Arte Portas Abertas: een Briljant project op Madeira

Je kent het wel, de verlaten huizen en winkels in de straten van de Portugese steden. Soms ziet het er wat troosteloos uit. Op Madeira bedachten ze er iets briljants op: Arte Portas Abertas. In de Rua de Santa Maria in Funchal worden de deuren van deze panden beschilderd door kunstenaars. En dat brengt de straat weer volledig tot leven!

Helemaal in mijn straatje, dit project! Een oude, vervallen straat waar verschillende kunstenaars, onder aanvoering van de Spaanse fotograaf Jose Maria Montero Zyberchema, oude deuren beschilderen. Dankzij dit project is de straat opnieuw tot leven gekomen. Er zijn restaurantjes geopend, terrasjes ontstaan en een aantal kunstgalerieën hebben zich in de leegstaande panden gevestigd. Dit is een initiatief dat het waard is om nagevolgd te worden!

De gemeente Funchal raakte op een gegeven moment ook geïnteresseerd en stelde daarop de verf voor de kunstwerken beschikbaar. In 2010 waren de eerste resultaten zichtbaar. Sindsdien veranderden steeds meer deuren in een schilderij. De straat is nu een toeristische trekpleister geworden, als ware het een openluchtmuseum. Naast Rua de Santa Maria (oude binnenstad) zijn er ook speciale deuren te zien in o.a. Rua dos Barreiros, Rua Portão de São Tiago, Rua Don Carlos I, Largo do Corpo Santo, Rua Boa Viagem e Rua da Carreira. Het hele gebied krijgt hierdoor een nieuwe dynamiek.

Arte Portas Abertas

Gelukkig kwam ik erachter dat dit project nog niet bestond toen ik in Funchal woonde. Het zou een enorme domper zijn geweest als ik het toen had gemist. Ik zou er gemakkelijk een volle dag kunnen doorbrengen. Camera op zak, lekker een beetje rondstruinen, de kunst/deuren bewonderen, terrasje tussendoor… Puur genieten als je het mij vraagt! Nu heb ik een extra reden om nog eens terug te gaan naar Madeira, wat overigens sowieso al een heerlijk eiland is. Ik kan niet wachten…!

Voor de gelukkigen onder ons die een reisje naar Madeira in het verschiet hebben, vergeet niet een bezoek te brengen aan dit bewonderenswaardige project!

Wil je alle deuren bekijken, maar staat er helaas geen tripje naar Madeira op het programma?! Via deze link zijn ze stuk voor stuk te bewonderen: http://www.arteportasabertas.com

Volgen via Twitter: