Lisa in Lissabon: freelancing

Inmiddels woon ik al (bijna) twee jaar in Lissabon. Toch krijg ik nog regelmatig dezelfde vragen. Waarom woon je eigenlijk in Portugal, wat doe je daar precies en wanneer kom je weer terug naar Nederland? Tijd om het nog eens even op een rijtje te zetten.

Waarom ik in Portugal woon is eigenlijk simpel. Door mijn ouders ben ik al jaren bevangen door het Portugal-virus. Elke zomervakantie (om precies te zijn sinds mijn geboorte zo ongeveer) verbleven we minstens een maand in Portugal. Het begon allemaal in Charneca da Caparica, dichtbij Lissabon. Vanaf 2000 werd die plek ingewisseld voor Caldas da Rainha. Elke keer als we weer op het vliegveld stonden na een maand lang genieten in Portugal werd ik chagrijnig. Elke keer kreeg ik weer ‘heimwee’ naar dat mooie land. Ik wilde er eigenlijk gewoon blijven. En dus trok ik in maart 2016 de stoute schoenen aan. Zie ook: Hoe ik viel voor de charme van Portugal.

Wat doe je in Lissabon?

In eerste instantie begon ik met een kantoorbaan in Lissabon, maar dat bleek niet te zijn wat ik ervan had gehoopt. En dus besloot ik om mijn werk als freelance sportjournalist weer op te pakken. Want ja, freelancen kan in principe overal.

Wat dat betreft kan ik mezelf dus een soort van digital nomad in Lissabon noemen. Een digital nomad is iemand die voor zijn of haar werk geen vaste werkplek nodig heeft. Je werk kun je immers (meestal) online doen. Dat is bij mij ook het geval. Artikelen schrijven kan ik overal en telefonische interviews zijn ook geen probleem. Ik werk bovendien niet alleen maar vanuit huis, maar ook regelmatig vanuit gezellige cafeetjes of koffietentjes.

Natuurlijk ga ik af en toe nog wel naar Nederland of naar andere landen om verslag te doen van (grote) toernooien. Dat vind ik stiekem ook een van de leukste dingen aan mijn werk: reizen en verslag doen van de belangrijkste wedstrijden.

Lisa in Lissabon

Inmiddels heb ik een aantal vaste werkgevers waar ik maandelijks voor werk. Dat zijn onder andere de Holland Media Combinatie (namens hen schrijf ik voor het Haarlems Dagblad en zes verschillende edities van het Noordhollands Dagblad), De Stentor, Arko Sports Media (magazine Gymsport.nl en NLCoach), gymnastiekunie KNGU, Tyrsday, Turnsupporter, Gracenote Sports (verzorgen van onder andere biografieën voor sportevenementen). Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfjes Bom Dia Lisa en Sports2Visuals (samen met collega Carolien Visser). Ja, ik heb het (best wel) druk. Ik klink misschien als een workaholic, maar werken is mijn passie. Dat lees je ook hier.

Ondanks deze lijst aan werkzaamheden sta ik overigens altijd open voor nieuwe uitdagingen in de wereld van de (sport)journalistiek of reizen, dus schroom absoluut niet om me eens een berichtje te sturen. Uiteraard zijn er ook wat voor- en nadelen aan mijn bestaan als freelancer in Lissabon. Die schreef ik al eens op mijn website.

Wanneer kom je weer terug?

Waarom ik in Portugal woon en wat ik er doe is inmiddels wel helder, denk ik. Daarnaast willen mensen ook regelmatig weten wanneer ik terug naar Nederland kom. Tja, ik kom af en toe best even naar Nederland voor mijn werk of andere dingen.

Maar wanneer ik weer in Nederland ga wonen? Uhm, geen idee. Momenteel voel ik me nog prima in Portugal. Natuurlijk kan dat altijd veranderen, maar dat zien we dan wel weer. Daarom voor nu: ik weet niet wanneer ik terugkom. Zo, dat is wel duidelijk. Toch?

En nu jullie… wat willen jullie van mij weten?

Ik heb nu antwoord gegeven op de ‘meest gestelde vragen’. Maar stiekem ben ik wel benieuwd wat jullie – als volgers van mijn maandelijkse blog – graag van mij willen weten. Over mij, over mijn werk, over Portugal, over Lissabon of wat dan ook…. Laat het me weten en wellicht wordt het een onderdeel van mijn volgende blog op Saudades de Portugal!

Iedere tweede donderdag van de maand kan je meer lezen over mijn leven in Portugal. Daarnaast kun je me ook volgen via mijn eigen website Bom Dia Lisa, waar ik blog over journalistiek, sport en reizen. Neem zeker eens een kijkje en als je wilt… check (en like) mijn Facebook-pagina eens!