Gratis in Lissabon: Street Art

Hoe goedkoper hoe beter vinden wij Nederlanders toch? Dan is het goed te weten dat je in Lissabon volop van kunst kunt genieten zonder er een cent voor te betalen. Je moet alleen even weten waar je moet zijn. En dat vertel ik je! In de serie “Gratis kunst in Lissabon” krijg je iedere week een nieuwe tip! Vandaag de laatste aflevering: street art.

Street art heeft zich de afgelopen jaren weten te transformeren van illegaal kladwerk tot geaccepteerde kunstvorm. En Lissabon is één van de beste steden ter wereld om street art te bekijken. Het is een onmisbaar onderdeel van het straatbeeld en je vind er toonaangevende werken die bekend zijn over de hele wereld. Bekende namen als Vhils, Pantónio, MAR, AkaCorleone, en MaisMenos hebben Lissabon als werkgebied.

Om street art te vinden in Lissabon hoef je het jezelf niet echt moeilijk te maken. Wandel door de stad en houd je ogen goed open. Soms vind je heel kleine tekeningetjes op muren, stoeptegels of elektriciteitsmeters. Andere werken beslaan volledige muren. De grootste werken vind je veelal op oude fabrieksmuren in buitenwijken, maar ook in het centrum kom je heel veel tegen. Er is veel te veel om hier allemaal op te noemen. Dus noemen we slechts een aantal belangrijke voorbeelden en werken die we zelf mooi vinden.

Os Gemeos

Zonder twijfel het beroemdste werk in de stad is gemaakt door de Brazilianen Os Gémeos in samenwerking met de Italiaan Blu. De drie enorme tekeningen op een hoekpand vindt je op de Avenida Fontes Pereira de Melo. Naast dit prijswinnende werk, op nummer 22 vind je een werk van de Spanjaard Sam3. Weer daarnaast zie je een enorme krokodil van Erica Il Cane en daar om de hoek de vogels van Lucy McLauchlan. Bekijk op Youtube eens de timelapse filmpjes die gemaakt zijn van hoe deze werken tot stand kwamen.

Marlou schreef al eens eerder een artikel over de kunstenaar Vhils (Alexandre Farto). Werk van hem moet je zeker gaan bekijken op de Travessa das Merceeiras (Sé), de Rua de Cascais (Alcântara), de fabrieksmuur op de Rua do Mar (Poço do Bispo) of de Avenida Infante d. Henrique (Santo Estevão), waar een samenwerking met Pancho en Pixel een gebouw in de Jardim do Tabaco aan de rivier siert.

Street art Lissabon

Een heel gaaf nieuw werk vind je op de Avenida Afonso Costa (Olaias). De zijkant van een flatgebouw werd hier zeer recentelijk bewerkt door de Poolse street artist Sainer. Een rokende dame met hond en eend vrolijkt hier nu de wijk op.

Heel bijzonder zijn de blauwe beschilderingen op de muren rond het psychiatrisch ziekenhuis van Lissabon. Ze zullen ongetwijfeld allerlei emoties bij je oproepen. Verschillende artiesten werkten mee aan dit project op de Rua das Murtas in de wijk Campo Grande.

Gratis in Lissabon: Street Art

Her en der verspreid in de stad vind je vrolijk gekleurde glasbakken, gemaakt door verschillende street artists. Kijk bijvoorbeeld op de Rua da Palma in de wijk Anjos, op de Rua Alexandre Herculano en Avenida da Liberdade (São Mamede) of de Avenida Duque de Loulé (Coração de Jesus).

Street art Lissabon

Love war is een artiest die op verschillende plekken in de stad zijn pacifistische print achterlaat op de muren. Loop maar door de Rua do Passadiço en de Travessa das Parreiras (beide Coração de Jesus), de Rua da Cruz dos Poiais (Mercês) of de Travessa dos Fiéis de deus (Santa Catarina).

Een lijstje van mijn favorieten: de lege stoel op de Rua do Almirante Pessanha (Chiado), de vos op het Calçada do Tijolo (Bairro alto), de muurschildering op de Rua da Vinha, (Bairro Alto), de plafondschildering van Paulo Arraiano in de boog op de Rua Nova do Carvalho (Cais do Sodré) en vooral ook de enorme muurschilderingen op de Escadinhas de São Cristovão (Madalena).

Niet gratis, maar wel leuk: voor €9,00 kun je het boekje “Street art Lisbon” kopen, dat je langs meer dan 200 street art werken (legaal en illegaal) in de stad leidt. Als je meer wilt zien en lezen, of misschien kopen, is ook de website van Underdogs de moeite waard. Zij bieden ook groep-, of individuele tours aan langs de belangrijkste street art kunstwerken van de stad (ook niet gratis natuurlijk, hè…).