Bloemenfestival Madeira

Madeira staat ook wel bekend als het bloemeneiland. En dat is natuurlijk niet voor niets. De vele exotische bloemen die hier in het wild groeien kenmerken het eiland zodanig dat het deze bijnaam kreeg. Elk jaar na Pasen wordt op dit prachtige eiland het bloemenfestival gehouden, het Festa da Flor.

In de lente, wanneer de bloemenpracht op z’n hoogtepunt is, kun je in Funchal genieten van een ware zee van bloemen. Dit jaar is de 60ste editie van de Festa da Flor, dat plaatsvindt van 16 t/m 22 april. Het is al jaren één van de grootste attracties voor zowel toeristen als de lokale bevolking zelf. Het festijn bestaat uit praalwagens vol bloemen die als een optocht door het centrum van de stad rijden. De bloemengeuren vullen de lucht en verspreiden zich door de straten, bijna als in een sprookje. Verschillende groepen nemen elk jaar deel aan de parade en tonen dan hun kostuums en danspassen. Voor diegene onder ons die bekend zijn met carnavalsoptochten in Nederland: exact dat idee, maar dan totaal in het teken van bloemen!

De grote optocht vindt plaats op zondag 19 april. Mocht je tijdens deze periode op Madeira zijn, dan is dit absoluut een aanrader! Veel mensen boeken hun vakantie zelfs rondom dit evenement, zo graag willen ze het een keer meemaken. Onlangs heeft men een nieuw element toegevoegd aan het feest, namelijk kinderen die op zaterdagochtend bloemen plaatsen op een lange muur. Deze muur genaamd Muro da Esperança symboliseert de hoop op een betere wereld. Mocht je deze muur willen bekijken, hij is te vinden aan het Largo do Colégio in Funchal. Het bloemenfestival omvat, naast de optocht, ook andere activiteiten, zoals het ontwerpen van bloementapijten in de straten, prijzen voor de beste wagen/groep, optredens met traditionele muziek, een tentoonstelling van bloemen in Ateneu Comercial, klassieke concerten en andere shows.