Juni is een echte feestmaand in Portugal! De temperaturen beginnen al weer aardig op te lopen en de meeste mensen komen echt al in een vakantiestemming. Als eerste wordt deze feestmaand van start gegaan met de Dia de Portugal, op 10 juni. Deze dag wordt ook wel Dia de Camões (naar de beroemde dichter Luís de Camões) of Dia das Comunidades Portuguesas genoemd.
Op deze dag was Luis de Camões overleden, een van Portugal´s grootste beroemdheden ooit. Deze dag wordt meestal gevierd met militaire demonstraties en optochten en het uitdelen van de eremedailles. Tien juni is een nationale vrije dag, en viel dit jaar op maandag zodat veel mensen voor een lang weekend verre familie opzochten, of voor de eerste keer dit jaar naar de Algarve reisde om naar strand te gaan en van de zon te genieten.
Juni is ook de maand dat de Santos Populares gevierd worden, of te wel de ‘populaire heiligen’. Zo wordt, als eerste, op 13 juni, Santo António geviert, gevolgd door São João op 24 juni, en als laatste São Pedro, op 29 juni.
Santo António is voornamelijk bekend in Lissabon, en wordt gezien als de heilige van de liefde en de verbintenis. Jongeren wenden zich tot deze heilige als ze een nieuwe liefde zoeken, of om hun huwelijk te zegenen. Het is in Lissabon dan ook een bekende traditie dat op 12 juni een massa huwelijk plaatsvindt, waar tientallen stellen tegelijk het “Ja” woord tegen elkaar uitspreken en daarna door de straten van Lissabon paraderen om hun nieuwe leven te vieren.
Verder is Santo António ook de heilige van de armen en van alles wat verloren is. Het is dan ook niet ongewoon dat als iemand in Portugal zijn sleutels kwijt is, ze even vragen aan Santo António of ze deze weer mogen vinden.
Voor wie rond de tijd van Santo António wel eens in Lissabon is geweest, is het vast ook opgevallen dat er overal basilicum plantjes te koop zijn, die in kleine ronde potjes overal worden aangeboden. In Lissabon is het de traditie dat de mannen zo’n plantje aan hun vrouw of vriendin kado doen, als teken van de liefde. De vrouw mag echter nooit direct aan het plantje ruiken, want dan zal deze sneller afsterven zeggen ze. Om de geur van het plantje op te pikken moet de vrouw het plantje dus zachtjes aaien waardoor de geur los komt en aan de handen geroken kan worden. Verder is het de bedoeling dat de vrouw dit fragiele plantje 12 maanden lang in leven weet te houden, als teken dat de liefde overwint, waarna ze volgend jaar weer een nieuw plantje zal krijgen. Mijn plantje van dit jaar staat in het keukenraam, al zal ik hem maar meenemen naar Faro en in de tuin van mijn moeder zetten, zodat ik hem niet weer na 2 weken dood laat gaan (oeps!).
Op 13 juni, de sterfdag van Santo António, is het een officiële vrije dag in Lissabon, waardoor de nacht van 12 juni de meeste drukke feestdag is van de Santos Populares. Door heel Lissabon worden slingers en vlaggetjes opgehangen en op veel plekken staan er tentjes waar sardientjes, speklappen, sangria en bier wordt verkocht en waar iedereen aan grote lange tafels gezellig met elkaar eet en nieuwe mensen leert kennen.
Verder worden er op 12 en 13 juni ook grote optochten en optredens gehouden door de grootste straten van Lissabon, de zogeheten “marchas populares”, waarbij elk district uit Lissabon iets opvoert wat met hun regio te maken heeft. De marchas worden al vanaf 1932 jaarlijks gevierd in Lissabon, en is één van de hoogtepunten van de Santos Populares. Ze zijn gratis te zien op de Avenida de Liberdade, of voor rond de 6€ in de Altice Arena. Vanwege mijn drukke schema en examens had ik dit jaar helaas niet de gelegenheid om de marchas te bekijken, maar ik heb gehoord dat het weer erg leuk en vrolijk was!
Na Santo António wordt São João (Johannes de doper) gevierd, op zijn geboortedag, 24 juni. São João is de heilige die de zieken en getrouwden beschermt en zorgt dat deze niet in verleiding worden gebracht. São João is natuurlijk ook degenen die Jesus Christus heeft gedoopt, en daardoor sowieso een belangrijk plekje heeft binnen de katholieke gemeenschap. Vooral in Porto wordt deze heilige uitbundig gevierd met een officiële vrije dag op 24 juni. Ook hier vinden we weer verschillende symbolische dingen terug zoals het basilicum plantje, maar ook kleine plastic hamertjes en prei bloemen, waarmee zachtjes op de hoofden van de mensen wordt getikt, om het kwaad te verdrijven. Net als in Lissabon, wordt op de avond vóór de vrije dag druk gefeest, gegeten en gedronken. Overal in de stad worden er papieren hete lucht ballonnetjes opgelaten en aan het eind van de avond is er een groot vuurwerk bij de Douro.
Als laatste wordt op 29 juni São Pedro (Petrus de discipel) gevierd, die op die dag geboren zou zijn. Deze dag wordt ook wel eens de dag van de Paus genoemd omdat Petrus voor de katholieken ook de eerste Paus was. Ook hier weer worden basilicum plantjes gegeven en hebben sommige districten een officiële vrije dag op 29 juni.