Kronkelpad: Vrouwenquotum

We lijken steeds meer Portugees. De TV staat aan, ik doe andere dingen. In de kakafonie van geluiden hoor ik ineens “vrouwenquotum”. Het is Nederlandse TV, thuis in ons Alentejaanse huis. “Cota Feminina” hoor ik nooit in ons Portugese dorpskroegje waar de TV altijd aanstaat. Toegegeven, de gezellige hectiek op zo’n dorpse avond belet me daar op te letten. Het woord komt me onbekend voor.

Vrouwenquotum

Melkquotum ken ik wel. Veel van onze vrienden en kennissen hier zijn boeren, ik niet. Melkquotum betekent zoiets als het recht op een maximaal te produceren hoeveelheid koemelk. Het is opgeheven.

Vrouwenquotum. Het woord verschijnt zelfs in beeld, het leidt af van de verbale ruis eromheen. Ik krijg er vreemde gedachten bij. Het maximaal aantal te produceren vrouwen? Zou je vrouwenquota bij kunnen kopen. Stel dat je een derde dochter krijgt, wat te doen met de jongste? Of is het een maximaal aantal vrouwen per huishouden? En hoeveel mag je er dan hebben? En van hoe oud maximaal? Ikzelf heb er een, ik hoop maar dat dat wel wordt goedgekeurd. Misschien was ik afgelopen maanden wel in zware overtreding. Er was een vrouwelijke “stagiaire” die hielp in ons bedrijf. Ze onderzocht of, na 40 jaar carrière, zo’n switch naar het buitenland iets voor haar was. Ik onderzoek sindsdien welk vrouwenquotum ik aankan. Onze directie bestaat voor de helft uit vrouw en onze hond Luna is een teefje.

Vrouwenquotum

We zijn uitgenodigd voor een expositie in het Centrum voor Beeldende Kunsten in Aljustrel. Een expositie van vrouwelijke kunstenaars. Dat is op zich al een vreemde zin. Worden hier vrouwen geëxposeerd…. ?

Het knettert boven in mijn hoofd, vrouwenquotum is hier geen issue.


Margriet en ik (Wiro) zijn sinds 2006 eigenaar van een uniek stuk Alentejo: o-vale-da-mudança. We wonen er vanaf 2008. Vind je het leuk om meer over ons of over de vakantiehuizen te weten, dan kun je de verhalen lezen die we publiceren op onze blog “Limonada” en de maandelijks terugkerende blogserie “kronkelpad” op Saudades de Portugal, iedere vierde donderdag van de maand. Ik vind het erg leuk als je hieronder een reactie plaatst.