Mosteiro da Batalha

In 2006 koos Portugal de zeven wonderen van het land. Eén van deze zeven werd, zeer terecht, het klooster van Batalha. Daar waar het klooster van Alcobaça het romantische verhaal van de Portugese geschiedenis vertelt, draait het in Batalha om de militaire geschiedenis van Portugal. Ik bezocht het een aantal keer en steeds kon ik heerlijk in alle rust door de gangen en kamers dwalen. Kijk mee waarom het niet verveelt dit klooster te bezoeken!

Geschiedenis

In de veertiende eeuw was het koninkrijk Portugal in oorlog geraakt met het naastgelegen Castilië. Dit leidde tot de slag van Aljubarrota, die gewonnen werd door de Portugezen. Om de Maagd Maria te danken voor deze overwinning gaf koning Dom João I in 1386 opdracht het klooster van Batalha te bouwen. Het werd een Dominicanenklooster en de monniken trokken erin vanaf 1388. De bouw duurde echter nog tot 1563, bijna tweehonderd jaar later. Als je eenmaal het plein voor het klooster oploopt snap je dat het veel tijd kostte dit enorme klooster te maken tot wat het nu is.

Monumenten Portugal

Architectuur

Het Mosteiro da Batalha is gebouwd in de laat-gotische stijl en kent tal van Manuelijnse elementen. Dat betekent dat hoewel het klooster van de buitenkant slechts één neutrale kleur heeft, de vele decoratieve elementen het toch tot een imposant bouwwerk maken. Het is gebouwd met kalksteen, dat in de loop van de eeuwen een okergele kleur heeft gekregen. Het portaal waarmee je naar binnengaat, het raamwerk, de torens en bogen hebben prachtige versieringen. Binnen vergaap je je aan nog veel meer decoraties in de koninklijke grafkamers en kloostergangen. Veel soberder, maar zeker niet minder mooi, is de kerk.

Panteão Nacional

Dit jaar kreeg het klooster van Batalha de status van Panteão Nacional, dat wil zeggen een bouwwerk waar Portugals belangrijkste historische figuren begraven liggen. Andere gebouwen in deze categorie zijn het Mosteiro dos Jerónimos (Lissabon), het Mosteiro da Santa Cruz (Coimbra) en het Panteão Nacional (Lissabon).

In Batalha vind je drie zeer verschillende grafzalen. In de Capela do Fundador zie je de prachtige en rijk gedeocreerde graftombes van João I, zijn vrouw Filipa de Lencastre, de Infante Henrique (bij ons beter bekend als Hendrik de Zeevaarder), de Infante João met zijn vrouw Isabel, Fernando, Afonso V en João II. Heel bijzonder zijn de Capelas Imperfeitas, de onafgemaakte kapellen, die er inderdaad onaf uitzien. Ze werden toegevoegd aan het klooster in opdracht van koning Duarte, die hier met zijn vrouw Leonor ligt begraven.

Mosteiro da Batalha

De laatste grafkamer is de Sala do Capítulo. Dit is een grote kamer, veel soberder dan bijvoorbeeld de Capela do Fundador. Heel bijzonder is hier dat de negentien vierkante meters van het plafond door geen enkele pilaar ondersteund worden. Om deze gevaarlijke constructie te bouwen werden gevangenen ingezet. Pas bij de derde keer lukte het. In deze kamer ligt het graf van de onbekende soldaat, ter herdenking aan de Portugese soldaten die vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar ook in oorlogen daarna. Het graf wordt bewaakt door twee soldaten. Toen ik het klooster bezocht vond net de wisseling van de wacht plaats, een indrukwekkend ceremonieel in de verder geheel lege gangen van het klooster.

Bezoekersinformatie

Er is nog veel meer te zeggen over deze belangrijke Portugese bezienswaardigheid, maar het allerbeste ga je er zelf kijken. Het klooster van Batalha is al sinds 1910 een nationaal monument en behoort sinds 2007 ook tot het Unesco Werelderfgoed. Het heet officieel overigens het Mosteiro de Santa Maria de Vitória, maar zo zal je het weinig mensen horen noemen. Het is iedere dag geopend van 09.00uur tot 18.00uur, behalve op 1 januari, Paaszondag, 1 mei, 24 en 25 december. De entree voor een standaard kaartje is zes euro.

Het klooster van Batalha ligt dichtbij een aantal andere bezienswaardigheden zoals het klooster van Alcobaça en het bedevaartsoord Fátima. Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.