (in de Algarve) en je afgevraagd wat daar toch in zou zitten? Dat zijn dus Dom Rodrigo’s. Dat de Portugezen gek zijn op zoetigheid moge ondertussen duidelijk zijn. En dat veel van die zoetigheden gemaakt worden met (veel) eigeel is ook…

Lees verder

Recept: Caril de Polvo

Caril de Polvo

Caril is het Portugese woord voor curry. Het is dus een recept voor een soort octopus curry. Misschien wat onverwachts, maar curry is geheel niet ongebruikelijk in de Portugese keuken en dat heeft alles te maken met het koloniale verleden. De Indiase deelstaat Goa hoorde lange tijd tot het Portugese koninkrijk, evenals de regio Daman…

Lees verder

Recept: Bochechas de Bacalhau com Berbigão

Bochechas de Bacalhau com Berbigão

Wist je dat van de meeste vlees- en vissoorten de wangetjes het lekkerste, meest zachte en malse deel zijn?! Eerder deelde ik al eens een smakelijk recept voor varkenswangetjes, maar ook de wangetjes van de bacalhau zijn een ware traktatie. In dit recept combineren we ze met kokkels voor een extra lekker maaltje. Dit zijn…

Lees verder

Recept: Caipirinha, Caipiroska, Caipirão

Caipirinha, Caipiroska, Caipirão

Het is bijna weekend! En ik heb zin in zomer! Mag ik al pleiten voor een avondje cocktails drinken? Met deze recepten heb je binnen no time een zomers gevoel te pakken! In Nederland loop je steeds vaker tegen de caipirinha aan: een Braziliaanse cocktail gebaseerd op de sterke drank cachaça. Deze cocktail heeft inmiddels vele…

Lees verder

Recept: Pão de Ló de Chocolate

Pão de Ló de Chocolate

Het is intussen alweer even geleden, maar wij aten ooit een goddelijk lekkere pão de ló de chocolate tijdens een festival in de Algarve. Pão de ló is een luchtige en bij voorkeur vochtige eiercake. Na mijn recept voor de gewone pão de ló had ik beloofd ook nog eens het recept voor de chocolade variant te delen….

Lees verder

Recept: Bife à Cervejeira

Bife à Cervejeira

Zoals je gisteren hebt kunnen lezen zijn ze in Portugal dol op hun stukje vlees (of vis). En als je Saudades de Portugal al wat langer volgt weet je ook dat de Portugese keuken een simpele, maar smakelijke keuken is. Simpel als in stevige gerechten met weinig overbodige liflafjes. Deze week maken we Bife à Cervejeira,…

Lees verder

Recept: Crepes de Bacalhau

Crepes de Bacalhau

Volgende week, de negentiende, is het blijkbaar nationale pannenkoeken dag in Nederland. Dus leek het me leuk het bacalhau recept van deze maand daar mooi op aan te laten sluiten! We maken deze vrijdag dus crepes de bacalhau, oftewel pannenkoekjes met klipvisvulling. Voor een smakelijke Portugese twist op tafel komende week. Als je zelf aan…

Lees verder

Recept: Encharcada Alentejana

Encharcada Alentejana

Encharcada Alentejana valt onder de noemer doçaria conventual. Oorspronkelijk komt het van de nonnen uit het Convento de Sta. Clara in Évora. Het is een nagerecht met vaak een licht knapperig bovenlaagje. In de Alentejo vind je in verschillende dorpjes een variant hierop, met hier en daar kleine aanpassingen. Ik ben het tot nu toe…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!