Lissabon: Hoopvolle Zomerplannen

Als ik mezelf even een nostalgisch moment toelaat, en terugdenk aan de afgelopen jaren op tour door Lissabon, zeker in de hitte van de zomer, blijft er toch altijd een vraag bij mij hangen. “Maya, waar kunnen we hier naar het strand”? en heeft Lissabon geen stadsstrand? In het kader van hoopvolle zomerplannen, lijkt ’t mij een mooi idee om jullie even (digitaal) mee te voeren langs de kust van Lissabon, en alle strand opties daaromheen. 

Zeker ook omdat ik momenteel veel zie veranderen. Ten goede, denk aan dorpjes met nieuwe “geen-auto” regelingen, zodat de terrasjes meer ruimte krijgen. Betere infrastructuur voor fietsers (langs de kust), waar ik zelf super enthousiast over ben. We gaan op pad…

Lissabon – Caxias 

Lissabon zelf, als stad, heeft geen strand. Althans, geen strook waar echt fijn op te zonnebaden is. Komt ook omdat Lissabon (nog) niet aan de oceaan ligt. Het prachtige vergezicht over het water is voornamelijk rivier, de Taag. Die uiteindelijk uitmondt in de “Atlantico”. Vanaf Lissabon is het wel vrij simpel om snel een strandgevoel op te zoeken. Dit kan natuurlijk met de trein, dit is het snelst. Alleen is het ook erg aan te raden om alternatief vervoer eens een kans te geven. Bijvoorbeeld: de fiets! 

Achter het station langs (met je neus naar de trein op links) is sinds een aantal jaar langzaam, langzaam, een strook fietspad verschenen. Het fietspad loopt aan het water en is zo goed als helemaal afgesloten van de stad. Wat best een bijzonder gevoel geeft. Op rechts zie je nog steeds alle heuvels versierd met gekleurde huisjes en tegel gevels en op links de ultieme rust van de rivier. Auto’s en trein hoor je amper. Het is dus een perfecte route voor bezinning en genieten van het uitzicht. Het fietspad voert je langs alle buitenwijken van Lissabon, richting de wijk Belem. Veel mensen stoppen hier hun tocht om uiteindelijk terug te fietsen. Al loopt het pad nog een stuk verder door. 

Lissabon: Hoopvolle Zomerplannen

Het is niet lastig te volgen, en je kan je in principe laten mee voeren. Dan kom je na Belem in de wijk Alges. Hier begint al meer strand op te doemen. Zelf vind ik het strandje van Alges niet super bijzonder. Al wel erg geschikt voor een picknick moment. Zeker ook als je in Lissabon verblijft en even de stad wil ontvluchten. Ik hou er zelf van om wat petiscos (de portugese tapas) op te pikken onderweg drankje mee, handdoekje de fietsmand in en binnen een minuut of veertig is Alges een prima optie voor als je ook niet te ver weg wil. 

Als we dan vervolgens de fiets weer opstappen en het pad weer volgen voert het ons langs de hele rivierlijn, we naderen langzaam de oceaan. Het is een prachtige route maar een paar meter van het water af, het voelt echt alsof je soms zelfs in het water fietst. 

We fietsen langs een aantal kleinere wijken/buurten die vooral ooit zijn ontstaan om werklieden betaalbare huizing te bieden dichtbij de fabrieken die Lissabon omranden. De fabrieken, bijvoorbeeld de zuivel fabriek van Cruz Cabrada bestaan nog, maar zijn niet meer operationeel. Verlaten en lichtelijk spookachtig. Uiteindelijk komen we dan (na een uurtje fietsen) bij het plaatsje Caxias. En dit is nu precies zo’n plek waar je niet zo snel zou eindigen, maar absoluut de moeite waard. Caxias heeft een fijn, niet te groot strand dat het fort (niet te missen) omlijst. Aan de complete kustlijn tot aan de stad Cascais (de meest populaire kustplaats) zijn meerdere forten te vinden. Geplaatst als een soort reeks, rond 1500. Ter bescherming van de water wegen richting de stad. Naast het fort en het strand vind je een hele fijne nieuwe strandtent. Bahia genaamd. Compleet met uitgebreid terras en zonneweide. 

De menu kaart is ook een lust voor het oog. Een van mijn favoriete plekjes om vrienden te ontmoeten en alles van de voorgerecht kaart te bestellen. De petiscos zijn hier een aanrader. Tafel vol met eten met uitzicht op het strand. Heerlijk! Natuurlijk kan je er na een aantal glazen sangria en de uitgebreide lunch, voor kiezen om terug te fietsen naar het stadshart. Door gewoon het zelfde pad weer terug te volgen. 

Al kunnen we ook zeker nog een stukje verder. 

Lissabon: Hoopvolle Zomerplannen

Het pad voert ons naar de wat grotere stranden waar echt goed te zwemmen en zonnen is. Mijn eigen eerste keuzes zijn dan Santo Amaro en Oeiras. Dit zijn stranden die ik zelf erg weinig tegen kom online of in stadsgidsen. De stranden zijn van fijn zand afgewisseld met rotsen en eigenlijk het meest bezocht door puur locals. Ook vind je rondom Oeiras vele gekleurde vissersbootjes. Dit geeft mij tot op vandaag nog steeds het gevoel op vakantie te zijn. Al is het dan in eigen land. 

Als ik zelf met tour groepen jonge kinderen mee heb zorgt het strandjutten altijd voor veel vermaak. Er zijn hier zoveel prachtige schelpen (schatten) te vinden, dat ik inmiddels een hele kist nodig heb om ze allemaal te bewaren. Ook leuk als souvenir voor thuis! 

Lissabon: Hoopvolle Zomer Plannen

Terwijl ik dit schrijf bedenk ik mezelf dat ik de rest van de middag vrij ga maken, mijn handdoek en bikini inpak en de tocht ga fietsen. Na het herlezen van dit stukje heb ik een verschrikkelijke zin in een fijne strand lunch en plons in de (nog wel wat koude) oceaan. 

Hopelijk kan ik dat snel allemaal weer met jullie delen in het echte leven. Portugal stabiliseert qua situatie, dus we houden moed en hoop op een mooie en gezonde zomer


Maya werd zes jaar geleden tijdens een stedentrip op slag verliefd op Portugal. Eenmaal terug in Nederland zegde ze haar baan op, pakte ze haar koffers en binnen een maand begon ze aan een nieuw leven in het prachtige Lissabon. Sinds drie jaar is ze gids in de regio. Daarnaast heeft ze een voorliefde voor Portugese geschiedenis en heeft ze “stad struinen” bijna tot sport verheven.