Recept: Cabrito Assado no Forno

Cabrito assado | Saudades de Portugal

Geit eten? Dat zijn we niet gewend in Nederland. In Portugal is het echter heel normaal en ik kan je vertellen: het is ontzettend lekker! Vandaag geef ik een recept voor geitenbout uit de oven, zodat je het zelf kunt ervaren. Het is een typisch gerecht uit de Beira Alta, dat iedereen, die aan het juiste…

Lees verder

Recept: Bife à Portuguesa

Bife à portuguesa

Wie heeft het niet weleens gegeten, een heerlijk stukje vlees in een typische saus omringt door aardappelschijfjes. Oftewel biefstuk op zijn Portugees. Ik maak dit ook regelmatig thuis al moet ik er wel bij zeggen dat ik de Franse slag gebruik (foei, Marlou) bij het recept. Na verschillende varianten geprobeerd te hebben, vinden wij hem…

Lees verder

Recept: Cataplana de Borrego

Cataplana Borrego

Stof je cataplana maar weer af, we gaan er lekker mee aan de slag dit weekend! Je komt ze veelal tegen met vis, maar ook vleesgerechten kun je er prima in bereiden. Geïnspireerd door de lente, dit keer een smakelijk recept met als basis lamsvlees. Lekker veel groente (voor Portugese begrippen) erbij en smullen maar!…

Lees verder

Recept: Dobrada à Portuguesa

Dobrada à Portuguesa | Saudades de Portugal

Deze week een recept op speciaal verzoek! Het is er niet eentje voor iedereen, maar Portugees is het zeker. De basis van dit gerecht bestaat namelijk uit pens. Iets dat we in Nederland nog maar weinig eten. Naast deze variant is er ook nog een recept waar Porto bekend om staat: tripas à moda do porto….

Lees verder

Recept: Pica Pau

Pica Pau

Pica Pau betekent specht. En is in Portugal ook de naam van de tekenfilmfiguur die wij kennen als Woody Woodpecker. Maar ik ga het niet over spechten of tekenfilms hebben vandaag. Het is namelijk tevens de naam van een typische Portugese petisco. Lekker om van te snacken aan de bar. Natuurlijk krijg je van mij…

Lees verder

Recept: Jardineira

Jardineira

We blijven nog even in de herfstige/winterse sferen met de recepten. Want wat is er nou lekkerder is deze tijd dan stevige soepen, ovengerechten en smaakvolle stoofpotjes?! Gelukkig weten ze daar in Portugal ook wel raad mee. Dus na de boerensoep van vorige week, dit keer een lekkere stevige stoofpot vol groentes en rundvlees. Een…

Lees verder

Recept: Torta de Carne

Torta de Carne

Ovengerechten doen het goed in de wat koudere maanden. Vandaar dat we vandaag een Portugese torta maken. Ik gebruik dit keer gehakt als vulling, maar je kunt bijvoorbeeld ook kip gebruiken. Wederom is het geen moeilijk gerecht met rare ingrediënten, dus iedereen kan het maken. Het is een soort hartige taart, maar dan net iets…

Lees verder

Recept: Cozido de Grão

Cozido de Grão | Saudades de Portugal

Veel Portugal liefhebbers kennen waarschijnlijk de traditionele Cozido à Portuguesa. Maar ook de variant van vandaag is een traditionele gerecht uit de Portugese keuken. Het wordt bereid met kikkererwten, diverse groenten en verschillende soorten vlees. Die overigens verschillen van regio tot regio. Wat je in elk geval in alle varianten terugvindt is munt, dit geeft het zijn karakteristieke smaak….

Lees verder

Recept: Cataplana de Entrecosto

Cataplana de Entrecosto

Vandaag heb ik een bijzonder en origineel hoofdgerecht voor je. Het wordt klaargemaakt in de cataplana, de mooie koperkleurige pot met deksel die je vaak tegenkomt in de Algarve. In deze stoofpot kan je werkelijk van alles klaarmaken, hoewel je vis en zeevruchten het meest zult tegenkomen. Wij bereiden vandaag iets heel anders, namelijk cataplana…

Lees verder

Recept: Estufado de Porco

Estufado de Porco

Ik heb deze vrijdag een wat winters recept voor je, namelijk gestoofd varkensvlees. Dit komt omdat ik het wel weer eens tijd vond voor een vleesrecept, en met regen en onweer op komst misschien ook wel eens lekker. Je kunt het natuurlijk serveren met winterse groente, maar er ook een eigen zomerse twist aan geven….

Lees verder

Recept: Bifanas

Bifanas

Wie bij het zien van deze foto geen trek krijgt… Nog zo’n super simpel maar oh zo lekker Portugees recept, bifanas! Oftewel een broodje varkensvlees. Klinkt niet bijzonder misschien, maar je zult zien dat je je vingers erbij opeet. Vergeet vooral de dikke klodder mosterd niet om het geheel af te maken. Lekker met een…

Lees verder

Recept: Croquetes de Carne

Croquetes de Carne | Saudades de Portugal

Jazeker, ook in Portugal eten ze kroketten! Ze smaken alleen totaal anders dan onze Hollandse. Ze heten croquetes de carne en vallen in de categorie salgados, oftewel hartige hapjes. Hiervan vind je vaak een bescheiden assortiment, naast alle zoetigheden, in een pastelaria. Anders dan onze kroketten en bitterballen worden deze hartige snacks in Portugal koud geserveerd. Met dit recept kan je…

Lees verder

Recept: Pastéis de Chaves

Pastéis de Chaves | Saudades de Portugal

Iedere stad heeft zo zijn eigen delicatessen. In het noordelijk gelegen Chaves zijn dat de Pastéis de Chaves. Dat zijn hartige bladerdeeghapjes die hun oorsprong hier vinden, maar tegenwoordig ook op andere plekken in het land te vinden zijn. De allerlekkerste eet je volgens veel Portugezen bij Pastelaria Maria, ook wel liefkozend Mariazinha genoemd. Je vindt het vlakbij het…

Lees verder

error: Alert: Content is protected !!