Door mijn reizen naar de Azoren ben ik enthousiast geworden over de vele facetten van de eilanden. Wij zitten momenteel halverwege de maand mei en komende maand (juni) beginnen op Terceira de Sanjoaninas.
Portugese vrienden die op het eiland wonen, namen mij eens mee op een zondag voor een rondrit over het eiland. Op een gegeven moment gingen wij verder rijden over een klein landweggetje tussen de groene akkers omringd door de lavastenen muurtjes. De auto stopte op een bepaalde plek en na een stukje lopen kwamen wij bij een klein monumentje aan. Mijn vrienden haalden een steen weg en ik zag een kleine afdruk dat leek op een voet gevuld met water. Zij vertelden mij dat dit het voetje was van a Nossa Senhora da Ajuda. Ik maakte er een foto van en zo ook van het gedicht dat erbij staat geschreven van de dichter António Mendes wat is afgebeeld op een serie azulejos.
Een vrije vertaling is als volgt; Het verhaal luidt dat het volk dol is op het teken van deze voetafdruk die A Nossa Senhora da Ajuda (benaming voor Onze Lieve Vrouwe Maria ontstaan in de middeleeuwen om hulp in te roepen bijvoorbeeld door zeelieden of soldaten) achterliet toen zij hier verscheen kort nadat de zee haar had gebracht en zij niet haar mooie kapelletje vond. Toen het volk de voetafdruk in de rots terug vond nadat de zee zich had teruggetrokken, hebben zij hier een kleine gedenkplaats gemaakt.
Vooral de natuur en de mooie dorpjes op de Azoren spreken mij aan en zo is dat ook met de zogenaamde Impérios; de tempels van de Heilige Geest. Ze lijken op kleine rijkelijk versierde kapelletjes met witte vitrage of kanten gordijnen voor de raampjes. Over het eiland zijn een behoorlijk aantal van die tempels verspreid die met mooie kleuren en elementen zijn versierd.
Het uiterlijk is moeilijk te beschrijven maar een paar foto’s verduidelijken het geheel. De tempels zijn ontstaan ter ere van: “as festas do Espírito Santo”. De feesten vinden plaats op de eerste zondag na Pasen tot de tijd van Pinksteren. Al sinds het bevolken van de eilanden rond 1492, vindt deze traditie plaats binnen het Katholieke geloof in Portugal en ook alleen maar op de Azoren. De kleurrijkste Impérios staan dan ook op dit eiland. Tijdens deze feesten vinden processies plaats met als hoogtepunt de Kroning, het verdelen van vlees, brood en wijn. Ook worden er zoetigheden verkocht; beeldjes gemaakt van “alfenim” een woord van Arabische oorsprong: “al-fenid” dat wit betekent. Ze worden gemaakt van suiker, water en azijn. De opbrengst komt weer ten goede van de Impérios die er weer vlees, brood en wijn voor kopen ten behoeve van deze feesten. De meest bekende beeldjes van “alfenim” zijn de witte duifjes die de Heilige Geest symboliseren. De beeldjes zijn ook het gehele jaar door te koop bij de pastelarias.
De Kroning van Maria; (de Heilige Geest Kroon) kom je overal tegen op Terceira; in souvenirwinkeltjes, in de etalage van de juwelier; diverse mooie zilveren Kronen. Ook in borduurwerk en zelfs op desserts (figuurtjes van kaneel op zoete rijstepap). Op één of andere manier heeft het een aantrekkingskracht op mij; ik heb er genoeg foto’s van gemaakt. Zo kreeg ik van een Portugese vriendin van Terceira een prachtige sleutelhanger en ik heb zelf bij Bordados da Terceira (in Angra do Heroísmo) en wit schortje gekocht waarop de Kroon is geborduurd; het schortje dient dan als druppelvanger bij een wijnfles. Deze blog is een mooie aanloop naar Pinksteren want de volgende blog dient zich eind juni aan en dan beschrijf ik de volgende feesten in Terceira: as Sanjoaninas.
Petra is fervent Portugal liefhebber en heeft Portugese Taal-en Letterkunde gestudeerd met een uitwisselingsjaar aan de Universiteit van Coimbra. Verder heeft ze een passie voor de Azoren en interesse/kennis in en van Portugese wijnen. Ook is ze Docente Portugese taal, Tolk en vertaler.