Jearina in Lissabon: Porto

Eind januari ben ik zoals gezegd met Nuno gezellig naar een van mijn lievelingssteden in Portugal geweest; Porto! Deze levendige stad ligt in het noorden van Portugal en staat veelal bekend om zijn industrie en de Portwijn natuurlijk. Deze wereldbekende wijn wordt gemaakt van druiven die groeien aan de Douro. De fermentatie van deze druiven duurt ongeveer 2 tot 3 dagen waarna het proces wordt stilgelegd door alcohol handmatig aan de fermenterende druiven toe te voegen. Het suikergehalte blijft daarom hoog en ook het alcoholgehalte ligt over het algemeen wat hoger dan bij een normale wijn. Vila Nova de Gaia, de stad die recht tegenover Porto ligt, staat bekend om zijn prachtige wijnkelders. Bijna alle bekende Portwijnhuizen hebben hun kelders hier gevestigd om het transporteren van de vaten over de rivier te vergemakkelijken. Vandaag de dag liggen de oude boten waarmee de vaten werden getransporteerd nog steeds langs de kade van Vila Nova de Gaia. Niet meer voor transport, maar om hordes toeristen mee te nemen.

Al was het laagseizoen schrokken we van de hoeveelheid toeristen die in Porto rondliepen. 3 jaar geleden waren we ook op citytrip geweest en liep er geen hond in de winter door de stad. Nu zag het echter zwart van de toeristen, voornamelijk Spanjaarden en Aziaten. Ook de prijzen van verschillende toeristische attracties zijn verdubbeld. Voor de economie natuurlijk geweldig, maar ook in Porto vrees ik dat de authenticiteit langzaamaan verloren gaat en de rustige boulevard in een Las Vegas wordt omgetoverd, met op elke hoek van de straat een straatartiest, of een boottour bedrijf. Natuurlijk jammer want vooralsnog staat Porto bekend om zijn vele unieke lokale winkeltjes. Zo ook drogisterij Couto.

Jearina in Lissabon: Porto

Couto staat in Portugal bekend om zijn tandpasta, en bestaat al sinds 1918, maar produceert onder andere ook creme deodorant, scheerzeep, aftershave, handcrème en andere crèmes en beautyproducten. Al worden een aantal producten waaronder de tandpasta, in de supermarkt verkocht, heeft Couto nog zijn eigen oude winkeltje in het centrum van Porto.

Ook staat het noorden van Portugal bekend om zijn Portugese gitaren. Deze instrumenten die hier gemaakt worden hebben een bijna ronde klankkast en 12 snaren. Het geluid wat met deze gitaren gemaakt wordt is uniek en veelal gebruikt bij de Portugese fado. De gitaar bestaat in 2 variaties; een gitaar uit Coimbra of uit Lissabon. De gitaar uit Lissabon is een maatje kleiner en heeft een ronde knop aan de bovenkant en een iets hogere toon. De gitaar uit Coimbra is iets groter van maat en heeft een traanvormige bovenkant. De traan staat symbool voor de tranen van de studenten. Veel studenten in Coimbra bespelen dan ook dit instrument en maken deel uit van hun lokale schoolband, ook bekend als de “Tunas”.

Jearina in Lissabon: Porto

Ook Nuno is al jaren verliefd op het geluid van de Portugese gitaar en toen we in Porto langs een klein gespecialiseerd winkeltje kwamen was hij meteen verkocht. Om de gitaar te bespelen heb je speciale vingerstukken nodig, omdat de snaren te dicht op elkaar zitten om gewoon met je vingers te bespelen. Nuno is druk aan het oefenen elke avond, vanaf Youtube en ik ben benieuwd wanneer hij zijn eerste serenade gaat spelen!

Twee weken na Porto vierde ik mijn 25ste verjaardag. Nuno had me heerlijk mee uit eten genomen naar een gezellig restaurantje in de binnenstad. Daarna zijn we naar huis gegaan omdat ik de volgende ochtend vroeg de bus had naar de Algarve om naar mijn moeder te gaan. In Lissabon is het al weken koud en winderig, maar in de Algarve scheen volop de zon en raakte het kwik de 25 graden!

Afgelopen maandag avond stond ik weer een paar uur voor de klas. De universiteit heeft gevraagd of ik niet nog een semester les wil geven in International Business. Wie mij kent weet dat ik niets liever doe dan voor de klas staan dus natuurlijk was is buiten mezelf toen ik opnieuw dit aanbod kreeg van de universiteit. Dit keer is de klas wel dubbel zo groot als afgelopen jaar, dus ik moet nog even zien hoe we dat onder controle kunnen houden en hoe we de tijd verdelen zodat we iedereen kunnen helpen en alle vragen kunnen beantwoorden. Verder ben ik super enthousiast en verheug ik me op de volgende les!