De landingsbaan van Funchal

Wat doe je als je vliegtuigen wilt laten landen op een eiland dat nogal bergachtig is? Op Madeira weten ze het antwoord: je bouwt een landingsbaan op pilaren in de oceaan, naast het eiland! Oké, deze baan loopt tussen de kliffen en de oceaan, maar een beetje piloot weet het vliegtuig hier wel netjes tussen te manoeuvreren. Ik had gehoord dat de landingsbaan van Funchal tot de meest gevaarlijke van de wereld wordt beschouwd en vorige week kon ik het zelf ervaren. Met enigszins zweterige handjes stapte ik aan boord van het vliegtuig dat me van Lissabon naar Funchal zou brengen.

Het is een uurtje vliegen vanaf Lissabon. Ik heb een raamplaats geregeld, want ik wil wel zien wat er zo spannend is. We vliegen over de blauwe massa van de Atlantische Oceaan en zetten de daling in op het moment dat we onder ons enkele eilanden zien. Madeira blijkt nog een stukje verderop te liggen, maar ik zie eigenlijk geen land totdat we aan de grond staan. En dat is eigenlijk al het geval voordat ik wat dan ook aan spannends heb gezien of gevoeld. Poeh, saai!

Landingsbaan Funchal

Als ik later met mijn reisgenoten de vlucht bespreek blijkt dat ik niet zo goed zat aan de linkerkant. Beter had ik aan de rechterkant kunnen zitten, want dan zag je de hoge kliffen dreigend dichtbij de landingsbaan. Tja, die heb ik gemist. Iemand vertelt dat het sowieso niet zo spannend is als het weer goed is. Het wordt pas eng als er een harde wind staat. Dan moet de piloot er dus voor zorgen dat hij of zij het vliegtuig niet in de oceaan laat landen en ook niet tegen de klif laat waaien. Precies de reden dat niet iedere piloot op Funchal mag landen. Daar heb je speciale papieren voor nodig.

Soms is het met de wind gewoon niet te doen. Dan moet er uitgeweken worden naar andere eilanden, zoals Porto Santo, of zelfs naar Lissabon. Ik hoor het verhaal van iemand die ooit uit moest wijken naar Porto Santo en vervolgens uren op een boot zat om alsnog Madeira te bereiken. Oké, dan had ik het niet spannend, maar ik ben er gelukkig wel.

Als we een paar dagen later vanuit Funchal naar het oosten rijden komen we weer langs de luchthaven. Vanaf de snelweg zie je hoe gaaf die luchthaven gebouwd is. De enorme pilaren waarop de landingsbaan is gebouwd, het restaurant dat aan de voet van de pilaren ligt, de ogenschijnlijk smalle en korte landingsbaan tussen klif en water… Heel bijzonder.

Gebeuren er nou veel ongelukken op deze luchthaven? Nee, dat dus niet. Dat komt ongetwijfeld door de voorzorgsmaatregelen van de speciale piloten en het uitwijken naar andere luchthavens bij teveel wind. Dus maak je geen zorgen, boek gewoon lekker een reis naar Madeira! Al de vliegtuigen uit dit filmpje hebben het ook gewoon gehaald 😉

Voor meer informatie over deze regio of Portugal in het algemeen, bezoek ook eens de website van Visit Portugal.