Street Art: Lata 65

Nou heb je hier al regelmatig iets kunnen lezen over street art in Portugal. Zowel in algemene zin als individuele kunstenaars kwamen aan bod. Dit verschijnsel vind je in de meeste grote, en tegenwoordig zelfs in de kleinere, steden in Portugal. Het fleurt de meest sobere gebouwen en wijken ontzettend op en het zijn stuk voor stuk ware kunststukjes, met allemaal een eigen karakter. Vandaag een wel heel speciaal project: Lata 65. Street art voor en door senioren!

LATA 65 is in 2012 opgericht door architect Lara Rodrigues als een educatieve kunstgroep voor senioren, via het WOOL Urban art festival (een stedelijk kunstfestival in Covilhã) in samenwerking met CoworkLisboa. Tijdens dit festival realiseerde ze zich dat de ouderen degenen waren die het meest nieuwsgierig waren naar graffiti en het werk van de kunstenaars.

Graffiti en straatkunst lijken beide vaak tot een kloof van misverstanden tussen jong en oud te leiden. Bij Lata 65 werken ze eraan om dat te veranderen. Het begint allemaal met een tweedaagse workshop. De eerste dag is puur theoretisch en draait geheel om de geschiedenis van de stedelijke kunst, het historische raamwerk van graffiti en zijn technieken, zoals tag en stencils. De tweede dag is meer praktisch en richt zich op de constructie van die stencils. De nieuwbakken kunstenaars worden aangemoedigd om te schilderen en te tekenen wat ze maar willen (bloemen, namen, gezichten). Het doel is om hen vertrouwd te maken met stedelijke kunst en ze te laten zien dat ze uit hun comfortzone kunnen komen en nieuwe dingen kunnen doen die wellicht lichtelijk ongebruikelijk zijn voor hun leeftijdsgroep.

Street Art: Lata 65

De door Lata 65 georganiseerde workshops werden zo goed ontvangen dat het project, naast verscheidene edities in Portugal, ook al verschillende internationale edities heeft gehad. Het project heeft namelijk, naast in Portugal, al voet aan de grond gekregen in Brazilië, Spanje en de Verenigde Staten. Een van de belangrijkste doelstellingen van Lata 65 is verder het tegengaan van stigma’s en vooroordelen jegens ouderen, of ze nu van ‘ons’ of ‘van hen’ komen.

Op de tweede dag maken ze dan ook geheel eigen stencils voor hun toekomstige muurschilderingen. Naast de stencils leren ze ook hun eigen tags maken. Als vervolg op deze twee dagen neemt Rodrigues ze mee de straat op en gebruiken ze de stencils die ze hebben gemaakt om vervallen delen van de stad op te vrolijken. Zijn alle kunstwerken even mooi? “Art is in the eye of the beholder”, maar de gedachte/motivatie erachter maakt ze sowieso prachtig! Stukken leuker en gezonder dan met zijn allen aan een tafel zitten kaarten… en het helpt de eenzaamheid tegen te gaan. Zie jij je ouders of grootouders al in groepjes met een spuitbus verf door de straten (lekker in de buitenlucht) van bijvoorbeeld Amsterdam zwerven?!

Een van de meest recente projecten van Lata 65 was samen met National Geographic. ​​’Genius: Picasso’s Street‘ werd gecreëerd onder het motto #GénioNoTemIdade (genius has no age). Een mooi initiatief dat ongeveer 25 ouderen uit verschillende instellingen uitnodigde met als doel dat het nooit te laat is om iets nieuws te leren/creëren. Met als onderwerp/inspiratie één van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw, Picasso. Een kunstenaar die tot op eenennegentig jarige leeftijd kunstwerken creëerde die over de hele wereld erkend werden.

Het uiteindelijke doel van Lata 65 is om oudere en jongere generaties met elkaar te verbinden door middel van kunst, om ouderen te helpen bij het ontdekken van nieuwe vormen van hedendaagse kunst en, het allerbelangrijkst nog, om ze plezier te laten hebben. Volg ze vooral ook op Facebook en/of Instagram!

Foto credit: Oren Rozen