Madeira Travelista: Wandelen

Madeira staat bekend als wandel paradijs dankzij haar prachtige ‘Levada’s‘. Dat zijn irrigatiekanaaltjes die ervoor zorgen dat het hele eiland geïrrigeerd wordt. Zowel de steden als de landbouw gebieden. In totaal, maar onofficieel, heeft Madeira zo’n 2500 kilometer aan levada’s, verdeeld als een soort spinnenweb over het hele eiland. Daarom is het hier ook zo groen. Niet omdat het veel regent, maar voornamelijk omdat ze weten hoe met het water te werken. Deze Levada’s moesten uiteraard gebouwd en onderhouden worden en daardoor zijn er prachtige paden ontstaan in de meest afgezonderde natuurgebieden. De oudste Levada die ik zelf heb gezien dateerde uit 1490!

Levada wandelingen zijn echt geweldig! Je passeert uitzichtpunten, watervallen, gaat door tunnels en ziet ongelooflijke natuur, die je je in je wildste dromen gewoon niet kunt voorstellen. Maar… realiseer je alsjeblieft dat zelfs al zijn deze paden mens gemaakt en worden ze nog steeds onderhouden, Madeira is en blijft een vulkanisch eiland. Dit betekent dat er spontane aardverschuivingen zijn, rotsen die zomaar naar beneden vallen, bomen die omvallen.. naast het feit dat je 9 van de 10 keer geen telefonisch bereik hebt tijdens deze wandelingen. Om voor de hand liggende veiligheidsredenen raad ik daarom sterk aan om deze wandelingen met een lokale gids te doen. Zeker als je hier nog nooit bent geweest. Zij kennen het eiland als hun broekzak. Niet alle paden zijn goed aangegeven en de gidsen kunnen je heel veel leren over de natuur. Afgezien van de luxe dat ze je ophalen en afzetten bij de accommodatie en met hen loop je van punt A naar punt B, dus niet heen en weer.

Madeira wandelen

Tijdens de meeste wandelingen is de kans om watervallen te zien zeer groot. Vooral in het regenseizoen (november en februari). Watervallen zijn magisch en ik voel mij hier altijd sterk tot aangetrokken. Gelukkig heeft Madeira, dankzij haar hoge bergen en ruig landschap, een rijk aanbod van dit prachtige natuurfenomeen. Hieronder vind je een paar van mijn favorieten:

  • Waterval Levada Nova – Deze prachtige waterval bevind zich in Ponta do Sol.
  • Garganta Funda – Te vinden in het uiterste westen van het eiland in het dorp Ponta do Pargo. Deze waterval dankt haar naam aan de prachtige rots die als een keel de waterval omsluit. Kan droog staan in de winter.
  • Lagoa do Vento – Deze magische waterval heeft een meertje waar je in de zomermaanden heerlijk kan zwemmen.

Ikzelf ben echt verslaafd geraakt aan het levada wandelen en trek er elk weekend op uit. Het is een heerlijke manier om actief bezig te zijn, je weer helemaal op te laden en vaak ontstaan er in de natuur de leukste gesprekken met vrienden en familie.


Vind jij het leuk een kijkje te nemen in mijn leven op Madeira, wil je meer tips of heb je een vraag, of wil jij alvast het eiland digitaal ontdekken, connect dan met mij via Instagram en wie weet zien wij elkaar ooit op dit stipje in de Atlantische Oceaan.