Madeira Travelista: Zomer op Madeira

Het hoogseizoen is in volle gang in Madeira en dat merk je goed op de volle terrassen en wanneer je de auto wilt parkeren bij de meest bekende hoogtepunten zoals bijvoorbeeld Pico do Arieiro en Ribeiro Frio. Ook op de stranden is het erg druk en op veel levada’s loop je in een rijtje achter andere toeristen en/of moet je wachten om een groep te laten passeren.

Dit was vijf jaar geleden wel anders, toen Madeira nog niet Instagram-beroemd was. Het eiland is voor zo’n 85% afhankelijk van het toerisme en dit is sinds 2021 meer dan verdubbeld. Er lijkt geen limiet en ook is het aantal autoverhuurbedrijven meer dan verdubbeld in het laatste jaar.

Het eiland verwelkomt het toerisme met open armen en het is fijn te zien dat deze sector, na volledig te zijn stilgelegd, weer bloeit. Dit heeft echter ook een keerzijde. Niemand wil namelijk een zonsopgang zien met een horde aan mensen om hen heen en elf drones in de lucht. Wanneer je op vakantie gaat, kom je toch ook het liefst zo min mogelijk andere toeristen tegen en sta je graag alleen op die ‘verborgen plekjes’. Helaas wordt dit steeds lastiger, want het is en blijft een eiland.

Zomer op Madeira

Hoe kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat bijzondere bestemmingen zoals Madeira haar charme kunnen behouden? Hier zijn een paar tips waar jij mee kan helpen wanneer je Madeira (en andere bestemmingen) bezoekt:

  1. Ga mee met een lokale gids in plaats van een auto te huren; zij brengen je naar de echte verborgen plekjes op het eiland en kunnen je veel vertellen.
  2. Vermijd voedselverspilling en gebruik herbruikbare waterflessen en hervulbare containers voor snacks.
  3. Volg de principes van “Leave No Trace” en laat geen afval achter in de natuur.
  4. Koop lokale, ambachtelijke souvenirs in plaats van massaproducten.
  5. Eet in lokale restaurants en overweeg een fooi te geven aan lokale gidsen en dienstverleners.
  6. Vermijdt druk bezochte plekken en reis in het laagseizoen.

Dit zijn slechts een aantal kleine dingen, die al een groot verschil kunnen maken. Heb jij meer tips hoe je een bestemming kan helpen? Laat het hieronder weten.


Vind jij het leuk een kijkje te nemen in mijn leven op Madeira, wil je meer tips of heb je een vraag, of wil jij alvast het eiland digitaal ontdekken, connect dan met mij via Instagram en wie weet zien wij elkaar ooit op dit stipje in de Atlantische Oceaan.