Kaasjes die je moet proeven als je in Portugal bent!

In navolging van de vorige ‘dingen die je moet eten als je in Portugal bent’ konden de kaasjes eigenlijk niet uitblijven. Portugal heeft een rijke traditie in het maken van kaas en de verschillende regio’s hebben zo hun eigen soorten, net als Portugese wijn. En net zoals wijnen beschermde oorsprongsbenamingen hebben, hebben de kaasjes (D.O.P.) dat ook. De Denominação de Origem Protegida, wat betekent dat de naam die deze kaas draagt alleen gebruikt mag worden als de kaas ook daadwerkelijk in een bepaalde regio is gemaakt. Dit betreft een Europese wet die productnamen beschermt tegen misbruik. Ik heb voor je op een rijtje gezet welke je hoe dan ook moet proeven als je in Portugal bent.

Queijo Serra da Estrela

Dit is de allerbekendste Portugese kaas. Een halfzachte, boterachtige schapenkaas met een sterke smaak. Gemaakt van de melk van de schapensoorten Bordaleira Serra da Estrela of Churra Mondegueira. Deze heerlijke kaas wordt nog steeds met de hand gemaakt en is traditioneel gebonden in stof. Serra da Estrela kaas wordt vaak gegeten als aperitief of dessert, maar smaakt ook heerlijk op een broodje (al dan niet met vlees)! Met DOP keurmerk. 

Kaasjes die je moet proeven als je in Portugal bent!

Queijo de Azeitão

Dit kleine kaasje afkomstig uit de stad Azeitão, in de gemeente Setúbal, werd in 2014 uitgeroepen tot één van de 50 beste gastronomische producten ter wereld. Het is een schapenkaasje met een zachte gele korst en een lekkere sterke smaak. Hij is na 20 dagen rijpen zacht en smeerbaar. Het kan worden gegeten als voorgerecht, als tussendoortje of zelfs als dessert. Men snijdt het kaasje als hij wat langer gerijpt is, en dus niet meer goed lepelbaar, eerst doormidden en vervolgens in kleine, bijna smeerbare plakjes, die dan geserveerd worden. Deze kaas wordt gemaakt met distelbloemen in plaats van dierlijk stremsel, dus ook geschikt voor vegetariërs! Met DOP keurmerk.

Kaasjes die je moet proeven als je in Portugal bent!

Queijo de Nisa

Lichtgele semi-harde schapenkaas gemaakt van de melk van een speciaal ras schapen. Deze rauwmelkse kaas heeft een pittige, licht zure smaak, die hem zeer geschikt maakt als hapje voor bij de wijn. Om deze reden werd de Nisa kaas door het Amerikaanse wijntijdschrift “Wine Spectator” uitgeroepen tot één van de 100 beste kazen ter wereld. De productie van dit kaasje is beperkt tot slechts enkele tientallen lokale, door familie gerunde melkveebedrijven. En doordat er plantaardig stremsel wordt gebruikt bij het maken is ook deze kaas geschikt voor vegetariërs! Met DOP keurmerk.

Kaasjes die je moet proeven als je in Portugal bent!

Queijo São Jorge

Dit is een kaas die sinds de 16de eeuw nog altijd op traditionele wijze gemaakt wordt op São Jorge in de Azoren. Het is een harde, donkergele kaas gemaakt van koeienmelk met een sterke geur en smaak. São Jorge-kaas wordt nog steeds gemaakt van rauwe melk afkomstig van vrij grazend eilandvee en de vorm, grootte en stevige textuur van de kazen zijn al 200 jaar consistent. In tegenstelling tot de overige kaasjes weegt deze kaas tussen de 8 en 12 kilo per stuk. Het heeft een totaal andere smaak dan andere kazen; een zuiver karakter, een beetje pittig en een sterk aroma. Naarmate hij langer rijpt (minimum is 3 maanden), wordt hij steeds wat scherper/pittiger. Met DOP keurmerk.

Kaasjes die je moet proeven als je in Portugal bent!

Queijo Serpa

Dit is misschien wel de bekendste kaas van de Alentejo. Boterachtige, halfzachte kaas, wit of lichtgeel van kleur. De productie is vooral typerend, want de rauwe schapenmelk wordt gefilterd door wollen doeken en het persen van de wrongel is gebaseerd op religieuze rituelen. Strogeel van kleur, met een boterachtige binnenkant en een zachte, dunne korst (het resultaat van een kortere uithardingstijd) waardoor het zijn unieke smaak krijgt. Van binnen is deze kaas stevig en romig met verdwaalde kleine gaatjes. Ook voor het maken van deze kaas wordt een distelaftreksel gebruikt, dus geschikt voor vegetariërs. Met DOP keurmerk.

Queijo Fresco

Ongerijpte kaas die enigszins oogt als kruimelige witte pudding. Het lijkt qua structuur een beetje op kwark/ricotta en wordt bijvoorbeeld bij het ontbijt gebruikt om op een broodje te smeren. Beetje zout en/of peper erover (de kaas heeft van zichzelf weinig smaak) en smullen maar! Of eet het samen met een beetje marmelada. Ook vind je het terug in salades, zoals de Italianen bijvoorbeeld mozzarella gebruiken. Op de markt kun bij deze variant vaak kiezen tussen koeien-, geiten-, of schapenmelk, ze worden per stuk verkocht. In de supermarkt worden ze per stuk verpakt in plastic kuipjes en vindt je ze in het koelvak. Deze kaasjes zijn beperkt houdbaar en uitermate geschikt voor diegene die niet zo van de sterkere kaassoorten houdt.

Kaasjes die je moet proeven als je in Portugal bent!

Welke is jouw favoriet?!