Liefde voor Portugal

In de vorige blog vroeg ik aan de lezers wat hun band was met Portugal. Het was heel mooi om de reacties te lezen. Dank jullie wel voor het delen van jullie gevoel over Portugal. Het is een gevoelskwestie, de liefde voor Portugal…. maar dat is liefde altijd toch? Liefde is ongrijpbaar en soms moeilijk in woorden te vangen.

Het woord dat ik ook vaak tegenkwam was: heimwee. Heimwee als je weer in Nederland terug bent uit Portugal. Heimwee naar Portugal, heimwee om weer terug te keren. Een lezer zei het als volgt: ‘als ik in Nederland ben, heb ik heimwee naar Portugal. Maar in Portugal heb ik geen heimwee naar Nederland’. Of lezers die door omstandigheden weer naar Nederland terugkeerden uit Portugal maar het leven daar enorm (blijven) missen.

De ‘way of life’ wordt ook vaak genoemd. Het rustigere leef- en werktempo. Toch ook een beetje ‘amanha/morgen’-mentaliteit. Maar ook het weer, het klimaat, genieten van het eten en drinken, het samenzijn/in gezelschap/sociaal eet en leefcultuur. De zon, zee, strand, de natuur. Maar er moet toch nog iets extra’s zijn denk ik naast de zon, zee, strand en de natuur. Want die kun je ook in andere landen vinden. Zelfs in Nederland kan je genieten van zon bij een echte zomer, zelfs van het strand bijvoorbeeld Zandvoort, Katwijk/Egmond aan Zee, Scheveningen kan genoten worden. Dus daar kan het niet aan liggen. Dus het is volgens mij een optelsom van de hier boven genoemde factoren.

Toch komt het vaak voor dat mensen gewoon niet weten waarom ze zich zo aangetrokken voelen tot Portugal, hoe kan je dat uitleggen? Het is iets ongrijpbaars. Misschien een diepe herkenning van heel lang geleden, van vorige levens misschien wel (dit laatste voor als men genegen is om in vorige levens of reïncarnatie te geloven). Iets wat tot zielsniveau reikt misschien? Misschien is er ook een ‘spirituele laag’ verbonden aan de aantrekkingskracht naar Portugal. Dit is een gedachte die ik slechts opgooi. Als iemand zich hierin kan vinden prima, zo niet ook goed.

Liefde voor Portugal

Wat ons, lezers en gastbloggers op deze website met elkaar verbindt is het gevoel, de ‘I don’t know why…just because it is’ voor Portugal. Maar zo zijn er mensen die dit gevoel hebben voor ongeacht welk land op de wereld. Mensen voelen zich meer thuis in een bepaald land dan in het land waar ze zijn geboren of leven. Ik heb ooit een verhaal gehoord van iemand die een keer op vakantie ging naar Land X en ter plekke in huilen uitbarstte, een gevoel kreeg van hier hoor ik thuis. Het is toch bijzonder vind ik, er moet meer zijn om dit te verklaren.

Hoe het ook zij op dit moment heb ik zoveel mensen in mijn vrienden- en kennissenkring die naar Portugal vertrekken. Zoveel dat het niet normaal meer is, het aantal mensen die dit onderneemt. Oké, het is een goedkoper land om te wonen, maar lonen liggen lager, levensstandaard ligt ook lager. Maar de boodschappen in een grote supermarkt vind ik zelf nogal duur. Dus hoe men daar met de lagere lonen ‘het leven bedruipt’ ben ik nog niet achter. Ik hoor wel mensen zeggen, ‘we hebben minder nodig. Een ding is wel zo, de gemiddelde Portugees gaat niet naar het buitenland op vakantie. Waarom zou hij/zij? In Portugal hebben ze alles voor het vakantiegevoel. De jongere generatie is wel reislustiger dan de oudere generatie, die kiezen voor meer exotische reizen/bestemmingen.

Hoe dan ook het blijft een mysterie waar niet altijd woorden voor te vinden zijn. Of zoals een lezer heel prozaïsch opmerkte: ‘Je houdt van Portugal omdat het zo is, je weet toch ook niet waarom je precies van iemand houdt –omdat het zo is’.

Ik sluit hiermee af want meer zeggen is niet nodig, alles is al gezegd ‘in the name of Love for Portugal’….Pelo o amor a Portugal.

Ate a proxima…..tot de volgende keer


De in Portugal geboren Edite dos Santos, woont sinds haar derde jaar in Nederland. Ze werkt hier als voetreflexologe en natuurgeneeskundige. Ze gelooft in een holistische aanpak van klachten en in evenwicht tussen body, mind and soul. Verhalen vertellen en verhalen schrijven doet ze graag. Haar motto is: mooie woorden zijn er om gedeeld te worden.