Likeurtjes met Portugese smaken

Likeur die smaakt naar pastel de nata, arroz doce of ginja met chocola? Als dit klinkt als muziek in jouw oren moet je zeker even verder lezen. Er is nu een bedrijf in Portugal dat onder de naam “Cantares de Portugal” likeurtjes maakt met typisch Portugese smaken. Jammie!

Het bedrijf Decanter uit het noordelijke Valença houdt van innovatieve ideeën. Dat werd al duidelijk toen ze de allereerste rode gin op de markt brachten, de zogenaamde Tinto. Maar nu hebben ze weer iets leuks bedacht, namelijk likeuren met de typische smaken van Portugal. Misschien denk je dan meteen aan iets als likeur met sardientjessmaak, maar zo vreemd zijn ze gelukkig niet. Er zijn op dit moment zes smaken verkrijgbaar:

  • arroz doce (rijstpudding)
  • pastel de nata
  • chocola met ginja (de bekende kersenlikeur die in een cupje van chocola wordt geserveerd)
  • koffie
  • aromatische kruiden
  • perico (een lokale vrucht uit Valença waar ik werkelijk geen vertaling voor weet)

Niet alleen de smaak is typisch Portugees. Op het etiket van de fles zie je een rood hart in de stijl van het filigraanwerk uit Viana do Castelo en daarbij zijn zinnen van bekende Portugese schrijvers geschreven. Al met al zijn deze drankjes dus een leuke herinnering aan Portugal of een goed cadeautje voor een Portugal liefhebber. Een fles kost € 19,90 en is te koop op de luchthaven, in sommige supermarkten en online op de Decanter website. De pastel de nata variant is online ook in Nederland te koop.

Ben je niet zo dol op één van deze smaken? Heb dan nog even geduld, want er zijn nieuwe smaken in de maak zoals citroen, leite-creme, en de koekjes van het klooster Convento do Bom Jesus de Valença.

Kan je niet wachten tot je in de gelegenheid bent deze nieuwe likeurtjes te proeven? Kijk dan eens hier naar het recept dat ik gaf om pastel de nata shotjes te maken!