Een kijkje in Santa Luzia

In de Oost-Algarve, even buiten het bekende Tavira, ligt het vissersdorp Santa Luzia. Bij ieder bezoek aan de Algarve ga ik een paar uurtjes dwalen door deze “hoofdstad van de octopus”. Om lekker te eten natuurlijk, maar ook om plaatjes te schieten van al het moois dat ik tegenkom. Vandaag laat ik een aantal van deze plaatjes aan je zien.

Santa Luzia ligt ongeveer veertig minuten rijden ten oosten van Faro. Het is het kleinste dorp binnen de gemeente Tavira en er wonen bijna vijftienhonderd mensen. Het dorp ontstond in 1577, toen vissers hier een kapel bouwden ter ere van Santa Luzia. Deze heilige kennen we in het Nederlands als Lucia van Syracuse, de patroonheilige van de blinden. Waarom Santa Luzia? Het verhaal gaat dat de lokale vissers een relikwie van haar vonden op open zee.

Vanaf het begin draaide alles hier om de visserij. Pas in 1927 begonnen de vissers zich te richten op één specifieke vangst, namelijk die van de octopus. Ze deden, en doen dit nog steeds, met potten van klei of korven. Deze traditionele materialen kom je ongetwijfeld tegen als je bij de vissersboten gaat kijken. Door deze specialisering staat het dorp nu bekend als “capital do polvo“, de hoofdstad van de octupus.

De boten varen ’s nachts uit. Als ze in de vroege ochtend terugkomen van de vangst wordt het druk in het dorp. De octopus wordt door de vissers uitgeladen en direct verkocht. Dit is dan ook meteen een goed moment om het dorpje te bezoeken. Vergeet ook niet de achterliggende straatjes van Santa Luzia te bekijken. Hier vind je traditionele gevels met vrolijke kleuren en fraaie azulejos. Ga daarna lekker lunchen, want zonder heerlijke octopus kan je dit dorp natuurlijk niet verlaten.

Voor de kust van Santa Luzia zie je de eilanden van de Ria Formosa. Vanuit de haven kan je met een pont oversteken naar het Ilha da Tavira, waar je kan zonnebaden of wandelen op het strand Praia da Terra Estreita. Ook leuk is om de fiets te pakken. Santa Luzia maakt onderdeel uit van het netwerk van fietspaden in de Algarve en aangezien het hier hartstikke vlak is gaat dat prima!

Santa Luzia

Uitzicht vanaf de “boulevard” over het Ria Formosa natuurgebied

Santa Luzia

Prachtige betegelde huisjes in de smalle straatjes

Santa Luzia

Af en toe vang je een glimp op van wat er achter de witte muren verscholen gaat

Santa Luzia

Deze vissershutjes dienen hoofdzakelijk als opslag

Casa do Polvo

Een geweldige muur vol azulejos bij restaurant Casa do Polvo

Casa do Polvo

In de hoofdstad van de octopus eten we natuurlijk octopus

Santa Luzia

Ideaal om mee door de smalle straatjes te crossen

Santa Luzia

Ook met een bootje als dit kan je prima uit vissen

Santa Luzia

De bootjes wachten tot ze weer uit varen mogen

Santa Luzia

Ook hier zijn de huizen soms gedecoreerd met kleurrijke omlijstingen