Goedkope vakantie naar Portugal: tien tips

Je hebt zin in een weekje Portugal, maar weinig geld? Je kan veel geld besparen op zowel je reis naar Portugal toe als op de uitgaven in Portugal zelf. Ik heb een aantal tips voor een goedkope vakantie naar Portugal op een rijtje gezet voor je. Mocht je zelf nog goede tips en ideeën willen toevoegen, laat ze dan in een reactie achter, zodat iedereen er van kan profiteren!

Goedkoop uit eten

Als iets goedkoop is in Portugal is het wel uit eten gaan. Op veel plekken kan je makkelijk voor een euro of twintig drie gangen eten en er wijn bij drinken. Omdat Portugezen ook ’s middags warm eten, hebben veel restaurants goedkope lunchmenu’s. Bedenk vooral ook dat de inrichting van een restaurant niet altijd iets zegt over de kwaliteit. Simpel ogende restaurantjes met papieren tafelkleden zijn vaak erg goed. Natuurlijk zijn er ook dure restaurants in Portugal, dus check van tevoren even de menukaart.

Verlaat de gebaande wegen

Op de plekken waar de meeste toeristen komen zal je ook de hoogste prijzen treffen. Gelukkig is Portugal zó leuk dat je prima de toeristische gebieden kan verlaten en een fantastische tijd elders kan beleven. Ga bijvoorbeeld naar de prachtige Alentejo, vlak boven de Algarve of naar de Minho in het uiterste noorden. Natuur, pittoreske dorpjes en cultuur vind je werkelijk door heel het land. Op deze website kom je talloze tips tegen voor onbekende, mooie plekjes!

Heb een koelkast

Als ik goedkoop wil reizen zorg ik er eigenlijk altijd voor dat ik slaap op een plek waar ik ook een koelkast heb. Dan kan ik daar wat simpele boodschappen in kwijt die voorkomen dat ik de hele dag mijn eten buiten de deur moet halen. Een beetje kaas, wat yoghurt, flessen mineraalwater, fruit… Als ik een hele dag de omgeving ga verkennen kan ik zo makkelijk en goedkoop iets meenemen voor als ik trek krijg. Alleen op water kan je al flink besparen. Voor nog geen twee euro koop je in de supermarkt een fles van een liter of vijf. Je kleine flesje bijvullen en klaar!

Goedkoop tanken

Als je gaat rondreizen met een (huur)auto zal je merken dat benzine niet het meest goedkope product is in Portugal. Op snelwegen zie je op veel plekken borden die aangeven welke prijzen de tankstations die dag hanteren. Zo kan je eventueel dus doorrijden tot een goedkopere optie (hoewel ze ook vaak hetzelfde zijn). Mocht je toevallig aan de oostkant van het land zijn dan kan het je een aanzienlijk bedrag besparen als je de tank vol gooit over de grens in Spanje.

Goedkoop autorijden

In Portugal betaal je tol op veel snelwegen. Er staan op veel plekken sensoren over de weg die registreren dat je daar hebt gereden. De rekening krijg je dan achteraf gepresenteerd. Dat kan nogal eens voor onaangename verrassingen zorgen. Wil je geld besparen, dan kan je beter de N-wegen nemen. Deze zullen meer tijd kosten om van A naar B te komen, maar zijn wel gratis.

Goedkoop naar bezienswaardigheden

Als je in Portugal bent wil je natuurlijk ook het één en ander zien. Je kan op bezienswaardigheden geld besparen door uit te zoeken of er momenten zijn dat je gratis naar binnen mag. Veel musea hebben een (halve) dag in de week dat er geen entree geldt bijvoorbeeld. Voor Lissabon hebben we een tijdje geleden een serie gemaakt over gratis kunst, waarin je kan lezen welke musea wanneer gratis zijn. Daarnaast kan je voor Lissabon en Porto kortingskaarten kopen, waarmee je gratis of met korting gebruik mag maken van het openbaar vervoer én bezienswaardigheden kan bezoeken.

Goedkope overnachtingen boeken

Er zijn grote prijsverschillen tussen accommodaties in Portugal. Als je echt goedkoop wilt reizen kan je voor een prikkie een bed krijgen in een hostel. Portugal heeft ontzettend goede hostels, sommige horen bij de beste van de wereld! Ik pak het zelf altijd met veel geduld aan. Ik kijk heel regelmatig bij booking.com, stel mijn filters daar in op het soort accommodatie dat ik zoek, sorteer van goedkoop naar duur en zoek naar de eerste goedkope die mij aanstaat. Zo word ik niet verleid door allerlei duurdere opties die hoger in mijn resultaten bovenkomen. Op onze pagina over Accommodatie kiezen vind je nog veel meer info.

Goedkope pakketreizen

Als je van plan bent op één plek te blijven dan kan het je flink wat geld besparen als je een pakketreis boekt. Dat is dus een vliegticket én accommodatie in één. Daarbij krijg je dan ook nog de transfer van het vliegveld of een huurauto inbegrepen en in veel gevallen Nederlandstalige reisleiding ter plaatse. Een uitgebreid vakantie aanbod in Portugal heeft reisorganisatie TUI. Zeker op de Azoren zijn zij de aangewezen partij voor het boeken van een pakketreis. Een goedkopere, maar in accommodatie minder luxe, optie is bijvoorbeeld Sunweb. Wil je liever naar minder toeristische plekken en bijzondere accommodaties? Kijk dan bij Eliza was Here.

Speciale aanbiedingen

Er zijn de laatste jaren een aantal reisorganisaties ontstaan die het internet afspeuren naar de goedkoopste reizen en het zelf verkopen als soort pakketreis. Zij hebben iedere dag of week een nieuw rijtje van topaanbiedingen, die je soms lastminute, maar vaak ook op lange termijn kunt boeken. In het geval van Portugal zoeken ze dan een goedkoop ticket en een goedkope accommodatie samen. Er zitten vaak leuke rondreizen bij, bijvoorbeeld een combinatie van Lissabon én Porto. Als je de pagina van Travel Bird in de gaten houdt zal je zien dat Portugal heel vaak voorbijkomt!

Goedkope vliegtickets

De afgelopen jaren zijn er steeds meer vliegverbindingen tot stand gekomen van Nederland en België naar Portugal. Je kan tussen allerlei steden kiezen als vertrek- of als aankomstplaats. Voor goedkope tickets denken we vaak al snel aan Ryanair, Transavia of Easyjet. Bij deze prijsvechters vind je, als je op tijd boekt, vaak hele gunstige prijzen. Toch loont het vaak ook om eens te kijken bij de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP. Die kan nog wel eens als goedkoopste uit de bus komen. Om te kijken welke van de maatschappijen op bepaalde data het goedkoopst zijn kan je bijvoorbeeld vliegtickets.nl gebruiken. Zij doorzoeken de prijzen van alle maatschappijen in één keer.