Herdade dos Grous

We trappen onze roadtrip naar de Alentejo af met een bezoek aan een wijnboerderij, hoe kan het ook anders?! De planning is om heerlijk een hele dag te genieten van alles wat dit plekje te bieden heeft, inclusief proeverij. Bijkomend voordeel is dat hij prima te bereiken is vanuit de Algarve! Met een uurtje rijden ben je er.

We vertrekken ’s ochtends met hoge verwachting richting Albernoa. We hebben om elf uur afgesproken, dus hoeven gelukkig niet heel vroeg al op pad. Na een relaxed ontbijtje stappen we in de auto voor deel één van de rit vandaag. Aan het eind van de dag staat deel twee, richting onze overnachtingsplaats, op het programma. Maar voor dat zover is gaan we eerst genieten!

Eenmaal aangekomen in het dorp stuurt de gps ons dwars door de vangrail de oprijlaan van de wijngaard op. Tja, dat is niet zo handig natuurlijk. Met een kleine aanpassing (zonder gps) rijden we zonder verdere problemen de wijngaard op. Het begint al goed! Glooiende heuvels vol wijnranken verwelkomen ons. Met aan het eind van de oprijlaan een gebouw in typische Alentejo stijl, mooi wit met blauwe accenten.

We gaan op zoek naar de receptie om ons te melden. We hebben namelijk netjes van tevoren een reservering gemaakt. Eerste punt op de agenda: een rondleiding. De vindima (wijnpluk) is net achter de rug helaas, want dat was natuurlijk wel heel speciaal geweest om mee te mogen maken. In september kun je hiervoor ook een reservering maken! We krijgen een en ander te horen over de wijnen die hier gemaakt worden en nemen een kijkje bij de tanks en wijnvaten in de “kelder” van het gebouw.

Herdade dos Grous

Vervolgens nemen we plaats in de bar voor de proeverij. Wij hebben gekozen voor een rondleiding & proeverij van vier verschillende wijnen, met één witte en drie rode wijnen. Maar natuurlijk is dit niet de enige mogelijkheid. Je kunt al een proeverij boeken vanaf één te proeven wijn tot aan zes wijnen. Tijdens onze proeverij slaat het weer buiten totaal om… Was het vanochtend nog heerlijk zonnig, nu zit de hele lucht dicht en regent het behoorlijk… Gelukkig was ik net voor de ellende losbarstte even naar buiten gewipt voor een paar foto’s! We nippen rustig van onze wijntjes terwijl het buiten losgaat.

Herdade dos Grous

Aansluitend staat er een lunch op het programma. We kiezen ervoor om met een couvert te beginnen en het voorgerecht over te slaan. En dan niet zo maar een couvert, maar de uitgebreide versie. Wat een feestje! We hebben samen de tiborna soldaat gemaakt, maar ik zou serieus zelf een heel schaaltje leeg kunnen eten, zo lekker! Als hoofdgerecht koos ik voor een vis- en Fernando voor een vleesgerecht. Op de kaart staan traditionele regionale gerechten met een gastronomisch tintje.

Tijdens de lunch, met uitzicht over de wijngaarden, zien we onze plannen voor de middag letterlijk in het water vallen… Geweldig voor het land, al die regen, het was hoognodig. Wat minder voor ons, want wij zouden per paard de landerijen gaan verkennen. Eerst nog maar een kopje koffie dan. We besluiten uiteindelijk te voet een en ander te gaan verkennen, veilig onder een paraplu.

Herdade dos Grous (landgoed van de kraanvogels) is een prachtig landgoed dat zich uitstrekt over meer dan 1700 hectare. Met onder andere kleurrijke tuinen, een kunstmatig meer, wijngaarden en olijfboomgaarden. We krijgen te voet een rondleiding over een deel van dit alles. Zo komen we bijvoorbeeld te weten dat de prachtige olijfbomen langs de lanen oorspronkelijk heel ergens anders stonden. En wel in Luz. Dit dorp lag vijftien jaar geleden nog op een andere plek, maar daar stroomt nu water. Om plaats te maken voor het stuwmeer werd het volledige dorp verplaatst. Dat ging zelfs zover dat de doden werden opgegraven, om naar een nieuwe begraafplaats te verhuizen. Ook de olijfbomen kregen dus een nieuw thuis!

Herdade dos Grous

We nemen een kijkje bij het mooie, bijna statige, hoofdgebouw, waar je kunt overnachten. Rondom staan verschillende andere huisjes waar ook slaapplekken zijn. Verder vind je rondom het hoofdgebouw een klein kerkje, stallen voor de paarden, het meer, een zwembad, een sauna en zijn er allerlei activiteiten om aan deel te nemen. Waaronder bijvoorbeeld paardrijden, kanoën, fietsen of ‘birdwatching’. Wij rijden aan het einde van de dag naar onze slaapplek, dus helaas kunnen we niet romantisch dineren in de oude wijnkelder, maar een kijkje nemen kan altijd! Hoe verder de middag vordert, hoe meer het zonnetje zich weer laat zien.

Verder beschikken ze over een eigen veestapel, met runderen, varkens, ezels, paarden, schapen, geiten, etc. Een deel wordt gebruikt voor het restaurant en een deel als een soort kinderboerderij. De dieren worden het hele jaar door buiten, in de wei, gehouden en ze dragen hiermee bij aan het behoud en de voortzetting van regionale en lokale rassen. Zo zie je er alleen ‘Alentejana’ runderen in hun veehouderij. Dit vee is gecertificeerd en staat garant voor de productie van vlees van hoge kwaliteit genaamd ‘Carne Alentejana’. Dit eigen vlees kun je proeven in het restaurant.

Herdade dos Grous

Weer terug in het hoofdgebouw nemen we nog even plaats in de bar en  bestellen we als afsluiter van de dag een tapas plank met een glas wijn. Op de plank regionale kaasjes en enchidos, dat zit wel goed in deze regio! Lekker met wat vers brood. Het is ondertussen vijf uur geweest plus we moeten nog zeker een uur rijden straks. Heerlijk even zo’n relax momentje aan het einde van de middag, met een zonnetje erbij! Wij kunnen er weer even tegenaan.

Houd er wel rekening mee dat de wijnboerderijen over het algemeen alleen per auto te bereiken zijn en dat je dus moet zorgen dat jij niet de BOB bent. Of kies een wijnboerderij die gelijktijdig een hotel is, zoals deze. Dan kun je het net zo bont maken als je zelf wilt. 😉

De wijnen van Herdade dos Grous zijn in Portugal makkelijk te vinden. En natuurlijk te koop op de wijngaard zelf. In Nederland kun je ze hier bestellen/kopen. Neem voor meer informatie over dit fijne plekje een kijkje op de website of boek hier gelijk je verblijf!