Madeira Travelista: Verliefd op Madeira

In januari 2018, toen tickets vanuit Amsterdam nog slechts 45 euro kostte, vertrok ik met twee koffers en wat handbagage naar het Portugese eiland Madeira. In deze vijf jaar zijn er ongelooflijk veel veranderingen in mijn leven geweest, maar één ding was altijd constant: mijn liefde voor deze plek. Was ik voorbereid op alles wat me te wachten zou staan? Absoluut niet. Zou ik het overdoen als ik het allemaal van tevoren had geweten? Zonder twijfel!

Hoe ben je hier terecht gekomen?’ Is veruit de meest gestelde vraag die ik krijg van vreemden, wie het intrigeren dat een jonge vrouw uit Nederland ervoor heeft gekozen zich hier te settelen. Toen ik Madeira in 2014 ontdekte was het voor mij echter nooit de vraag ‘of’, maar juist ‘wanneer’ ik hier zou neerstrijken.

Verliefd op Madeira

Tijdens mijn stage op de Kanaaleilanden had ik namelijk een Portugees ontmoet, met wie ik zo’n vijf jaar samen ben geweest. De relatie hield geen stand, maar waar ik altijd dankbaar voor zal zijn is dat hij mij Madeira bracht.

Achteraf vraag ik mij weleens af hoe ik sommige dingen hier gerealiseerd heb, maar gelijktijdig geloof ik ook dat wanneer je een droom hebt en besluit dit na te jagen, de manier ‘hoe’ zich vanzelf voor je ogen ontvouwt. Het vertrouwen dat alles altijd goed komt is iets waar ik mij vaak aan vast heb gehouden en nog steeds. Bijvoorbeeld: ik kwam hier zonder werk en binnen een maand vond de werkgever mij. Met mijn achtergrond in het toerisme had ik uiteraard wel bij meerdere hotels gesolliciteerd voor de baan als receptioniste. Helaas sprak ik toen nog geen Portugees en dat speelde toch wel een rol. Tot ik de uitnodiging kreeg om bij één van de grotere touroperators op gesprek te komen en mij al snel een baan als reisleiding werd geboden. Hierin had ik geen ervaring, maar het was de baan die ik altijd al eens had willen proberen. Dus sloeg ik het enige hotel dat mij een positie bood af en waagde ik de sprong om iets compleet nieuws te leren. Een ervaring waar ik nog altijd zeer dankbaar voor ben.

Verliefd op Madeira

Ik heb 2.5 jaar met veel plezier als reisleiding gewerkt hier op Madeira en ik heb er veel van geleerd. Zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Het is echter ook hard werken en je hebt weinig vrije tijd. Maar toen kwam opeens de wereld tot stilstand en kreeg ik alle tijd om het eiland op een geheel nieuwe en unieke manier te herontdekken. De tijd om nieuwe dingen te leren en mij open te stellen voor andere ervaringen. Helaas had dit echter ook een grote impact op het toerisme en verloor ik, zoals velen, mijn baan. Er was geen werk.. Alles stond stil.

In die tijd dook ik, net zoals veel mensen met een oceaan aan tijd, in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik las veel boeken, volgde cursussen online, spendeerde veel tijd in de prachtige natuur die Madeira te bieden heeft en kwam in contact met een Energetisch Business Coach, met wie ik een jaar nauw heb samengewerkt.

Madeira was de veiligste plek op aarde. En toen zij haar armen weer opende naar de buitenwereld, stroomde er een nieuwe golf toeristen binnen. Digital Nomads van over de hele wereld kwamen naar het dorpje Ponta do Sol. Mijn achtertuin. Dit heeft veel verandering teweeg gebracht en Madeira kwam in een stroomversnelling van vernieuwing.

Vandaag de dag werk ik zelf ook online als social media vertegenwoordigster en heb ik mijn eigen project als reisplanner op Madeira, voor wie niet de tijd heeft alles zelf uit te zoeken. Ook heb ik sinds kort mijn eerste Madeira e-book uitgebracht en kijk ik ernaar uit al mijn ervaringen en ware obsessie voor dit eiland in deze blog met jou te delen.


Vind jij het leuk een kijkje te nemen in mijn leven op Madeira, wil je meer tips of heb je een vraag, of wil jij alvast het eiland digitaal ontdekken, connect dan met mij via Instagram en wie weet zien wij elkaar ooit op dit stipje in de Atlantische Oceaan.