Recept: Licor de Ginja

De morel is de zure kers die de basis vormt voor onder andere kriekbier. In België heet de vrucht dan ook een kriek. Deze vrucht is ook wel bekend als de amarena (een amarena-kers is een ontpitte in suikersiroop ingelegde zure kers) in bijvoorbeeld het Italiaanse ijs. In Portugal heet deze vrucht de ginja en wordt hij voornamelijk gebruikt om het drankje ginjinha (licor de Ginja) van te maken.

Het verhaal gaat dat het oorspronkelijke recept afkomstig is van monniken, die de drank met uitsluitend natuurlijke producten maakten. Hier lees je meer over het drankje! Heb jij een morellenboom in je tuin staan? Zo maak je er zelf ginjinha van! Super simpel en oh zo lekker.

Ingrediënten

1 kilo morellen (zure kersen)
1 liter de aguardente (Portugese sterke drank)
1 liter rode wijn (goede kwaliteit)
750 gram licht bruine basterdsuiker
100 ml aalbessensiroop (groselha)
1 à 2 kaneelstokjes

Bereiding

Doe alle ingrediënten in een afsluitbare emmer en roer goed door elkaar. Bewaar de emmer vervolgens op een donkere plek. Hier laat je hem minimaal twee maanden staan. Hoe langer, hoe beter.

Eén keer per week pak je de emmer op en keer je hem ondersteboven om hem vervolgens weer terug te draaien. Zo mengen alle smaken zich goed en komt alles even in beweging. Open de emmer niet! Doe dit pas als je ginjinha klaar is om gedronken te worden.

Zorg dan dat je het overgiet in gesteriliseerde flessen. Altijd met een aantal morellen onderin de fles. Want je drinkt het drankje com (met) of sem (zonder) kers in je glaasje.

Saúde!

Licor de Ginja | Saudades de Portugal

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.