Gastblog: Like a local in de Alentejo

De Rota Vicentina is een prachtig natuurpark met maar liefst 450 k.m aan wandelpaden. Met zijn kliffen, vissersdorpen, en eindeloze landerijen is dit het mekka van hikers en bikers. Maar wat nu als je helemaal geen klipgeit bent, of liever niet op de fiets wil stappen, maar toch van deze briljante omgeving wil genieten?… Geen probleem. Ga op stap met een local. Zo verken je een stukje van de Costa Vicentina, en proef je even aan het dagelijkse leven van een kunstenaar, visser of ambachtsman.

Wie o- wie? Bij stichting TOURO AZUL (Blauwe stier) staat lokale cultuur en kunst centraal. Om die reden organiseert Touro Azul o.a. ‘tours met een local’. Waar? Grofweg tussen Santiago do Cacém en Sagres. Hoe? In samenwerking met lokale bewoners, ambachtslieden, en artists worden verschillende ervaringen met locals aangeboden. Ideaal als je in de Alentejo bent. Reisachtige Laura kan er over mee praten. Zo bracht ik een bezoekje aan een  kunstenares en maakte een korte wandeling in de omgeving Gavião.

Like a Local | Saudades de Portugal

Kunstenares, verzamelaar annex boerin

Odette woont in Gavião een gehucht nabij Odemira. Midden in het glooiende landschap staat de eeuwenoude boerderij van Odette en haar familie. Kunstenares, en verzamelaar Odette leeft in een zelfgemaakt museum. Het museum/huis is bezaaid met (zelfgemaakte) kunst, antiek en werktuigen uit vervlogen tijden. Bij het zien van veel voorwerpen heb ik eigenlijk geen idee wat het is, of waar het voor dient. Onder het genot van een huisgemaakte ‘Medronho’ (jenever van medronho fruit) vertelt Odette vrolijk over haar leven, tradities uit de regio. Gelukkig geeft Odette tussen de bedrijven door een ‘korte demonstratie’. En zo is het uiteindelijk toch duidelijk waarvoor sommige voorwerpen voor worden gebruikt. Daarbij maken we een kleine wandeling in de buurt van de boerderij. Zo lopen we naar het huis van de buurman….3 k.m verderop. Het leven is hier tijdloos, rustig en puur. Wel is het hard werken. Een kleine veestapel, moestuin, het nodige onderhoud. Dat vergt tijd en aandacht. Odette draagt met veel liefde zorg over het huis, al had ze als jongvolwassene andere plannen….

Odette is geboren in de boerderij, maar heeft -als twintiger- lange tijd in Lissabon gewoond. Juist omdat Odette voor haar ouders wilde zorgen, en de hectiek van de stad wilde ontvluchten is ze later teruggekeerd naar haar ouderlijke huis. Gaandeweg heeft Odette de vervallen boerderij in de oorspronkelijke staat hersteld. Daarbij heeft Odette zich veel gebruiken, ambachten van vroeger eigen gemaakt. Het is voor haar dan ook van belang om deze verloren kennis en kunde te kunnen delen. En zo kom ik heel wat te weten, over het leven op het platteland in de Alentejo. En daarbij ontmoet ik ook nog eens  Odette’s vader en oom die nog altijd in het huis wonen. Deze ‘go local ervaring’ is leuk, en tegelijkertijd een tikje maf. Op sommige momenten lijkt het alsof je in een schilderij van Breugel bent terecht gekomen. Hoe dan ook… deze ludieke tour geeft een kijkje in het leven van bijzondere mensen uit de Alentejo. Een leuke activiteit voor wie op zoek is naar een unieke culturele ervaring.

Like a Local | Saudades de Portugal

Praktische informatie

De meeste tours duren 2-7 uur: inclusief lunch, wandeling in de omgeving. Kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, en type tour. Zo zal een workshop bij een pottenbakker, of (zee)vissen iets prijziger zijn. Meer lezen over Laura’s tripje naar de Alentejo? Fijne logeeradresjes op de mooiste locaties? Of trips met kids? Reisachtig.com is je ideale reisgenoot!