Lekkere Restaurants aan de Costa Vicentina

Op vakantie naar Portugal? Daar hoort heerlijk eten bij! Afgelopen vakantie hebben we fijn wat tijd doorgebracht aan de Costa Vicentina en ook hier heb ik een aantal smakelijke adresjes gevonden! Niet in de Michelinsterren categorie, dat blijft niet echt mijn ding, maar gewoon lekker en betaalbaar.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ze zijn in Portugal niet overal van de gezellige aankleding. Soms eet je aan een simpele houten tafel, met een papieren tafelkleedje onder een paar flinke tl-buizen en staat ook de tv nog aan! Dat betekent niet dat het eten er niet goed is! Vaak is het juist erg lekker op deze plekken. Probeer dat te onthouden als je naar Portugal afreist en stap vooral ook eens binnen waar je anders zo voorbij zou lopen.

Restaurante O Castelo

Wij laten ons nog wel eens afschrikken door een wat toeristisch ogende buitenkant, daar kwam bij dat dit restaurant pal naast het kasteel lag. Maar de menukaart overtuigde ons om toch plaats te nemen. We zaten tussen de Portugezen en kregen geen spijt van onze keuze! Heerlijke verse vis, die ochtend voor de kust gevangen, precies waar we zin in hadden voor de lunch. Voor de liefhebber lag er ook een keur aan vers vlees in de vitrine. Maar niets lekkerder dan lokale verse vis als je het ons vraagt!

* Rua João de Deus 22, Sines

Lekkere Restaurants aan de Costa Vicentina

Adega de Sines

Veel Portugueser dan dit wordt het niet! We dachten eigenlijk dat het restaurant dicht zat, totdat iemand binnen besloot een gordijn (en ook maar gelijk de deur) te openen. Bleek het gewoon bijna helemaal vol te zitten binnen! Ik werd na binnenkomst letterlijk aan mijn t-shirt mee getrokken de keuken in, om in de pannen te gluren. Zo kun je op het oog uitkiezen wat je wilt eten. Een vast menu is er namelijk niet, je eet wat de pot die dag schaft.

* R. Gago Coutinho 40, Sines

Lekkere Restaurants aan de Costa Vicentina

Tasca do Celso

Een aanrader als je in Vila Nova de Milfontes bent. Een heerlijke Portugese menukaart vol typische gerechten (keuzes, keuzes..). Zorg er wel voor dat je op tijd een tafeltje reserveert, anders vis je gegarandeerd achter het net. Ze zitten altijd vol, wat natuurlijk een goed teken is. Met een gezellige aankleding en fijne Portugese wijnen die er geschonken worden.

* R. dos Aviadores 34, Vila Nova de Milfontes

Lekkere Restaurants aan de Costa Vicentina

Pátio Alentejano

Ook hier is het aan te raden om vooraf te reserveren. En ook hier fijne Portugese gerechten op de kaart! Qua inrichting is het een klein beetje een Portuguese (vr)eetschuur, maar dan net iets gezelliger. Schuif aan en geniet van hetgeen de Portugese keuken te bieden heeft. Natuurlijk eet je een ander gerecht dan wat je gisteren koos! Je kunt hier voor een schappelijk prijsje dineren.

* R. Custódio Brás Pacheco 43, Vila Nova de Milfontes

Lekkere Restaurants aan de Costa Vicentina

A Tasca da Vila

De buitengrill overtuigde ons om hier te gaan eten. En dat was ook gelijk de reden dat we dit keer beide voor vlees gingen. Je kunt zowel binnen als buiten, op een soort overdekte veranda zitten. Ook weer erg Portugees, met papieren tafelkleedjes en al. Een stuk minder druk dan de vorige twee, dus hier kun je met een beetje geluk last-minute (zonder reservering) terecht. Al kan dat in de zomermaanden weleens anders zijn…

* R. Custódio Brás Pacheco 35, Vila Nova de Milfontes

Lekkere Restaurants aan de Costa Vicentina

Café Central

Speciaal voor dit restaurant en de street art bezochten we dit kleine dorpje. We aten beide van het dagmenu (menu do dia). Heerlijk rustig, in het zonnetje. Flinke borden vol met een heerlijke Portugese hap. Vlees , vis het was allemaal mogelijk. Bij vertrek kochten we ook gelijk een zak met vijf kilo lokale zoete aardappelen.

* 7630-174, Brejão (aan de ‘hoofdstraat’)

Lekkere Restaurants aan de Costa Vicentina

Marisqueira Costa Alentejana

Dit was met recht een feestje te noemen! Een restaurant dat ik via Social media leerde kennen en gelijk op mijn lijstje had gezet. We besloten ter ere van ons 12-jarig samenzijn eens gek te doen en een “barco do marisco” te bestellen. Mijn eerste ooit en wat was het lekker! Ook hier veel verse vis op de kaart, maar ook heerlijk ogende vleesgerechten (voor een volgende keer). Ook hier zat het weer vol Portugezen, wat ik enigszins verrassend vond.

* R. João Pedro da Costa 15, Zambujeira Do Mar

Lekkere Restaurants aan de Costa Vicentina

Pont’a Pé

Reserveren vooraf is wederom aan te raden. Het restaurant is niet heel groot, dus zit het meestal vol. In de zomer kun je lekker buiten zitten op het terras voor het restaurant. Een mengelmoes aan Portugezen en surfers vulde het restaurant toen wij er waren. Er hangt een gezellige sfeer en het eten was heerlijk. We kozen beide voor hetzelfde: Lulas à algarvia.

* Largo da Liberdade 12, Aljezur

Lekkere Restaurants aan de Costa Vicentina

De volgende keer neem ik jullie mee uit eten in Évora!