Jearina in Lissabon: Augustus

Zoals ik al zei in mijn vorige blog, is Augustus echt de vakantiemaand in Portugal. Er is vrij weinig te doen bij de kamer van koophandel, de fietsenwinkel ligt ook een beetje op zijn gat, en het verkeer s´morgens is een stuk minder.

Ook Nuno en ik hebben besloten om van de feriado (nationale vrije dag) op 15 Augustus gebruik te maken, en er een extra lang weekend van te maken. Zo hopen we toch een piepklein beetje dat vakantiegevoel te kunnen krijgen. De vakantie temperaturen zijn echter ver te zoeken. Al hebben we wel een paar lekkere dagen gehad in Juli, is de maand augustus toe nu toe niet wat we gewend zijn, en heb ik zelfs een paar dagen met een jas gelopen. Ook de toeristen in de Algarve klagen dat het zeewater een stuk koeler is dan in vorige jaren. De Portugezen zeggen dat dit komt omdat er dit jaar geen levante is geweest.

Jearina in Lissabon: Augustus

De levante is een sterke zuidoostenwind die de warme mediterraanse stroming mee de Atlantische oceaan in neemt en zo de wateren in de Algarve verwarmt. De Portugezen leggen uit dat dit komt omdat het permanente hogedrukgebied boven de Azoren, het Azorenhoog, is verplaatst door het broeikaseffect, wat de laatste twee jaar sterk de temperaturen in heel Europa heeft veranderd. Dit zou ook de reden zijn van de hittegolven in noord Europa.

De meeste Portugezen hopen echter dat we nog een maandje zomer in september krijgen, zoals afgelopen jaar, toen in de nazomer het kwik ineens boven de 30 vloog. Het is deze week ook alweer een jaar geleden dat Nuno de winkel opende. Afgelopen jaar rond deze tijd stonden we samen de muren blauw te verven. Al had er toen een hard hoofd in, moet ik zeggen dat de blauwe muren toch een karakteristiek uiterlijk aan de winkel hebben gegeven waardoor mensen hem gemakkelijk herkennen. Afgelopen week hebben we de laatste plankjes opgehangen. Dat zijn van die dingen die er gewoon bij inschieten. We hopen echter dat de winkel door blijft groeien zoals in de afgelopen maanden en dat we verder weinig meekrijgen van de Brexit.

Een aantal van onze hoofdmerken die brits waren, zijn helaas al door de Brexit afgevallen. Veel transportbedrijven hebben hun prijzen omhoog gegooid waardoor het voor de retailer bijna ondoenbaar is om deze producten met een beetje marge te verkopen. Zeker in Portugal, waar de salarissen niet zo hoog liggen, kan je niet zomaar 100€ meer vragen voor een fiets, en 25€ verdienen op een fiets van 500€ is ook niet de moeite waard. Gelukkig hebben we een paar Nederlandse merken in de plaats gevonden die graag met ons samenwerken om Lissabon op de fiets te krijgen!

Jearina in Lissabon: Augustus

Volgend jaar word Lissabon de “groene stad van Europa van 2020”, en natuurlijk hoort fietsen daarbij. Ook heeft Antonio Costa al aangegeven dat Portugal vóór 2030 ruim 10.000 km fietspad moet hebben, wat betekent dat er de komende 10 jaar zo’n 8.000 km bij zou moeten komen. Het doel is uiteindelijk dat 7,5% van alle forenzen de fiets gaan gebruiken, zoals in de rest van Europa. Momenteel ligt het percentage in Portugal nét boven de 1% en dus ver onder het nationale gemiddelde. Hopelijk betekenen deze vorderingen goed nieuws voor de winkel en de algemene levensstijl in Lissabon en de rest van Portugal.

Aankomende dinsdag is het feest omdat Nuno dan 25 wordt. Ik heb nog geen cadeautje en weet ook echt niet wat ik geven moet. Mannen cadeautjes zijn altijd zo lastig, al zat ik wel te denken aan een boot toer om dolfijnen te bekijken. Langs bijna de hele Portugezen kust zijn in de zomer dolfijnen en soms zelf orka’s en andere walvissen te spotten. Nuno is niet zo van de boten, maar als hij weet dat het om dolfijnen kijken gaat vindt hij het vast wel leuk (hoop ik). ’s Avonds gaan we natuurlijk met de hele familie eten, zoals echte Portugese families dat doen. Zijn opa, oom en tante komen dan speciaal uit Lissabon naar de Algarve, waar we zijn verjaardag vieren. Na het eten gaan we dan meestal met z’n allen nog even de stad in om een drankje te doen op een van de vele terrassen in de haven van Faro.

Buiten de leuke barretjes en cafeetjes zijn er in de zomer, en zeker in augustus, altijd heel veel activiteiten in de stad. Zo is er nu in augustus elke vrijdag live muziek op straat, evenals andere straatartiesten. Ook is eind augustus elk jaar het volksdansfestival. Volksdansers van over de hele wereld komen dan hun traditionele dansen showen in Faro. Ook festivals als de middeleeuwse markt in Castro Marim en Silves zijn leuke activiteiten. Één ding is zeker: In augustus is er in de Algarve genoeg te doen voor iedereen!