Kronkelpad: De Gil

Een gil in de verte, schreef ik vorige keer. Het was het geluid uit het schilderij “De schreeuw”, van Edvard Munch. Paniek, angst en diep verdriet. Ik heb het niet gehoord, ik werd gebeld. Ook dat had ik niet gehoord, Margriet vertelde het. Toch is dat vreemd. Geluid draagt ver op het platteland. Veel lawaai is er niet.

Tegenwoordig is hier meer mensengeluid, dat wel. In Het Seizoen, als toeristen genieten van de stilte in “nossa Alentejo” en steeds vaker het hele jaar door. Onverwacht hoor je ineens vrolijk Portugees gekwetter. Oriënterend op het geluid hoor ik dan Juliëtta, die haar dagelijkse 5000 woorden uitstort over onze achterburen, of het is São die tijdens het poetsen dochter Helena, uit Lissabon, belt. Die afstand moet verbaal overbrugd worden. Soms hoor ik kindergelach, autodeuren, muziek. Sporadische sporen van beschaving “no meio de nada”. Het valt op, het stoort niet.

Kronkelpad: de Gil

de oprit van O vale da Mudança

Voor déze stille streek woonde we in een levendig Brabants dorp. In een leuk huis aan de hoofdstraat, op een hoek naar een jaren-80 wijk. Er kwam dagelijks op 15meter van onze woonkamer, meer verkeer de hoek om scheuren dan hier in een heel jaar over ons weggetje, onze oprit is ruim een kwart kilometer. In de weekenden was “onze hoek” een verzamelplek van dorpsjeugd voor de stapavond. Het geluid deerde niet, sterker, er was zoveel. We hoorden het niet.

Kronkelpad: de Gil

Het huis in Brabant

Die gil heeft iets moois. Ondanks alle rauwheid en primaire emoties. Ik hoorde hem niet en wist toch binnen afzienbare tijd dat hij er is geweest. Dat geeft een positief gevoel.

Ann, onze Schotse-achterbuurvrouw-op-300meter, hoorde hem wel en schrok. Sandra’s gil klonk serieus. We wonen in een gelijkbenige driehoek met lengten van 300 meter. Om elkaar te bezoeken moeten we meters-meer en via zandweggetjes omrijden. Ze wilde bellen maar durfde niet, de film “The shining” in haar achterhoofd en niet wetend wat deze afgelegen streek voor invloed heeft op het gemoed van net neergestreken stadsbewoners. Ze belt mij, de jongste, stoerste en krachtigste man uit de buurt (haar woorden), maar ja, die is doof en heeft niet altijd zijn telefoon op zak. Dus belt ze de verstandigste keuze: Margriet. Toevallig mijn vrouw en altijd doortastend. Margriet belt even naar Sandra.

Kronkelpad: de Gil

de nog jonge kater Charlotte

Een gierende lach door haar mobiel. Sandra’s kater, met de bedenkelijke naam “Charlotte” had haar een cadeautje gebracht. Een piepjong, klein en aandoenlijk konijntje. Het stuipschokte nog.

Sandra’s gil blijkt de bestendiging van “goed nabuurschap”.


Margriet en Wiro zijn sinds 2006 eigenaar van een uniek stuk Alentejo: o-vale-da-mudança. Wonen er vanaf 2008. Vind je het leuk om meer over hun te weten of over de vakantiehuizen dan kun je de verhalen lezen die ze publiceren op hun blog “Limonada” en de maandelijks terugkerende blog op Saudade de Portugal, iedere vierde donderdag van de maand.