Madeira is een bestemming die iedere natuurliefhebber eens bezocht moet hebben. Naast de vele kleurrijke bloemen en de beroemde laurierbossen zijn er ook prachtige aangelegde tuinen. Een aantal weken geleden had ik het al over de tropische tuinen en vandaag neem ik je mee naar de botanische tuinen van Madeira: de Jardim Botânico da Madeira.
Het idee van een botanische tuin op Madeira ontstond al in de zeventiende eeuw, maar pas in 1951 werd het landgoed Quinta do Bom Sucesso in Funchal aangekocht om de tuinen aan te leggen. In 1960 was de opening en sindsdien zijn de tuinen steeds uitgebreid tot hetgeen je nu kunt bezoeken. De Jardim Botânico da Madeira heeft een oppervlakte van 35.000m2 en bezit meer dan tweeduizend exotische planten uit de hele wereld. Het is bovendien de thuisbasis van meer dan honderd inheemse soorten van de archipel, waarvan – met uitzondering van de laurisilva bossen – velen tegenwoordig zeldzaam zijn op het eiland.
Als je er bent zal je direct opvallen dat alles zeer strak georganiseerd en ingedeeld is. In deze tuinen wordt niets aan het toeval overgelaten. De tachtig hectares zijn opgedeeld in verschillende secties. Het noordelijke deel heeft een bomentuin (arboretum) waar je een grote variëteit aan bomen vindt, zoals magnolia’s, ceders, pijnbomen, populieren en coniferen. Omdat dit deel bovenaan de steile helling ligt heb je een prachtig uitzicht over de baai van Funchal.
Andere onderdelen zijn de vetplanten, waar je fantastische kaktussen en agaves vindt, de inheemse sector vol met lokale planten en bloemen van Madeira, de Azoren, de Canarische Eilanden en Kaapverdië, een gedeelte waar je belangrijke geneeskundige en aromatische planten ontdekt en een zone vol met bomen en planten die een rol spelen in de land- en tuinbouw en fruitteelt van het eiland. Denk bijvoorbeeld aan citrusvruchten, avocado’s, mango’s, cherimoya’s, Surinaamse kersen, papaja’s, bananen en babaco’s. In een exotische tuin mogen ook de palmbomen niet ontbreken, dus ook daar is een apart gebied voor ingericht. Hier staat onder andere de Raphia farinifera uit Afrika. Tussen alle andere palmbomen is dit degene die het meest kenmerkende blad heeft en wel achttien meter hoog kan worden.
Het belangrijkste terras is echter de plek waar de zogenaamde vormsnoei centraal staat. Vormsnoei is een soort beeldhouwen met planten en bomen, wat we hier vooral kennen van het figuurtjes knippen in de buxus. Dit deel is het visitekaartje van de tuinen. Er worden speciale bomen gebruikt die geschikt zijn voor deze kunst. Naast de vormsnoei worden ook harmonieuze, geometrische mozaïeken gevormd van bloemen van verschillende kleuren. Met de stad Funchal en de Atlantische Oceaan als achtergrond is dit een heel bijzondere plek.
Tenslotte beschikt de Jardim Botânico over een bescheiden natuurhistorisch museum en een broeikas. Net als de tropische tuinen zijn de botanische tuinen eenvoudig met de kabelbaan vanuit Funchal te bereiken. De terminal bevindt zich aan de rand van de botanische tuinen. Het ritje duurt ongeveer zeven minuten en er worden verschillende combinatietickets aangeboden.