Arco da Calheta: Octopus

Na bijna 15 maanden op Madeira te wonen zijn wij 2 weken geleden ingetrokken in ons eigen nieuw verbouwde huis. Een beloning voor de lange en intensieve tijd van 6 maanden verbouwen, terwijl wij zelf midden in de ‘bouwput’ woonden. Dit laatste heeft veel voordelen gehad ten opzichte van de bouw flow, maar was ook pittig door het constante geluid van cementmolens, cirkelzagen, veel stof,  radio van de lokale omroep door de speakers (arbeids-vitamientjes) en drilboren.

Wij zijn erg blij met deze nieuwe fase die weer een nieuwe ervaring gaat geven aan ons leven op een eiland als Madeira. Het betekent namelijk ook dat we de keuken in gebruik kunnen nemen waarin wij van alle ruimte kunnen genieten tijdens het veelal samen koken. Dit doen we graag en proberen lekker veel nieuwe dingen uit. Glaasje wijn erbij en muziek om het compleet te maken. Dingen waar wij voorheen in Nederland niet aan toe kwamen. Maar ook gerechten die daar niet zo eenvoudig of vaak minder vers voorradig waren.

Zo hebben we ons voorgenomen om verschillende gerechten van Octopus (polvo in het Portugees) hier ons eigen te maken qua bereiding.  Het geheim in een goed bereid gerecht van dit bijzondere zeedier zit in een aantal dingen. Techniek en tijd spelen hier een belangrijke rol in, dus een snelle hap voor thuis is het zeker niet. Inmiddels de versies van stoven, gebakken in de oven en fris met olie en azijn al met succes kunnen eten samen. En zelfs ook al aan anderen kunnen laten proeven met succes.

Onlangs hebben wij ook op Praia Formosa (soort van strandgedeelte bij Funchal) fantastisch lekker vis gegeten. We zagen het voorbij komen en roken de heerlijke geur van vers gebakken makreel. Kleine makreeltjes met kop en al van ongeveer 15 cm die hard gebakken zijn in pindaolie. Deze visjes worden simpel geserveerd met een paar plakjes citroen en je kunt ze met kop en staart op eten. Heerlijk krokant en super veel smaak hebben ze. Een fantastisch alternatief voor de eeuwige bitterballen bij een drankje in de zon!

De kracht zit hem hier in de Portugese keuken vooral in de pure en eenvoudige gerechten. Het fijne aan deze omgeving is dat bijna alles hier gewoon groeit in de natuur qua keukenkruiden voor de Portugese keuken. Laurier, rozemarijn en tijm pluk je gewoon onderweg tijdens een wandeling, hoe mooi wil je het hebben?

Voorlopig kunnen we hier volop experimenterend genieten van onze keuken. Een keuken zonder hightech, maar met veel ruimte. Omdat koken spelen is met kennis, voorkeur voor ingrediënten, liefde voor eten en een goede scherpe messen set.

Abraço,

Anne & Dave

Volg ons ook via Facebook & Instagram.