Het geheim van Covão dos Conchos

Laatst zag ik op Facebook een filmpje voorbijkomen van een bizar gat in een meer in de Serra da Estrela. Het schijnt een vrij normaal fenomeen te zijn, maar ik had nog nooit gehoord van dit soort gaten. Het lijkt wel of het gat leidt tot het midden van de aarde. Kijk maar mee!

In het gebergte Serra da Estrela, in het midden van Portugal, ligt het stuwmeer Covão dos Conchos, dat deel uitmaakt van een waterkrachtcentrale in Sabugeiro. Hier is in 1955 een tunnel gebouwd van beton en graniet, waarmee het water van de Ribeira das Naves naar het meer Lagoa Comprida geleid wordt. De tunnel is 1519 meter lang en het gat dat je in dit filmpje ziet is dus het begin van de tunnel. Ziet het er niet bizar uit?

Wil je dit gat live zien? Dat kan! Je kunt een mooie wandeling maken van het Lagoa Comprida naar het Covão dos Conchos. Het is een wandeling van ongeveer 10 kilometer, die je in tweeënhalf uur kunt afleggen. Als je bij de parkeerplaats van het Lagoa Comprida voor de souvenirwinkel gaat staan moet je het pad naar links nemen. Deze wandeling is het mooist in de winter, maar houd er rekening mee dat het hier dan erg koud is en de paden soms waterig kunnen zijn. Zorg dus voor waterdichte, goede schoenen!