Recept: Lulinhas Fritas à Algarvia

Eén van die gerechten die wij standaard eten als we in de Algarve zijn is lulinhas fritas à algarvia. Het kan gegeten worden als petisco of als hoofdmaaltijd, beide manieren zijn heerlijk! Met dit recept met de smaak van de zee die zo typisch is voor de Algarve reizen we even naar Portugal, maar dan zonder van huis te gaan. Het is namelijk makkelijk klaar te maken in je eigen keuken!

Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s. 

In Portugal krijg je deze inktvisjes normaal gesproken in zijn geheel op je bord. Dan zit de ruggengraat er nog in en soms zitten er ook nog eitjes in het lijf. Schoonmaken doe je op je bord. In erg toeristische restaurants maken ze ze wel schoon. Kies bij dit recept wat jij liever hebt.

Goed voor ongeveer 4 personen.

Ingrediënten

1200 gram kleine pijlinktvisjes
3 tenen knoflook
1 laurierblaadje
100 ml droge witte wijn
1 bosje verse peterselie
3 peperkorrels
olijfolie
zout & peper

Bereiding

De visboer op de markt heeft hier soms verse pijlinktvissen, maar de diepgevroren variant gaat ook prima.

Schoonmaken indien gewenst: trek met een kleine ruk de kop en ingewanden van het lijf en was alles daarna goed. Snijd de kop net onder de ogen af en laat de tentakels heel. Haal de bek uit de tentakels, gooi de kop/ingewanden weg en trek de doorschijnende ”ruggengraat” uit het lijfje. Spoel alles nogmaals schoon. Verwijder vervolgens het buitenste vliesje van de pijlinktvissen.

Breng de pijlinktvisjes op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie, de geplette teentjes knoflook met schil, het laurierblaadje en de drie peperkorrels. Laat de knoflookteentjes op laag vuur iets bruin worden, uiteraard zonder ze te verbranden.

Voeg zodra de knoflook bruin begint te worden de inktvisjes toe. Bak ze op laag vuur rondom gaar. Blus af met de witte wijn (en indien nodig een beetje water) en laat ze nog een paar minuten sudderen/droog bakken. Maak af met wat fijngesneden peterselie en serveer direct, met partjes citroen voor de liefhebber.

Bom apetite!

Lulinhas Fritas à Algarvia

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.