Madeira Travelista: Leven met de Locals

De Madeiraanse cultuur is zeer gastvrij en de mensen zijn trots op hun afkomst en het paradijselijke eiland waar zij hun roots hebben. Ik heb mij hier altijd zeer welkom gevoeld en ik ben dankbaar voor de mensen in mijn leven hier die mij uitnodigen een deel van hun familie te zijn, zodat ik zo een kijkje achter de schermen mag ervaren van het dagelijkse leven van de locals.

Toen ik naar Madeira verhuisde was het een prioriteit voor mij om de taal te leren. Ik ben persoonlijk van mening dat dit een vorm van respect is naar het land en de mensen waar jij kiest te gaan wonen en hoe kan je een cultuur beter leren kennen, dan door hun eigen moedertaal? Ook vond ik het erg belangrijk dat ik mijzelf altijd zou kunnen redden en er geen taalbarrière zou zijn. Veel mensen in functie van de overheid spreken namelijk nog steeds geen Engels en zelfs Madeiranen van mijn leeftijd! Zij werken niet in het toerisme of in de horeca en daarom is Engels nooit echt een vereiste voor hen geweest.

Leven met de Locals

Portugees is geen makkelijke taal. Toen ik het voor het eerst hoorde kon ik nog geen punt of komma in de zinnen ontdekken. Alles leek één draad chaos, maar het klonk wel mooi. Ik ben nog steeds van mening dat de makkelijkste manier om een taal eigen te maken is door er volledig in te duiken. En dat deed ik zeker. Ik oefende met de Duolingo app om de grammatica onder de knie te krijgen. Dit is echter Braziliaans Portugees, dus wel een beetje anders. Ik keek naar Portugese soaps zonder ondertiteling, omdat het acteerwerk hier zo in wordt overdreven dat je steeds meer begint te begrijpen. Ik luisterde naar de Portugese radio en probeerde Portugees te lezen.

Leven met de Locals

Daarnaast ‘dwong’ ik iedereen waarmee ik toen der tijd samenwerkte in de hotels, de bus en op de luchthaven om Portugees met mij te spreken. Ik merkte al snel dat de Madeiranen dit leuk vonden. Zij verbeterde mij zelfs door mijn zinnen te herhalen in een vraag, zodat ik de zinsopbouw begreep en het niet leek alsof zij mij aan het verbeteren waren, maar meer controleerde of zij mij goed begrepen. Binnen vier maanden sprak ik de taal. Een prestatie waar ik nog steeds trots op ben!


Vind jij het leuk een kijkje te nemen in mijn leven op Madeira, wil je meer tips of heb je een vraag, of wil jij alvast het eiland digitaal ontdekken, connect dan met mij via Instagram en wie weet zien wij elkaar ooit op dit stipje in de Atlantische Oceaan.