Jearina in Lissabon: Feestdagen

De regen heeft de laatste weken goed zijn werk gedaan. De natuur ziet er opgelucht uit. De wegen iets minder… Waar we in Nederland massaal van balen ‘wéér regen vandaag’, is in Portugal een grote opluchting en de meeste mensen vinden deze tropische buien dan ook niet erg. Ja, want miezer regen zoals in Nederland hoort er hier niet bij. Als het regent dan komt het ook met bakken uit de hemel vallen. De waterreservoirs worden weer bijgevuld en de kurkdroge grond wordt weer soepel waardoor de klaver prachtig door kan komen overal. Nu nog een zonnetje en dan worden alle groene velden omgetoverd tot gele sprookjesachtige landschappen. 

Deze regenperiode is echter niet altijd een pretje. Zeker als de zon niet goed doorkomt overdag is het lastig om de hoge vochtigheid uit huis te krijgen en het feit dat de meeste Portugese huizen niet goed geïsoleerd zijn en de boel warm moeten stoken met een houtkachel maakt het niet makkelijker. We zijn het inmiddels wel gewend en maken het binnen dan lekker warm met een paar extra dekens en kaarsen. Overdag zetten we de ramen open als het droog is, om het vocht uit huis te waaien. Ook de kerstboom hebben we maar opgezet om op deze donkere dagen toch wat gezelligheid in huis te halen. Gelukkig zijn we niet de enige en zie ik bij de buren en vrienden ook de kerstboom al staan. Je zoekt toch iets gezelligs, en zeker nu je het huis zo weinig uit mag. 

Afgelopen week is er een nieuwe regeling ingegaan in Portugal, met het doel om de kerstinkoop drukte te minimaliseren. In het weekend zijn de mensen in veel gemeente verplicht om tussen 13h en 06h de volgende dag thuis te blijven. Waar afgelopen week de winkels nog wel open mochten, maar buiten de supermarkten niemand eigenlijk klanten mocht ontvangen, is het dit weekend verplicht om om 13h de deuren te sluiten. Ook supermarkten. 

Gelukkig heb ik mijn kerstinkopen al zo goed als rond. Ik ben een echte kerstfreak en begin mijn inkopen dan ook meestal al rond de zomeruitverkoop periode. Als ik dan wat leuks zie voor iemand neem ik het mee en leg ik het weg tot de kerst. Dit jaar heb ik er echter bewust voor gekozen om zo veel mogelijk weg te blijven bij de grote winkelketens. Dat zijn niet degene die mijn geld het best kunnen gebruiken nu. Ik heb dit jaar gekozen voor Portugese producten. Een aantal artisanale likeurtjes en olijfolie in prachtige flesjes; kleurrijk keramiek en badtextiel. Als je goed kijkt dan heeft Portugal de meest mooie producten en heb je al die grote populaire mode ketens helemaal niet nodig. Daarnaast is het veel leuker om iets lokaals en unieks te geven, wat meestal ook nog op een duurzame manier geproduceerd is en de lokale bevolking aan het werk helpt. Tegen iedereen die dit jaar kerst inkopen gaat doen in Portugal wil ik zeggen: koop lokaal! En laat je betoveren door de prachtige lokale producten die Portugal te bieden heeft. 

Feestdagen

Nuno heeft afgelopen weekend de winkel gesloten gehad. De afgelopen weken zijn super druk geweest en hij heeft liever een extra dagje vrij en tijd om naar de Algarve te gaan, dan voor een paar uurtjes de winkel te openen en eigenlijk niemand goed te helpen omdat het te druk is en er maar 2 mensen tegelijk de winkel in mogen. Ook bij de kamer is het een grote drukte met projecten. Gelukkig is het allemaal te behappen en zijn we blij dat we bedrijven toch kunnen ondersteunen in deze moeilijke tijd. 

Wat de kerstperiode gaat brengen is nog voor veel mensen onduidelijk. Bij ons is het niet anders. De meeste mensen die ik tot nu toe gesproken heb zijn van plan om het met hun eigen gezin te vieren zonder ouders en schoonouders uit te nodigen om het risico op besmetting te minimaliseren. Nuno en ik weten het nog niet. Ik denk dat we maar zullen wachten tot wat de regering gaat besluiten rond die tijd, voor we al te veel plannen maken. We zullen in ieder geval beide een tijdje vrij nemen om even op adem te komen van de drukte van de afgelopen tijd en onze tijd te nemen voor familie. Want wie in Portugal woont weet ook: Familie is het allerbelangrijkste!