Licor Beirão

De nationale likeur van Portugal is Licor Beirão. Een overheerlijk drankje, dat helaas buiten Portugal nog niet heel bekend is. Ik heb mijn enthousiasme over dit drankje al vaker geuit. Bijvoorbeeld dat het een must is in je koffer mee terug naar Nederland, dat je in Albufeira heerlijk Licor Beirão ijs kunt eten (als je geluk hebt) en zelfs al een aantal fijne cocktails met jullie gedeeld. Maar over het drankje zelf had ik het nog niet gehad, de hoogste tijd dus! Want dat het lekker is dat staat vast!

Oorspronkelijk werd Licor Beirão geproduceerd als een geneesmiddel. Het verhaal gaat dat aan het eind van de 19e eeuw een port verkoper Lousã (district Coimbra) passeerde en verliefd werd op de dochter van een apotheker. Uiteindelijk trouwen ze en namen ze de apotheek over. In deze apotheek verkochten ze, afgezien van de gebruikelijke geneesmiddelen, “natuurlijke likeuren” die werden gemaakt met geheime oude formules. Ze beweerden dat het hét tegengif was tegen maagpijn. Enkele tientallen jaren later, toen alcoholische dranken niet meer gekwalificeerd werden als geneesmiddel, bleef de drank in productie in een kleine fabriek.

De amberkleurige drank deed in 1929 mee aan een wedstrijd waar het een gouden medaille won. Hier kreeg het ook de naam Beirão, wat ‘uit Beira’ betekent, naar de regio waar de wedstrijd werd gehouden. In de jaren ’40 kocht José Carranca Redondo de fabriek, die te koop stond door problemen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog, en hij toverde het drankje om in een nationaal succesverhaal (op dit moment produceerde de fabriek ongeveer 4 miljoen flessen per jaar).

Licor Beirão

Het recept van Licor Beirão wordt streng bewaakt. De producenten onthullen alleen dat het is gemaakt door middel van een dubbele distillatie van aromatische planten, zaden en kruiden, sommige lokaal geteeld in Lousã (waar de drank wordt geproduceerd). Naar men zegt komen de overige ingrediënten uit landen over de hele wereld, waaronder Turkije, India, Brazilië en Sri Lanka. Het is niet zeker hoeveel verschillende kruiden en specerijen er precies worden gebruikt om de drank te maken, maar de geruchten gaan dat er twaalf zijn, met inbegrip van koriander, muntblaadjes, oregano, anijs, eucalyptus, kaneel en rozemarijn. De kleur is topaas en de smaak elegant zoet met een hint van sinaasappel. Heerlijk on the rocks of als basis voor een lekkere Morangão.

Als je na je overheerlijke Portugese diner nog zin hebt om even te blijven zitten kun je daar natuurlijk lekker een Licor Beirão als digestief bij nemen. Je kunt ook een klein scheutje in je koffie doen, maar dat is bijna zonde. Als je de volgende keer naar Portugal op vakantie gaat moet je het beslist eens proeven. Voor de liefhebbers in Nederland die niet naar Portugal gaan, je kunt het in Portugese winkeltjes kopen of online bestellen. Als je nieuwsgierig bent naar recepten met Licor de Beirão neem dan eens een kijkje op de officiële site van het drankje. Zoals bijvoorbeeld deze lekkere crepes!

  • In Nederland koop je makkelijk online een fles!

Ter ere van het 100-jarige bestaan van de likeur hebben ze ‘Beirão d’Honra‘ op de markt gebracht, ontstaan als eerbetoon aan J. Carranca Redondo. Deze speciale editie is bedoeld als limited edition: een Licor Beirão verrijkt met oude druivenbrandewijn. Hij wordt bij voorkeur puur gedronken, zonder ijs. Een perfecte harmonie tussen de karakteristieke aroma’s van Licor Beirão en aged brandy. Ook deze speciale variant is online in Nederland te verkrijgen.