Lisa in Lissabon: afscheid

Op 4 mei schreef ik mijn laatste blog. Natuurlijk niet mijn allerlaatste, maar de laatste tot nu toe. Het was er eentje over saudades. Saudades naar Portugal. Eigenlijk had er afgelopen maand opnieuw een blog van mij op deze website moeten verschijnen, maar helaas ging dat niet door. Helaas zeg ik, omdat het niet zo was dat ik er gewoon even geen tijd of zin in had. Nee, de reden was anders. Op 19 mei overleed mijn vader aan die vreselijke rotziekte: kanker.

Eindelijk heb ik weer een beetje de drive en de motivatie voor het schrijven en bloggen teruggevonden. Natuurlijk stond mijn werk niet helemaal stil, maar wel even op een lager pitje. Mijn wereld stond immers even stil. Waar anderen maar doordenderen wilde ik gewoon even rust. Inmiddels ben ik alweer een paar weken terug in Portugal. Thuis in het land waar ik me zo op mijn plek voel.

Gek gevoel

Toch is het ook af en toe best wel een beetje vreemd om hier weer te zijn. Mijn vader en ik deelden immers drie belangrijke passies: de passie voor sport, die voor schrijven en taal en uiteraard de passie voor Portugal. Over die drie passies schreef ik onlangs al eens een blog.

Mijn ouders namen me elk jaar mee op zomervakantie naar Portugal en daardoor ben ik verliefd geworden op het land. Eigenlijk hebben mijn ouders altijd een vakantiehuisje in Portugal willen hebben. Door de ziekte van mijn vader is dat er helaas nooit van gekomen. En dus trok ik de stoute schoenen aan. In 2016 was ik toe aan een nieuwe uitdaging en ben ik er gaan wonen.

Ik ben nog steeds ontzettend blij dat ik die stap heb genomen. Maar toch knaagt het ook een beetje. Natuurlijk is Portugal het land waar mijn vader zo vreselijk van hield. Wat dat betreft zit ik op de goede plek. Toch voel ik me soms ook een beetje ‘schuldig’. Ik woon immers op de plek (of in het land) waar hij ook graag had willen wonen. Waar hij het liefste zijn oude dag had willen vieren. Helaas was het hem niet gegund.

Lisa in Lissabon

Herinneringen

Wanneer ik nu op bepaalde plekken kom waar we als gezin vaak kwamen dan krijg ik flashbacks. Ik denk aan de momenten waarop we zo genoten van Portugal en word dan af en toe spontaan verdrietig. Natuurlijk woon ik al bijna anderhalf jaar ‘alleen’ in Portugal. En dat vind ik ook nog steeds niet erg. Nee, ik vind het juist erg dat ik niet meer aan mijn vader kan vertellen in welke mooie boekwinkel ik ben geweest of welke versie van bacalhau ik nu weer gegeten heb.

Vanaf nu doe ik alles voor de ‘eerste keer’. Voor de eerste keer zonder mijn vader. Ook al was hij de afgelopen anderhalf jaar niet bij me, toch voelde het alsof hij er was. Nu is dat anders. Dat voelt gek. Alles wat ik doe voelt gek. Maar eigenlijk toch ook wel weer goed. Ik weet immers hoe graag hij wil dat ik geniet van het leven. Op jou, pap. Vanuit Portugal zwaai ik naar je. En het land zwaait naar je.

Iedere eerste donderdag van de maand kan je meer lezen over mijn leven in Portugal. Daarnaast kun je me ook volgen via mijn eigen website Bom Dia Lisa, waar ik dagelijks blog over journalistiek, sport en reizen. Neem zeker eens een kijkje en als je wilt… check (en like) mijn Facebook-pagina eens!