Inmiddels woon ik al (bijna) twee jaar in Lissabon. Toch krijg ik nog regelmatig dezelfde vragen. Waarom woon je eigenlijk in Portugal, wat doe je daar precies en wanneer kom je weer terug naar Nederland? Tijd om het nog eens even op een rijtje te zetten.
Waarom ik in Portugal woon is eigenlijk simpel. Door mijn ouders ben ik al jaren bevangen door het Portugal-virus. Elke zomervakantie (om precies te zijn sinds mijn geboorte zo ongeveer) verbleven we minstens een maand in Portugal. Het begon allemaal inย Charneca da Caparica, dichtbij Lissabon. Vanaf 2000 werd die plek ingewisseld voor Caldas da Rainha. Elke keer als we weer op het vliegveld stonden na een maand lang genieten in Portugal werd ik chagrijnig. Elke keer kreeg ik weer โheimweeโ naar dat mooie land. Ik wilde er eigenlijk gewoon blijven. En dus trok ik in maart 2016 de stoute schoenen aan.ย Zie ook: Hoe ik viel voor de charme van Portugal.
Wat doe je in Lissabon?
In eerste instantie begon ik met een kantoorbaan in Lissabon, maar dat bleek niet te zijn wat ik ervan had gehoopt. En dus besloot ik om mijn werk als freelance sportjournalist weer op te pakken. Want ja, freelancen kan in principe overal.
Wat dat betreft kan ik mezelf dus een soort van digital nomad in Lissabon noemen. Een digital nomad is iemand die voor zijn of haar werk geen vaste werkplek nodig heeft. Je werk kun je immers (meestal) online doen. Dat is bij mij ook het geval. Artikelen schrijven kan ik overal en telefonische interviews zijn ook geen probleem. Ik werk bovendien niet alleen maar vanuit huis, maar ook regelmatig vanuit gezellige cafeetjes of koffietentjes.
Natuurlijk ga ik af en toe nog wel naar Nederland of naar andere landen om verslag te doen van (grote) toernooien. Dat vind ik stiekem ook een van de leukste dingen aan mijn werk: reizen en verslag doen van de belangrijkste wedstrijden.
Inmiddels heb ik een aantal vaste werkgevers waar ik maandelijks voor werk. Dat zijn onder andere de Holland Media Combinatie (namens hen schrijf ik voor het Haarlems Dagblad en zes verschillende edities van het Noordhollands Dagblad), De Stentor, Arko Sports Media (magazine Gymsport.nl en NLCoach), gymnastiekunie KNGU, Tyrsday, Turnsupporter, Gracenote Sports (verzorgen van onder andere biografieรซn voor sportevenementen). Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijfjes Bom Dia Lisa en Sports2Visuals (samen met collega Carolien Visser).ย Ja, ik heb het (best wel) druk. Ik klink misschien als een workaholic, maar werken is mijn passie. Dat lees je ook hier.
Ondanks deze lijst aan werkzaamheden sta ik overigens altijd open voor nieuwe uitdagingen in de wereld van de (sport)journalistiek of reizen, dus schroomย absoluut niet om me eens een berichtje te sturen.ย Uiteraard zijn er ook wat voor- en nadelen aan mijn bestaan als freelancer in Lissabon. Die schreef ik al eens op mijn website.
Wanneer kom je weer terug?
Waarom ik in Portugal woon en wat ik er doe is inmiddels wel helder, denk ik. Daarnaast willen mensen ook regelmatig weten wanneer ik terug naar Nederland kom. Tja, ik kom af en toe best even naar Nederland voor mijn werk of andere dingen.
Maar wanneer ik weer in Nederland ga wonen? Uhm, geen idee. Momenteel voel ik me nog prima in Portugal. Natuurlijk kan dat altijd veranderen, maar dat zien we dan wel weer. Daarom voor nu: ik weet niet wanneer ik terugkom. Zo, dat is wel duidelijk. Toch?
En nu jullieโฆ wat willen jullie van mij weten?
Ik heb nu antwoord gegeven op de โmeest gestelde vragenโ. Maar stiekem ben ik wel benieuwd wat jullie โ als volgers van mijn maandelijkse blog โ graag van mij willen weten. Over mij, over mijn werk, over Portugal, over Lissabon of wat dan ookโฆ. Laat het me weten en wellicht wordt het een onderdeel van mijn volgende blog op Saudades de Portugal!
Iedere tweede donderdag van de maand kan je meer lezen over mijn leven in Portugal. Daarnaast kun je me ook volgen via mijn eigen website Bom Dia Lisa, waar ik blog over journalistiek, sport en reizen. Neem zeker eens een kijkje en als je wiltโฆ check (en like) mijn Facebook-pagina eens!
Beste Lisa, met veel bewondering lees ik je enthousiasme en doorzettingsvermogen wat je allemaal hebt bereikt en nog gaat bereiken want dat is zeker waar.
– Ik wil je hier niet “lastig”vallen met praktische zaken maar eigenlijk terug komen op je eigen eerder vraag wat ik graag van jou zou willen weten.
-Al bijna 9 jaar lang zijn mijn vrouw en ikzelf Portugal gangers en dan vooral door de binnenlanden weg van toeristen plaatsen.
-Zelf werkzaam in Landbouwwerktuig automatisering en voortdurend bezig om op de vierkante mtr de opbrengst en efficientie voor de boeren te verhogen, is het voor mij/ons een verademing om weer terug naar de basis te gaan wat in Portugal nog aanwezig is.(geen/ander stress… normale produktiveit en werk-prive in balans.
-Vraag:
* Ik zou wel eens willen weten wat er bij jou in je hoofd speelt en hoe jij omgaat met alles wat op je af komt als je vanuit Portugal weer eens terug bent in Nederland.
* Hoe je omgaat met al die momenten waar je (automatisch) ja/nee vergelijkingen maakt met je (bijna) thuisland Portugal.
Een verblijf standplaats in Portugal )zoals bij jou)is wezenlijk anders dan een (lange)vakantie.
Groet,
Ton
In de app van de CA kan je overschakelen naar het engels.
Op de pagina waar je je pincode invult rechts onderin.
Bom dia, ook al heb je je vraag gesteld aan Lisa, misschien kan ik je helpen met onze ervaring met banken in Portugal. Wij wilden eerst , ook omwille van een verzekeringskwestie, een bankrekening openen bij Bankinter wat gemakkelijk zou geweest zijn aangezien die schuin over onze deur in Lagos een kantoor hebben. Ze spreken heel goed Engels maar er viel niet mee te werken. Ongelooflijk maar ze aanvaardden wel de handtekening van mijn man maar niet die van mij , wegens niet identiek met de handtekening op mijn paspoort !! En hoe meer die man mij deed “oefenen” hoe minder het lukte…
Op aanraden van een Portugese bevriende advocate zijn we dan naar CA in Lagoa gegaan. Sr. Andrรฉ spreekt vlot Engels, is heel open-minded en stelt zich heel behulpzaam en vlot op tegenover buitenlanders. De app is inderdaad in het Portugees maar eens ze het je 1 maal uitleggen is het niet zo moeilijk hoor. Mijn man spreekt minder goed Portugees dan mij en heeft alles genoteerd op zijn manier en hij kan er nu ook mee werken.
Hopelijk heb ik je hiermee een beetje kunnen helpen.
@ Lisa, dankjewel voor je fijne en informatieve blog ?
Beijinhos, Karin
In de app van de CA kan je overschakelen naar het engels.
Op de pagina waar je je pincode invult rechts onderin.
Bom dia, Lisa ๐ Ik volg je saudades met hart en ziel. Al jaren verkennen we Portugal, in 2014 hebben we een casa gekocht in Algarve, in 2020 verhuizen we, de voorbereidingen zijn reeds begonnen. Waar ik al een hele tijd mee sukkel is een goede bank in Portugal. Momenteel hebben we (omwille van een verzekeringskwestie) een bankrekening moeten openen. (CA) echter in het dorpje waar we wonen begrijpen ze geen woord Engels en de app voor homebanking is eveneens enkel in het Portugees. We zijn de portugese taal nog niet machtig genoeg om deze vakterminologie goed te begrijpen. Wat kan je vertellen over banken in Portugal? Uw ervaringen? Uw tips? Dankjewel