Het Vreemdste Huis van de Wereld

Op de website van Strange Buildings kan er gestemd worden op de vreemdste gebouwen van de wereld. Momenteel staat bovenaan dit huis van vier losse stenen uit het stadje Fafe, in het noorden van Portugal, niet ver van Guimarães.

Begin jaren zeventig maakte de familie Rodrigues een wandeling buiten de stad en stuitte op een viertal grote stenen op een heuvel. De ouders van de huidige eigenaar Vítor zagen de vier stenen en vonden het een uitstekende plek om een huisje te maken waar ze zich in het weekend konden terugtrekken. In 1972 begonnen ze met de bouw en in 1974 werd het afgerond. Een keuken, woonkamer, drie slaapkamers en een badkamer  bevinden zich tussen de stenen. Het huisje heeft geen elektriciteit, dus als de familie er een weekend naar toegaat, worden ze ’s avonds vergezeld van kaarslicht.

De Portugezen kenden dit bijzondere gebouw al langer, maar sinds het de nummer 1 is in de top 50 van vreemde gebouwen, maakt ook de rest van de wereld kennis met deze plek. En er staat nog een Portugees gebouw hoog in de lijst: het concertgebouw, Casa da Música, in Porto, ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Deze staat vandaag nummer drie in de lijst.

Voor de volledige top 50 klik hier (met iedere stem wordt de lijst bijgewerkt, dus het kan anders zijn dan ik hier nu typ).