Grand Prix Algarve

Na een onderbreking van 24 jaar, keert de Grand Prix eindelijk weer terug naar Portugal. De Zuid-Portugese regio Algarve is verkozen om dit najaar voor het eerst een Formule 1 Grand Prix te organiseren. Het evenement vindt plaats in het weekend van 23-25 oktober 2020 in de Autodromo Internacional do Algarve in Portimão.

“We zijn erg verheugd met deze beslissing. Naast de wens om de sport terug te brengen naar ons land, stond het organiseren van een internationaal evenement van deze omvang in de Algarve al tijden op onze wensenlijst”, zegt João Fernandes, President van Algarve Toerisme.

Samenwerking instanties

“Deze prestatie is het resultaat van een aantal jaren hard werk en zeer grote inspanningen van verschillende instanties, zoals de Autódromo Internacional do Algarve, de gemeente Portimão en Algarve Toerisme, waarbij ook de staatssecretaris van Toerisme en het ministerie van Economie & Toerisme en de regionale en nationale gezondheidsautoriteiten betrokken waren”, legt Fernandes uit. “Door deze samenwerking was het mogelijk om een crisis om te zetten in een kans. We hebben kunnen aantonen dat de regio een veilige bestemming is en in staat is om te voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden aan het organiseren van de belangrijke motorsportcompetitie. De Algarve heeft een goede infrastructuur en daarnaast een kwalitatief hoogstaand en gediversifieerd toeristisch aanbod dat het verblijf van de bezoekers verrijkt. Dit is ongetwijfeld een zeer positief teken van vertrouwen dat aan de regio wordt gegeven.”

Nieuwe impuls aan het toerisme

Naast de promotie van het merk Algarve wereldwijd, zal dit evenement een nieuwe impuls geven aan het toerisme in de regio. Alleen al van directe inkomsten – door de organisatie en de toeschouwers van het evenement – wordt verwacht dat het een waarde van ongeveer 40 miljoen euro zal vertegenwoordigen voor de regio. Indirect kan de economische impact oplopen tot 80 miljoen euro.

Algarve Toerisme heeft er alle vertrouwen in dat de Formule 1 Grand Prix zal helpen om de gevolgen van de pandemie voor de toeristische sector te verzachten en zal bijdragen tot meer positieve resultaten in het laatste kwartaal van het jaar. “Dit evenement zal als een week in het hoogseizoen zijn voor het toerisme in de regio, wat de duurzaamheid van veel toeristische bedrijven in het laagseizoen zal verzekeren”, aldus Fernandes.

Veilig en voorbereid

Gezien de aanzienlijke toename van het aantal bezoekers bij een dergelijk evenement, garandeert Algarve Toerisme dat de bestemming voorbereid is om een groot aantal mensen veilig te ontvangen, zowel wat betreft het gezondheidsnetwerk (dat tijdens de eerste dagen van de pandemie is versterkt) als wat betreft het vermogen om een adequate reactie te geven op onverwachte omstandigheden. Dankzij de inspanning om de eerder bestaande luchtroutes te reactiveren is ervoor gezorgd dat de regio goed bereikbaar is in de periode dat de race plaatsvindt.

Aantal beschikbare kaarten

Er is een maximale capaciteit van 100.000 plaatsen. De eerste 5.000 entreekaarten zijn op de eerste avond uitverkocht via de website van de AIA. Aan de hand van de epidemiologische evolutie zullen de AIA, samen met de Nationale Gezondheidsautoriteiten en de organisatie van het evenement, in een later stadium bekend maken hoeveel plaatsen er nog beschikbaar gesteld gaan worden.

Kort nadat bekend werd gemaakt dat de Algarve dit najaar een Formule 1 Grand Prix organiseert, kwam ook het nieuws naar buiten dat het 2020 FIM MotoGP™ wereldkampioenschap in de Zuid-Portugese regio gaat plaatsvinden. Van 20 tot 22 november is het Autodromo Internacional do Algarve in Portimão wederom het decor van een sportevenement van wereldformaat!