Wat je niet hoort over Cristiano Ronaldo

Ik ben geen voetbalfan, zelfs niet echt als Nederland meedoet aan het EK. Ik heb wel altijd Portugal nog om voor te juichen, als back-up. Met verbazing heb ik de laatste week naar alle mediatoestand rondom Cristiano Ronaldo gekeken. Wat is iedereen gefascineerd door zijn gedrag en uiterlijk. Het inspireerde me om eens wat andere dingen over de man op een rijtje te zetten. Sorry, niets over zijn haar, lachje, spieren, kledingkeuze of autovoorkeur… En voor vanavond: Força Portugal!

Een nieuw museum

Onlangs is in Funchal, Madeira het nieuwe Cristiano Ronaldo museum geopend. Ik was het weekend daarvoor in Funchal en zag hoe zijn standbeeld in plastic gewikkeld voor het gebouw werd geplaatst. Ik kan dus nog niet vertellen of het leuk is of niet, maar dat hij hiermee zijn eiland Madeira een nieuwe, belangrijke attractie geeft is natuurlijk een feit. Ronaldo is een fantastische ambassadeur voor Madeira. Kijk maar eens op zijn Instagram. Daar zijn de weinige foto’s waarop hij niet zelf te zien is meestal een oproep om Madeira te bezoeken.

Liefdadigheid

Cristiano Ronaldo is de sportman die het meeste geld uitgeeft aan liefdadigheid, zo zie je op de website van Athletes Gone Good. Nu heeft ie een hoop geld te delen, maar toch fijn dat hij het doet. Zo schonk hij meer dan tachtigduizend euro aan een kindje dat een hersenoperatie nodig had, meer dan 160.000 euro voor een Kanker Instituut in Portugal (zoiets als ons Anthonie van Leeuwenhoek zeg maar) en besloot hij onlangs zijn prijzengeld voor het winnen van de Champions League in totaliteit weg te geven (zes ton).

Kick ’n Run

Ronaldo heeft zijn eigen spelletje! Sinds een paar dagen kan je op je Android of IPhone toestel het spel “Kick ’n Run” downloaden. Je rent als een ware Ronaldo door de straten, moet obstakels ontwijken en onderweg de bal in het “doel” (eigenlijk de roos) trappen om punten te verzamelen. Daarvoor kies je natuurlijk de strakste Nike outfit uit.

Tattookoning of bloeddonor

Onlangs nog een voetballer gezien zonder tattoo? Ja, natuurlijk, Cristiano Ronaldo! Misschien vindt hij het gewoon niet mooi, maar zo kan hij in ieder geval ook probleemloos bloed blijven geven. En dat doet hij sinds 2011 zeer regelmatig. Een zoontje van een vriend van hem had destijds bloed nodig voor een grote operatie en nu is hij wereldwijd ambassadeur voor het doneren van bloed.

Pestana CR7

Het “merk” van Cristiano Ronaldo heet CR7. Sinds een aantal maanden is hij een samenwerking aangegaan met een ander enorm merk uit Portugal, de Pestana hotelgroep. De eigenaar, Dionísio Pestana, komt net als Ronaldo uit Madeira. Onder de naam Pestana CR7 gaan ze vier hotels openen op belangrijke locaties: als eerste Funchal op Madeira (hoe kan het ook anders), dan in de Baixa van Lissabon, op het Plaza Mayor in Madrid en tenslotte in New York. Momenteel wordt er op Madeira hard gewerkt om zo snel mogelijk open te kunnen.